(FOTO) Smučarski tečaji na Pohorju rešujejo počitnice

Vida Božičko
18.02.2021 04:00
V običajnem zimskem počitniškem tednu bi imeli otroci iz Maribora in okolice na voljo veliko delavnic in športnih aktivnosti. Letos praktično edino možnost ponuja Pohorje
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Malo pred deveto zjutraj se vsak delavnik v tem tednu na parkirišču pod Pohorsko vzpenjačo zbirajo mladi smučarji. Starši jih pripeljejo pred službo, ponje pa pridejo malo po eni uri popoldne. "Običajno gremo v teh počitnicah skupaj smučat. Letos to ni mogoče, zato smo izbrali tečaj," je povedala mama, ki je svoja otroka za nekaj ur prepustila smučarski učiteljici.

​Tudi drugi so veseli, da je letos možno vsaj to. "Ko sem videla, da se bodo tečaji izvajali, sem otroka takoj prijavila," je dejala druga. Veseli pa so tudi otroci. Nekateri v družbi prijateljev, ki jih v zimski šoli smučanja srečujejo že več let, drugi so tu prvič. "Imaš rokavice, čelado," so bila še zadnja vprašanja staršev, nato objem in "lepo se imej".

Malo pred 9. uro se mali smučarji zberejo na parkirišču pod vzpenjačo. 
Igor Napast

Na Mariborskem Pohorju več obiska kot med lanskimi počitnicami

Odpravili so se proti gondoli, kjer je bila precejšnja gneča, a, kot pravi ena od učiteljic, gre kar hitro. "Včeraj smo čakali dobrih deset minut," je dejala. "K sreči smo se lahko dogovorili, da smo učitelji skupaj z učenci svoj mehurček in se z maskami v gondoli lahko peljemo skupaj," je dodala Dora Skorobrijin, vodja Smučarske šole Ilke Štuhec, kjer letos v šestih skupinah smuča 34 malih smučarjev. "Za počitniški tečaj je letos kar veliko zanimanja," je povedala Skorobrijinova in poudarila, da so se zaradi razmer nekoliko prilagodili. "Maske nosijo vsi učitelji, v gondoli pa tudi vsi otroci, starejši od šest let. Drugače smo organizirali tudi malico. Lani smo jedli v koči, tokrat prigrizke otrokom razdelijo kar učitelji. Tudi čas za malico je nekoliko krajši, zato se celotni program zaključi 15 minut prej," je še dejala.

Igor Napast

Ob tej šoli je na Mariborskem Pohorju še pet drugih, nekateri pa izvajajo tudi individualne ure. Na smučišču je zaradi ugodnih snežnih razmer pa tudi zato, ker drugih možnosti praktično ni, zato zelo živahno. Na prvi počitniški dan je bilo smučarjev nekaj več kot 2000, v torek pa kar 2500. Obisk je celo nekoliko večji kot v lanskih počitnicah, ugotavljajo v podjetju Marprom. "Priljubljeni so tudi spusti s pležuhi, ki so omogočeni ob torkih in četrtkih. V torek se jih je s pležuhi spuščalo blizu 100," je povedal Miha Rubin iz Marproma.

Dejavnosti na spletu so otroci že siti

Prazni pa so v tem času drsališča, kopališča, telovadnice, dvorane in učilnice za prostočasne aktivnosti. “Za zdaj smo zaprti in se z upravljavci drugih drsališč dogovarjamo kako naprej. Sicer je drsanje brezkontaktni šport, in če bomo dobili taka navodila, bomo morda v naslednjih dneh vendarle lahko odprli," je glede mariborskega drsališča povedal vodja ledne dvorane Anton Knez. "Da smo zaprti ravno v tem tednu, je velik manko za nas in za obiskovalce. Med počitnicami smo vedno imeli največji obisk," je še povedal. Tudi drugi športni objekti za zdaj ostajajo zaprti, razen za treninge v izvedbi športnih društev in klubov.

Igor Napast

Vse aktivnosti v živo so preklicali tudi pri Zvezi prijateljev mladine Maribor (ZPM). "Običajno smo imeli v tem času sredin izlet, likovne delavnice, modelarske delavnice. Samo v zimskih počitnicah je bilo z nami okoli 250 do 300 otrok," je povedala Tadeja Dobaj iz ZPM in dodaja, da njihove vsebine letos pogrešajo otroci in njihovi starši. "Letos smo, sicer nekoliko omejeno, izpeljali pustovanje, vse drugo pa smo prestavili na splet, kjer z interaktivnimi videi otrokom ponujamo ustvarjalne delavnice na daljavo," je še povedala. Doslej so v teh počitnicah zabeležili nekaj več kot 200 ogledov vsebin ZPM, v jesenskih počitnicah pa je bilo ogledov več kot tisoč. "Počitnic še ni konec, morda je zato število nekoliko manjše. Res pa je tudi, da so otroci že naveličani takih aktivnosti na daljavo," je prepričana Dobajeva, zato upa, da se bodo kmalu spet lahko zbirali v živo.

Vrsta pred vzpenjačo 
Igor Napast

Razlike se kažejo tudi med počitnicami

Edina razlika med šolo na daljavo in temi počitnicami je za marsikaterega otroka le v tem, da je lahko izklopil računalnik, saj razen radosti na snegu drugih organiziranih aktivnosti letos praktično ni. "Smučanje je drag šport in marsikateri družini ni dostopen. V tem času pa je takih družin še več," je prepričana šolska psihologinja in predsednica mariborske Zveze prijateljev mladine Nina Babič. Petdnevni smučarski tečaji namreč stanejo okoli 200 evrov, ob tem pa je otroku treba zagotoviti tudi vso potrebno opremo. "Zaradi trenutnih razmer je še več otrok prikrajšanih, razlike so se povečale in to se tako kot v šoli opazi tudi v času počitnic," je dejala. Dodala je še, da so otrokom sicer dali navodila, naj si v tem času naberejo moči in energije za tedne, ki prihajajo. "Spočijejo in zabavajo se lahko tudi v domačem okolju," je sklenila.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta