(FOTO) Športni teden za otroke, da se jih spomni, kako je pomembno gibanje

Zala Bedenik
21.09.2024 03:26

Ajdin otroški tek na Trgu Leona Štuklja in Festival mariborskega športa v športnem kompleksu Ljudski vrt privabila 5700 otrok iz mariborskih vrtcev in šol.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Otroci so se preizkusili tudi v hokeju.
Sašo Bizjak

Otroci mariborskih vrtcev in šol so imeli v tem tednu veliko športnih aktivnosti. Športna zveza Maribor je včeraj na Trgu Leona Štuklja organizirala 6. Ajdin otroški tek, ki se ga je udeležilo okrog 2500 otrok, ki so bili v cilju nagrajeni s spominsko medaljo. Zveza mariborskih športnih društev Branik pa je v sodelovanju s Športno zvezo Maribor in podjetjem Šport Maribor ves teden v športnem kompleksu Ljudski vrt organizirala teden odprtih vrat oziroma Festival mariborskega športa, ki je združil okoli 3200 otrok. Festival bo še v ponedeljek in torek. Otroci pa so že imeli priložnost, da se preizkusijo in seznanijo z več kot 20 različnimi športnimi panogami. Cilj festivala je ne le omogočiti mladim stik s športom, temveč tudi spodbuditi povezovanje šol in športnih društev.

Ajdin otroški tek je bil izveden v sklopu projekta Maribor v gibanju.
Sašo Bizjak
Šport pomaga otrokom, da pridobijo delovne in zdrave navade.
Sašo Bizjak

Vsak dan se je začel z olimpijskim protokolom

Festival je ponudil širok nabor športov, od bolj prepoznavnih in tradicionalnih, kot so odbojka, smučanje, tenis, hokej, judo, športna in ritmična gimnastika, karate, badminton in kolesarjenje, do manj poznanih panog, kot so vaterpolo, aikido, mali nogomet, frizbi, rolkanje, sabljanje, cheerleading ter miselni igri šah in bridge. "Zelo dobra stran tega dogodka je, da se mladi seznanijo z novimi športi, ob tem jim približamo, kaj ponuja mariborski šport," je povedal Peter Možič, ki je na dogodku zastopal odbojko. Oče odbojkarskega reprezentanta in olimpijca Roka Možiča je poudaril, da je festival tudi priložnost, da se predstavijo manj znani športi.

Na voljo so bile tudi miselne igre.
Sašo Bizjak

Vsak dan se je festival začel na stadionu Ljudski vrt z olimpijskim protokolom, kjer so sodelujoči razredi najprej predstavili. Olimpijsko zaprisego in uradno otvoritev sta izpeljali mariborski olimpijki, plavalki Metka Sparavec in njena hči Katja Fain. "Upam, da se danes vsak otrok najde v enem izmed športov, ki so jim na voljo," je otroke nagovorila Metka Sparavec. Po otvoritvi so se otroci razdelili v skupine in se odpravili na različna prizorišča, kjer so se v športih tudi preizkusili.

Vsak dan se je festival začel na stadionu Ljudski vrt z olimpijskim protokolom.
Sašo Bizjak

Šport kot sredstvo sprostitve in zabave

Tudi učitelji se zelo veselijo tega vsakoletnega dogodka. Kaj jim pomeni, nam je povedal Aljaž Jager, učitelj športne vzgoje na Osnovni šoli Prežihovega Voranca: "Šolam dosti pomeni, da se učencem predstavi športe v bližini njihovih domov, tudi športe, ki so manj medijsko znani. Pomembno je, da jih s takšnimi športnimi dnevi spomnimo na gibanje, saj je mladini ravno to z današnjo tehnologijo odvzeto."

Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

Letošnji dogodek sovpada tudi s praznikom slovenskega športa, ki bo 23. septembra. Na ta dan bodo še posebej poudarili pomen telesne aktivnosti in zdravega življenjskega sloga. Učenka OŠ Prežihovega Voranca je ob tej priložnosti izpostavila: "Šport je prostor za izražanje in sprostitev. Pomaga nam tudi pridobiti delovne in zdrave navade, predvsem pa, da se zabavamo."

Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta