(FOTO) Težave s prenovo srednjega bazena kopališča Pristan se nadaljujejo

Igor Selan Igor Selan
03.11.2021 12:40
Čeprav se rok za dokončanje del, 30. november, hitro približuje, si še vedno nihče ne upa napovedati točnega dneva otvoritve srednjega bazena
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rok za dokončanje del na srednjem bazenu kopališča Pristan je 30. november
Igor Napast

Mariborska občina je danes sklicala novinarsko konferenco in predstavila potek del v srednjem bazenu kopališča Pristan. A kljub pričakovanjem javnosti datum otvoritve bazena, ki je zaprt že vse od januarja 2014, še zmeraj ostaja neznanka.

"Rok za dokončanje del je 30. november, a dinamika na gradbišču ni takšna, kot bi jo pričakoval. Res je sicer, da znajo izvajalci marsikaj narediti tudi zelo hitro, če se angažirajo in takšnega scenarija si tudi želim, a me skrbi. Kot vidite, se današnje konference nista udeležila niti predstavnik nadzora, podjetja Proplus, niti predstavnik enega od dveh trenutnih izvajalcev, podjetja Senmed, s katerimi tudi sicer težko stopimo v kontakt. Lahko pa zagotovim, da je občina naredila vse, kar je v njeni moči, zdaj pa je vse odvisno od izvajalcev. Seveda pa bo po 30. novembru sledilo še poskusno obratovanje, pregledi in odprava napak. Sam bi si želel, da bi lahko bazen odprli še letos, a se boste lahko sami prepričali, v kakšnem stanju objekt trenutno je," je skrbi izrazil podžupan Samo Peter Medved.

Kopališče Pristan, obnova
Igor Napast

Največji zaostanki pri izvedbi inštalacij in zamenjavi oken

Stari del kopališča je sicer trenutno veliko gradbišče, izvajata se energetska sanacija objekta in prezračevanje, roka za oboje sta bila že podaljšana, prenavlja se tudi vhodno avlo, interier, garderobe, sanitarije in ostale spremljajoče prostore. Po mnenju Medveda so največji zaostanki pri izvedbi inštalacij in fasade ter zamenjavi zunanjih oken.

Kopališče Pristan, obnova
Igor Napast

Konkretnega odgovora, zakaj prihaja do zamud, ni podal niti Alojz Špalir, direktor podjetja Energo Projekt, ki izvaja prezračevanje: "Gre za prenovo starega objekta, pri kateri se srečujemo s težavami, ki so pri takem delu normalne, zato številne zadeve rešujemo sproti in v sodelovanju z drugim izvajalcem. To vzame čas, zahteva pa tudi določena dodatna dela. Nekatera dela zahtevajo tudi faznost, potrebno jih je dokončati preden začnemo druga."

Lastništvo vhoda v kopališče še zmeraj nerazrešeno

Za kopališče so določili tudi že barvno shemo, prevladovale bodo svetle barve z modro kot akcentom, da poudarijo vodni element. Posebno pozornost so namenili tudi freski bratov Vidic iz leta 1972, ki jo bodo prenovili, saj je zaščitena kot kulturna dediščina. "Klopi in zasaditve simbolizirajo val, ki se bo pojavljal tudi na svetilih. Oprema bo minimalistična, da se bodo lahko obiskovalci počutili dobro brez odvečnih zunanjih vplivov. Prenavlja se tudi vhod, ki bo nakazan s temnejšo barvo," je povedala vodja projekta Mateja Katrašnik iz Arhiteze.

A kljub temu, da ga prenavljajo, vhod še zmeraj predstavlja problem. Vhod in približno meter širokega pasu zemljišča ob severni strani kopališča namreč ni v lasti občine, ampak družbe Dr. Durjava arhitektura. "Zadevo rešujemo, občina je naročila cenitev, s katero pa se Durjava ne strinja, njegova pričakovanja so višja. Zato je naročil svojo cenitev, s katero pa nas še ni seznanil. Ko bo, bomo soočili oba pooblaščena cenilca in upam dosegli soglasje. Moram pa pri tem spomniti, da občina, tako kot za del kopališča, ki je v lasti Staninvesta, kot za vhod v preteklosti žal ni izkoristila predkupne pravice, pa čeprav bi lahko takrat vhod v objekt odkupila za samo 2500 evrov. Zato smo že sprožili postopek za ugotovitev opustitve dolžnih ravnanj. Ali bomo zoper odgovorne sprožili kakršenkoli pravni postopek, zaenkrat še ne morem napovedati, ker na končno poročilo odvetniške družbe Planinšec še čakamo," je povedal Medved.

Tako bo po prenovi izgledala avla kopališča
Arhiteza

Dela, ki so v teku, bodo občino stala 1,8 milijona evrov, skupaj z že dokončano sanacijo srednjega bazena pa bo prenova stala okrog 2,3 milijona evrov.

Tako bodo po prenovi izgledale slačilnice v kopališču
Arhiteza

Po obnovi na strehi ponovno elektrarna

Je pa občina uspešno rešila problem s sončno elektrarno na strehi kopališča. Za simbolično ceno jo je od prejšnjega lastnika, družbe Metal PKS, odkupila Energetika, ki bo po obnovi strehe na njej postavila novo. "Prejšnji lastnik bi z odstranitvijo elektrarne in njeno ponovno postavitvijo imel velike stroške, zato smo ugoden dogovor dosegli hitro. Kot veste Energetika v Pristanu načrtuje umestitev velike toplotne črpalke, za kar že pridobivamo evropska sredstva, zato bomo na strehi postavili novo, 250 kilovatno sončno elektrarno, ki bo torej petkrat močnejša od prejšnje, in bo poganjala tudi toplotno črpalko," je povedal direktor Energetike Alan Perc.

Tako bodo po prenovi izgledali notranji prostori kopališča
Arhiteza
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.