Genski testi: Boli, ko si nekdo testa ne more privoščiti

Andreja Kutin Lednik
24.10.2019 17:34

Sodobna genska tehnologija v medicini lahko bolniku prihrani trpljenje, zdravstveni blagajni pa stroške. Kljub temu morajo bolniki testiranje plačati sami. Če si ga lahko privoščijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maja Ravnik, Nina Čas Sikošek, Uroš Bele in Gregor Krajnc so enotni - genomski testi naj bodo dostopni vsem.
Andrej Petelinšek

V mariborskem UKC že nekaj časa opravljajo testiranja, katerih podlaga so najnovejša genska spoznanja v medicini. Znanstveniki so namreč določili gene oziroma genske markerje, ki kažejo možnost pojava bolezni ali lahko predvidijo njen potek. V primerih, ki so jih v UKC predstavili danes, lahko prva skupina testov pokaže, ali bo pri bolnicah z določenim tipom raka dojke kemoterapija potrebna ali je zanje ustreznejše manj invazivno zdravljenje. Drugi test pomaga zdravnikom diagnosticirati rak prostate.

Prihrani neučinkovite kemoterapije

Rak je vse bolje raziskana bolezen, zdravljenje pa vse bolj ukrojeno po meri bolnika. Maja Ravnik, predstojnica oddelka za onkologijo v UKC Maribor: "Genomski testi pokažejo, za kakšen tip raka gre, prispevajo k boljšemu poznavanju raka. Testi pomagajo, da lahko bolnici prihranimo zdravljenje s kemoterapijo in s tem ne škodimo zdravljenju." Gre za hormonsko odvisni rak, pri katerem lahko test ugotovi, ali ima bolnica tveganje za ponovitev raka. Pri bolnicah, kjer test tega tveganja ne pokaže, je dovolj hormonska terapija. Prihranjena jim je torej kalvarija stranskih učinkov, ki jih prinaša kemoterapija. V študiji Mindact, v kateri je sodelovalo 7000 pacientov, so dokazali, da vsaj 46 odstotkov bolnic, ki bi jim sicer zelo verjetno predpisali kemoterapijo, te pravzaprav ne potrebuje.

Za 50 odstotkov manj biopsij prostate

Druga skupina, ki ji lahko genomski testi prihranijo veliko skrbi, so moški s povečano prostato. Zanje je značilno povišanje vrednosti PSA in zdravniki posumijo na rak prostate. A vrednosti teh beljakovin so lahko povišane tudi takrat, ko bolnik nima invazivne oblike raka. Naslednji korak je lahko le biopsija, ki pa poleg tega, da je invazivni poseg, tudi ni zmeraj čisto natančna, pove Uroš Bele z oddelka za urologijo v UKC Maribor: "Rak prostate je multifokalna bolezen, manj nevarni deli tvorbe so večji in lažje dostopni, središča z invazivno vrsto raka pa so manj dostopna." Urinski test je zanesljiv, predvsem pa za 50 odstotkov zmanjša število nepotrebnih biopsij." Cena tega testa je 350 evrov, biopsij prostate pa v UKC Maribor opravijo od 800 do 1000 letno, podobne številke so v Ljubljani, opravljajo pa jih tudi drugje po Sloveniji," doda Bele in še poudari, da bi tudi za plačilo teh testov morala poskrbeti zdravstvena zavarovalnica, ki so ji ne nazadnje s tem prihranjeni drugi stroški.
Oba testa, tako MammaPrint za rak dojke kot SelectMDx za rak prostate, v Sloveniji prodaja podjetje DiaGenomi. Gregor Krajnc, predstavnik podjetja, pove, da so ti testi velik napredek medicine, pomenijo pa ceni navkljub prihranek za zdravstveno blagajno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta