(FOTO) Začel se je Folkart: "V času, ko svet pada s tečajev, je še kako treba ceniti in ohranjati kulturo, tradicijo in drugačnost"

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
25.08.2020 20:10

Poudarek 32. Folkarta je domače folklorno izročilo, ki je bogato in sporočilno. Folkloristi še jutri na mariborskih ulicah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

"V času, ko svet pada s tečajev, je še kako treba ceniti in ohranjati kulturo, tradicijo in drugačnost," se glasi vodilo 32. Mednarodnega festivala Folkart, ki je letos rezerviral skupine iz Brazilije, Šrilanke, Nove Zelandije in Južne Koreje, a je moral vse po vrsti odpovedati. Ostal je manjši, krajši, a zato nič manj pisan festival, ki je na nocojšnji otvoritvi v dvorani Union prinesel poudarek na domačem plesnem izročilu.

Andrej Petelinšek

Od Mežice do Kostela

Večer, ki ga je povezovala Mojca Lubanjšek Pehant, brezplačne vstopnice zanj pa so pošle takoj, so v skladu s tradicijo odprli kudovci, domača Akademska folklorna skupina Študent, ki je gledalce s Cvrčo popeljala v Mežiško dolino, nato pa še v Prekmurje. S plesom iz Kostela in Dolenjske z začetka 20. stoletja se je predstavila tudi Folklorna skupina Tineta Rožanca iz Ljubljane. Od tujcev se je v Maribor uspelo prebiti le Folklorni skupini Bartina iz Szekszárda, ki je s pisanimi krili in črnimi škornji pričarala madžarsko kulturo, medtem ko so napovedani Čehi svoj nastop tik pred zdajci odpovedali. Namesto njih je vskočilo Srpsko kulturno društvo Maribor.
To je bil nedvomno drugačen Folkart. Ne le zaradi drugega prizorišča in manj nastopajočih, pač pa tudi, ker ne bo zaključne prireditve z ognjemetom niti povorke, poleg tega se na otvoritvi skupine v zaodrju niso smele srečevati, med nastopom ene in druge pa so morali denimo razkužiti mikrofone. "V teh časih, ko je ogromno omejitev in ukrepov, moramo biti zadovoljni, da smo videli vsaj delček drugačne kulture. Kljub temu, da vsi težimo k eksotiki oziroma skupinam iz tujine, je slovenska ljudska tradicijska umetnost zelo bogata in z globokim sporočilom. Skupine, ki so nastopile, so res najboljše, kar smo lahko v Sloveniji dobili," je producentka Folkarta Alenka Klemenčič, prepričana, da je treba iz danih razmer potegniti najboljše.

Andrej Petelinšek

Prvi in letos tudi zadnji nastop

Folkarta niso z navdušenjem pozdravili le obiskovalci, ampak tudi nastopajoči. "Poletja so vedno polna festivalov in nastopov, ta v Mariboru pa je za nas prvi in mislim, da za letos tudi zadnji. Zato smo še toliko bolj srečni, da smo lahko tukaj, kjer so z nami vsi zelo prijazni," je povedala Panna Horváth iz skupine Bartina, ki je najstarejša madžarska folklorna skupina.

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta