Gospodarsko ministrstvo sporoča: Dovoljena je tudi prodaja sladoleda

Branka Bezjak Branka Bezjak
21.04.2020 18:36

Gostinci in slaščičarji v Mariboru se različno odzivajo na sproščanje vladnih ukrepov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pri Igluju sladoled naredijo v kiosku, nato ga razvozijo do strank.
Sašo Bizjak

Sprostitve vladnih ukrepov za zajezitev epidemije novega koronavirusa so se v začetku tedna razveselili tudi številni gostinci. Odlok vlade namreč določa, da je možen tudi "osebni prevzem blaga ali hrane na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalen stik s potrošniki". Toda ker niso dobili jasnih odgovorov, pod kakšnimi pogoji lahko delajo, se nekateri za to možnost še niso odločili.
V negotovosti so zlasti prodajalci sladoleda. Na naša poizvedovanja so z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo odgovorili: "Če je tudi pri prodaji sladoleda zagotovljen minimalen stik s potrošniki in se dosledno upoštevajo priporočila NIJZ in ministrstva za zdravje ob postopnem sproščanju ukrepov, je to v skladu z odlokom in se torej lahko opravlja." Ob tem sicer "odsvetujejo izdajanje sladoleda s kornetom", izpostavili pa so še, da ni namen odloka, da bi se kupci zadrževali ali celo posedali ob gostinskem objektu: "To še vedno ni dovoljeno."

Sladoled za zdaj dostavljajo

"Mi bomo za zdaj sladoled dostavljali. Naredimo ga v našem kiosku pri Malečniškem mostu, potem pa odpeljemo po deset oziroma petnajst kepic do strank, ki so že pritiskale, kdaj bomo spet začeli prodajati," je dejal vodja slaščičarne Iglu Ilja Demiri. Njihova poslovalnica v središču mesta ostaja zaprta. "Določeni stroški so fiksni, ne glede na to, ali delamo. Petim zaposlenim, ki so vsi na čakanju, smo morali dati plače, pa upamo, da bomo dobili nekaj povrnjenega. Odvisni smo torej od prodaje, čeprav kakšnega profita z dostavo sladoleda ni," pojasnjuje Demiri.

Bum začenja v sredo ob 13. uri

Tudi v Slaščičarni Ilich čakajo na bolj konkretna pojasnila pristojnih. Še vedno so zaprti, pravi solastnica Mira Osvald Mićovič. "Na prvem mestu je seveda varnost, hkrati pa tudi ljudi ni v mestu, da bi se nam to izplačalo. Se pa sprašujem, po čem se prodaja sladoleda razlikuje denimo od prodaje kruha," doda.

Tudi Slaščičarna Ilich še ni začela s prodajo sladoleda.
Marko Vanovšek
Mitja Jenuš pred tremi leti
Gregor Grosman

"Nekako moramo preživeti"

Podobna situacija je pri prodaji hrane in pijače. Medtem ko je več gostincev v središču mesta (La Cantina, La Pizzeria, Nana, Rožmarin) uredilo tako imenovano dostopno točko za prevzem hrane in tudi pijače, so drugi bolj previdni. Anže Fideršek, vodja Moje kavarne, pravi, da ker jim na ministrstvu za gospodarstvo niso dali pisnega zagotovila, da lahko pod določenimi pogoji odprejo, se za to niso odločili. "Restavracije so na splošno na boljšem, ker je dostava hrane dovoljena že od začetka, zdaj so dovolili še osebni prevzem. Toda nam nihče ne da zagotovila, da res lahko odpremo. Kazni pa so zelo visoke, zato bomo raje počakali," je povedal.

Devana Blakaj, Nana: "Veseli smo, da lahko vsaj tako stranke pridejo do nas."
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta