(FOTO in VIDEO) Mbajk dobil že 29. postajo in drugo na prenovljenem Lentu: Kmalu milijon izposoj mestnih koles

Gregor Grosman Gregor Grosman
22.03.2024 13:50

V zimskem času so vsa obstoječa kolesa generalno pregledali in so že pripravljena na novo kolesarsko sezono.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Župan Saša Arsenovič je napovedal širitev sistema za souporabo koles Mbajk proti Pobrežju in na Tezno. 
Andrej Petelinšek

Mreža souporabe koles Mbajk je dobila novo postajo, že devetindvajseto po vrsti. V bližini Vodnega stolpa na Lentu si bodo lahko uporabniki odslej sposojali in vračali mestna kolesa, postaja Petrol pa je ob odprti postaji UM FGPA pri Sodnem stolpu 14. februarja že druga Mbajk postaja na prenovljenem Lentu. 

Mariborski župan Saša Arsenovič je izrazil zadovoljstvo, da mreža Mbajka raste tudi s pomočjo gospodarstva. "Kjer stojimo, je zgodovinski del mesta, zato me še posebej veseli, da se je mreži na tako pomembni točki pridružilo podjetje Petrol." Član uprave Petrola Marko Ninčević je povedal, da je v njihovo podjetje vpeta tudi družbena odgovornost, usmerjenost k postopnemu razogljičenju družbe in trajnostni mobilnosti. "Zato ta projekt smatramo kot majhen kamenček v mozaiku bodočega sodelovanja z Mestno občino Maribor na tem področju," je dejal Ninčević in napovedal krepitev sodelovanja z MOM. 

Andrej Petelinšek

Arsenovič uporabo mestnih koles vidi kot eno izmed možnosti za spreminjanje potovalnih navad, povzročajo manj hrupa in manj izpustov. "Smo na poti oživitve stika življenja z Dravo," je novo lokacijo Mbajka komentiral mariborski župan in napovedal širitev sistema za souporabo koles proti Pobrežju in na Tezno. 

Vodja projektov v Europlakatovi pisarni v Mariboru Aleš Gaber je postregel z nekaj številkami, ki kažejo na to, da so tako Mariborčani kot obiskovalci mesta ob Dravi projekt Mbajk dobro sprejeli. Z novo postajo je v sistemu 290 koles, beležijo pa že več kot 27 tisoč registriranih uporabnikov. "V kratkem bomo presegli milijon izposoj," je našteval Gaber in omenil, da so rekordno število izposoj, to je 3956, zabeležili 17. oktobra 2023.

Andrej Petelinšek

Povprečni čas trajanja izposoje je 12 minut, večino izposoj pa uporabniki opravijo s pomočjo mobilne aplikacije Mbajk. Kmalu bo sistem zabeležil drugo obletnico delovanja, Gaber je povedal še, da so v zimskem času vsa obstoječa kolesa generalno pregledali in so že pripravljena na novo kolesarsko sezono. Širitev mreže in dodajanje postajališč ter koles v sistem pomeni tudi več dela za ekipo, ki kolesa premešča po mestu in jih servisira. Vendar pri Europlakatu pravijo, da jim ekipe, ki skrbi za to, še ni bilo treba širiti. 

Gregor Grosman
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta