(FOTO) Strašljivo in zabavno na čarovniški plaži v Mariboru

Branka Bezjak Branka Bezjak
01.11.2022 18:21

Na državni praznik, posvečen reformaciji, je bilo tudi v mestu ob Dravi dogajanje posvečeno "uvoženi" noči čarovnic.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nika Zorjan je prva stopila na glasbeni oder na plažni čarovniški zabavi. 
Saso Bizjak

Praznovanje tako imenovane noči čarovnic se z raznimi dogodki, v prvi vrsti namenjenimi zabavi otrok, tudi v Sloveniji vedno bolj širi. V ponedeljek, 31. oktobra, ko je v Sloveniji državni praznik, posvečen dnevu reformacije, se je tako precej dogajalo tako v Mariboru kot v okoliških krajih.

Ena večjih zabav je bila prvotno načrtovana kot velika zabava v središču mesta - na Trgu Leona Štuklja. Zaradi tehničnih težav izvedba tam ni bila mogoča. "Ker pa Mariborčanov nismo želeli prikrajšati za zabavo, smo prestavili dogajanje na streho Ikona centra na Poljanah. Tudi program smo morali nekoliko okrniti, a je bilo kljub temu veliko zabave," je pojasnila Barbara Bokan, predstavnica lokala Lajf, ki skrbi tudi za veliko plažo na strehi objekta, kjer se je vse skupaj dogajalo.

Sašo Bizjak

Začelo se je z otroškimi animacijami in zabavo prekmurske pop pevke Nike Zorjan, ki je navdušila zbrane družine. Tako najmlajši kot nekoliko starejši so se pozibavali in prepevali ob njenem nastopu. Sledil je Til Čeh s Petelini. Na koncu so na oder stopili ​Polkaholiki. V zgodnjih večernih urah, ko so se družine v strašljivih kostumih in s poslikavami v glavnem že poslovile s prizorišča, utrujene od iskanja pošastkota in njegovega zaklada, so priljubljeni fantje Rene, Žiga, Gašper in Matic, štirje fantje, ki gojijo posebno ljubezen do polke, s svojimi hiti in glasbenimi uspešnicami drugih avtorjev spravili publiko na plesišče. Organizatorji dogodka so bili ob koncu z obiskom (več kot 500 obiskovalcev so jih našteli na prizorišču) in celotno izvedbo zelo zadovoljni. Sporočajo še, da bo njihova plaža odprta tudi v zimskem času, le podoba bo nekoliko drugačna.

Sašo Bizjak

Obeleževanje noči čarovnic izhaja iz starega keltskega običaja, ki ima začetke že v predkrščanskem obdobju. Povezan je s keltskim festivalom mrtvih - 31. oktober je namreč predstavljal začetek keltskega novega leta in tudi začetek mraza, pomanjkanja in teme. Ljudje tistega časa so verjeli, da se na ta večer duhovi umrlih poslavljajo od našega sveta. K nam pa se je obeleževanje tega preselilo zlasti iz ZDA in tudi iz drugih angleško govorečih držav.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta