(FOTO) Trgatev Stare trte: Častitljiva starka dala nadpovprečno letino

Jon Knez Jon Knez
02.10.2022 19:04
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Malečniški brači so obrali okoli 66 kilogramov modre kavčine. 
Andrej Petelinšek

Festival Stare trte se je včeraj zaključil z že 36. svečano trgatvijo 450-letne trte. Kot velevajo štajerski običaji, so jo obrali malečniški brači na čelu z vedno nasmejanim Alojzom Jenušem - Slavekom. Čast, da je utrgal prvi grozd, je letos pripadla Robertu Gorjaku, priznanemu vinskemu strokovnjaku. Pri tem je uporabil posebne škarje, ki mu jih je za to priložnost zaupal mestni viničar in skrbnik Stare trte Stane Kocutar. Slednji je pojasnil, da mu je škarje podaril prvi skrbnik Stare trte Tone Zafošnik. Dal jih je restavrirati in so jih letos prvič uporabili.

Prvi grozd je utrgal vinski strokovnjak Robert Gorjak.
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Gospodar Stare trte župan Saša Arsenovič je, preden je bračem prepustil bratev, povedal, da je lahko biti gospodar trte, ko imaš ob sebi dobre sodelavce, misleč na malečniške brače in zavod za turizem, ki pripravlja festival. Veselilo ga je, da je na dogodek prišlo toliko ljudi, in dejal, da imamo srečo, da je najstarejša trta v srednjeveškem delu mesta, kjer se lepo vidi povezava urbanega in ruralnega. "Posebej me veseli, da se je trgatev razvila v štiridnevni festival, še bolj bom vesel, ko bosta Hiša Stare trte in lentovsko nabrežje prenovljena. Upam, da bo kmalu tukaj stal tudi premični plavajoči oder, ki bo omogočal pokušnjo vin ob dobri kulinariki na reki Dravi. Eni pravijo, da vse poti vodijo v Rim, sam pa pravim, da vse poti vodijo k Stari trti," je povedal in napovedal revitalizacijo mestnih vinogradov na Kalvariji in Piramidi, kjer se bo lahko proizvajalo najboljše vino.

Žejnim bračem je vino postregel gospodar trte župan Saša Arsenovič. 
Andrej Petelinšek

Ko so brači pričeli brati, je Slavek dejal, da so veseli, da lahko spet trgajo, in župana v šali zbodel, da so žejni. "Nismo še nič dobili, gospod župan. Tak' se pa ne bomo šli, naši so žejni," se je pošalil, nakar jim je župan postregel z rujno kapljico.

Zaradi obilnega dežja grozdje ob sladkobo

Viničar Kocutar je po uspešno opravljeni bratvi dejal, da so brači obrali okoli 66 kilogramov modre kavčine oziroma žlahtne črnine. Po ocenah Kocutarja bo to zneslo za okoli 25 litrov vina, kar šteje za visokopovprečen pridelek. Potomki na levi in desni strani, ki so ju obrali že pred dnevi, sta skupaj dali 181 kilogramov grozdja. Kocutar je še dejal, da leto za trto zavoljo bolezni ni bilo najbolj lahko in bi stopnja sladkorja lahko bila višja: "Velja pravilo, da se zmeraj, ko maja že nabiramo gobe, razvijejo glivične bolezni, zato je bila trta letos deležna več skrbi kot sicer. A velja tudi, da dober september za trto popravi marsikaj slabega za nazaj, slab september pa lahko marsikaj uniči. Moča je naredila svoje in sladkorne stopnje grozdja so nižje, smo pa zato danes imeli lepo vreme."

Trgatev je potekala pod budnim očesom mariborske vinske kraljice Neže Jarc.
Andrej Petelinšek

Kocutar je povedal še nekaj zanimivosti: da so brači v 35 letih pobrali že 1638 kilogramov grozdja, iz česar se je pridobilo okoli 1100 litrov vina. Povprečen pridelek je 47,8 kilograma grozdja na letino. Skupno naj bi trta v svoji 450-letni bogati zgodovini dala 21 ton grozdja in s tem okoli 14 tisoč litrov vina. Če bi vse to ustekleničili v buteljke, bi dobili 19 tisoč steklenic, je še poudaril.

Vino bo prijetno in pitno

V mlin so poleg 66 kilogramov obrane modre kavčine brači dodali še nekaj grozdov potomke Stare trte iz Prage, ki jih je prinesel Ivo Velišek, direktor gradu Hračanin v Pragi, kjer so 2014 pod Plečnikovim kipom zasadili eno od 96 potomk. S tem so takrat dobili nove prijatelje in nadaljevali tradicijo češko-slovenskih prijateljskih odnosov, je spomnil Kocutar.

Nastop Akademske folklorne skupine Študent
Andrej Petelinšek

Vino bodo pridelali na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede, kjer ga bodo najprej macerirali, je dejal Janez Valdhuber. Tadeja Vodovnik Plevnik s kmetijsko-gozdarskega zavoda, ki je pooblaščena institucija za spremljanje in razvoj grozdja ter preverjanje kakovosti vin, je napovedala, da bo vino častitljive starke, ki bo v posebnih stekleničkah oblikovalca Oskarja Kogoja in bo služilo za protokolarna darila mariborske občine, prijetno, pitno, iskrivo in osvežujoče.

Za kulturno-umetniški program je poskrbela zasedba Jože Zadravec organ trio s pevko Natalijo Tumpej, ki je odpela tudi himno Stare trte. Nastopila sta še ženski pevski zbor Kresnice in Akademska folklorna skupina Študent.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta