Novo postajališče sistema Mbajk: Maribor bo počasi kot Amsterdam ali Köbenhavn

Nina Ambrož Nina Ambrož
14.02.2024 17:15

Tako dr. Andrej Ivanič ob novi kolesarski postaji Mbajk na Lentu. Direktor Europlakata Marko Kolbl nanizal statistiko, župan Saša Arsenovič pa o sumih korupcije in občinskih nadzornikih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marko Kolbl, Andrej Ivanič in Saša Arsenovič ob novem Mbajku na Lentu, ki deluje od danes.
Andrej Petelinšek

Župan Maribora Saša Arsenovič, direktor Europlakata Marko Kolbl in dr. Andrej Ivanič, dekan Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze Maribor, so danes na kratko spregovorili o novi postaji za izposojo koles v sistemu Mbajk, ki je del javno-zasebnega partnerstva med Mestno občino Maribor in Europlakatom, in se s kolesi simbolično zapeljali nekaj metrov po Lentu. Ta, 28. v nizu Mbajk točk v mestu, je na Lentu pred Lutkovnim gledališčem.

Andrej Petelinšek

Ivanič je povedal, da so na fakulteti dali pobudo za postavitev postaje Mbajk na Lentu v okviru evropskega projekta Life Care 4 Climate. Kolesa so odlična prevozna alternativa zlasti za študente, meni dekan in k uporabi nagovarja tudi druge prebivalce z namenom generalno spremeniti potovalne navade družbe in zgraditi trajnostno skupnost. "Počasi bomo kot Amsterdam ali Köbenhavn," je dejal Ivanič in pohvalil razvoj kolesarske mreže v Mariboru. Tudi Arsenovič je pozval Mariborčane, naj množično uporabljajo kolesa, saj "so ta prijazna do okolja in someščanov". Cilj je postaviti 70 postaj v Mariboru. 

Andrej Petelinšek

Kolbl je nanizal nekaj svežih statističnih podatkov Mbajka: "Število uporabnikov na današnji dan je 26.374, število vseh izposoj 939.477. Rekord je 3956 izposoj na dan, kar pomeni, da je bilo vsako kolo izposojeno 15-krat. Več kot polovica uporabnikov je mlajših od 25 let. Večina si kolo izposodi s pomočjo aplikacije." Direktor Europlakata je za letos napovedal 700.000 izposoj koles v Mariboru, kar bo okoli 200.000 več kot lani, in zapustil prizorišče.

Marko Kolbl, direktor Europlakata, in župan Maribora Saša Arsenovič ob otvoritvi postaje Mbajk na Lentu
Andrej Petelinšek

Zato je na pereča vprašanja o očitkih pri poslih med mariborsko občino in Europlakatom in problematičnih metodah odgovarjal le župan. Na to smo v Večeru opozarjali že lani poleti. Minulo soboto smo poročali o sumih korupcije in oškodovanju proračuna, ki jih je pri pregledu koncesijskih pogodb odkril nadzorni odbor občine, in izsledke naznanil komisiji za preprečevanje korupcije, računskemu sodišču in ministrstvu za javno upravo.

Preberite več o poslovanju mariborske občine in podjetjem Europlakat

Posli mariborske občine z Europlakatom prijavljeni KPK, računskemu sodišču in ministrstvu za javno upravo

"Veseli me skrbno delo nadzornega odbora, še bolj pa me veseli, da se bomo o dobri zgodbi zdaj še večkrat pogovarjali. Verjamem, da bo tudi zaradi tega še več uporabnikov kolesarske mreže," je Arsenovič poskušal zmanevrirati resne utemeljitve nadzornikov, preusmeriti zgodbo v lastno reklamo in degradirati nadzornike. "Poročilo nadzornega odbora razumem kot poskus delati slabo ime županu, ki dela, in njegovo delo postaviti v negativni okvir," je izjavil v svoj zagovor. V bran Europlakata pa dodal: "Glede na napore, razpise, sklepe mestnega sveta, primere dobrih praks v drugih mestih, tudi Ljubljana ima podoben sistem, smo delali skladno z vsemi zakoni in pravili. To je tudi v interesu izvajalca koncesije, podjetja, ki deluje v več evropskih državah in želi ohraniti dobro ime."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta