(FOTO) V Mariboru so kolesa, hamburgerji in krompirček novi zavezniki, povezani v Mbajk

Nina Ambrož Nina Ambrož
10.07.2024 13:30

Pri McDonald'su na Studencih so odprli še eno postajo za izposojo koles Mbajk. Ta ima že 30 lokacij, 300 koles in 30.000 uporabnikov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dominik Ivančič, Samo Peter Medved in Maxime Moulin ob odprtju nove postaje Mbajk na Studencih v Mariboru 
Andrej Petelinšek

Kolesa, hamburgerji in krompirček so novi zavezniki. Do restavracije s hitro hrano na Studencih v Mariboru se je od danes mogoče pripeljati tudi s kolesom Mbajk. Nova Europlakatova točka za izposojo koles stoji na trati ob restavraciji McDonald's, nasproti nakupovalnega središča Supernova, in nosi McDonaldovo ime. Podjetja Alpe-Panon, ki obvladuje slovensko verigo McDonald's, je namreč sponzor postajališča in partner družbe Europlakat, ki upravlja sistem Mbajk. Koliko denarja je prispeval Alpe-Panon, ne razkrivajo. Ob odprtju 30. točke Mbajk so pripravili kratek dogodek promocijske narave in lepih besed.

Andrej Petelinšek

Dominik Ivančič, vodja mariborske enote podjetja Europlakat, Maxime Moulin, direktor podjetja Alpe-Panon, in Samo Peter Medved, podžupan mestne občine Maribor, so o Mbajku govorili v superlativih. Ta je del javno-zasebnega partnerstva med Mestno občino Maribor in Europlakatom. Ponuja 300 koles, beleži 30.000 uporabnikov in več kot milijon izposoj v dobrih dveh letih, odkar je začel delovati.

Andrej Petelinšek

Ivančič je povedal, da "večina ljudi kolesa uporablja vestno in odgovorno, a imajo serviserji kljub temu veliko dela zaradi pogoste uporabe in širjenja sistema". Medved je pohvalil studenški predel in dejal: "Gre za odlično lokacijo, kjer se bo gradnja še širila. Ko bo sprejet občinski prostorski načrt, je tukaj predvidena nova osnovna šola." Moulin je izpostavil: "Kjerkoli smo prisotni, želimo biti dober sosed, aktiven v lokalni skupnosti. Želimo prispevati h kakovosti življenja in skrbimo za okolje." S tem je zvenel protislovno. Parkirišče McDonald'sovega lokala je namreč platforma razbeljenega asfalta in pločevine, povsem golo in brez vsakršnega drevesa. Nekaj majhnih kroglastih javorjev sicer stoji v okolici objekta, a ta vrsta ne daje nikakršne sence. Da je "zadeva postavljena v skladu s prostorskim aktom", je Medved vzel v bran ponudnika hitre hrane. Moulin pa se je poskušal izviti s pojasnilom, da bodo drevesa na parkirišču še posadili, takrat ko bo za sajenje ugodnejši čas. 

Kot pomembno pridobitev v mestu Mariborčani ocenjujejo sistem izposoje koles MBajk.
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta