(INTERVJU) Aleksander Pozvek: Vem, da bi bil Marjan Šarec vrhunski voditelj Boba leta

Miha Dajčman Miha Dajčman
12.01.2024 06:00

Z Aleksandrom Pozvekom, ki bo drugič zapored na Bobu leta zabaval zbrane v SNG Maribor, o Radiu Ga Ga, Sašu Hribarju, kratki politični karieri in novinarstvu, v katerem s svojim slogom v zadrego spravlja politike

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleksander Pozvek pravi, da je bil lanski nastop na Bobu leta njegov najljubši v karieri.
Miha Dajčman

Na lanskem Bobu leta je zbrane v SNG Maribor z imitacijami politikov navdušil Aleksander Pozvek, novinar Sveta na Kanalu A in dolgoletni član satirične oddaje Radio Ga Ga. Ker smo izvedeli, da bo Gorenjca na Bobu leta 2023 še (veliko) več kot lani, smo ga povabili na pijačo in ga vprašali, v kakšni vlogi se bo predstavil v soboto, 20. januarja, ob 20. uri v SNG Maribor. Na intervjuju smo se v dneh napovedanega prometnega kolapsa srečali v Ljubljani, skoraj na pol poti med Mariborom in Begunjami, kjer živi 29-letnik. "Ker sem prišel na intervju z Gorenjskega, sem se od doma odpravil veliko prej kot sicer. Naučil sem se, da se ne sme zamujati. Enkrat sem zamudil k Janu Plestenjaku in je povsem znorel. Od takrat ne zamujam več, zato sem zaradi napovedanih zastojev prišel prej, pa zastojev potem sploh ni bilo. Ne vem, kje so ljudje pustili avtomobile. Pešačijo?" je Pozvek na začetku pogovora hitro poskrbel za sproščeno vzdušje. 

Na pijači smo se dobili v petek opoldne. Zadnja leta ste bili v tem času bržkone polni adrenalina, saj so bili petki dopoldne rezervirani za Radio Ga Ga. Kakšni so petki za vas sedaj?

"Ja, dejansko sem bil ponavadi v tem času poln adrenalina, ''napumpan' še za cel teden. Poln energije. Zdaj so petki povsem drugačni. Nikamor se mi več ne mudi. Ponavadi sem z Radia Ga Ga šel na Pop TV. Zdaj so petki bolj 'u izi'. Ampak, a veste, kako pogrešam tiste trenutke. Imitacije, to, da lahko dam vse ven iz sebe, da spraznim, kar se nabira in kar vem. Zdaj tega ni in ostaja v meni. Čisto sem napet."

Koliko priložnosti imate zdaj, da like, ki ste jih imeli v Radiu Ga Ga, predstavite javnosti?

"Nekaj je nastopov. Ob koncu decembra sva bila s kolegom Juretom Mastnakom na Radiu 1, na dobrodelnem Zahvalatonu. Tako sem užival, tako dobro mi je bilo. Podoživljal sem trenutke Radia Ga Ga. Moram pohvaliti Denisa Avdića, ki naju je vrhunsko vodil skozi ta pogovor. Res je bilo dobro. Nekaj priložnosti torej je, nekaj jih še bo. Ena od teh priložnosti bo morda celo Bob leta. Neke oglase smo že snemali, to so lahko ljudje že videli in slišali. Toda vseeno mi manjka Radio Ga Ga, impro, trenutek, ki se zgodi. Manjka genialnost Saša Hribarja. Ker ko je on padel v svoj lik ... Tega se ne moreš naučiti, to si lahko le občudoval. Gledal sem ga z odprtimi usti in rekel: 'Vau, ta tip je nor.' Ti trenutki najbolj manjkajo."

Je res, da vas je ustvarjalce že v petek, kmalu po koncu oddaje, poklical, vam predstavil plan za naslednji teden?

"Kdaj je poklical takoj po oddaji in rekel: 'Miško, naslednji teden bomo delali ...' No, ko je naslednjič poklical, je bil četrtek in plan je bil povsem drug. Tistega, kar je rekel v petek, nisem vzel tako resno. Ko je poklical par minut po oddaji, je bilo klasično vprašanje, če je kaj odziva. Odgovoril sem mu: 'Sašo, ne vem. Z nikomer še nisem govoril.' Pa je rekel: 'Klinc, saj nas ne marajo. Noben nas ne posluša.' Ko sem mu začel pojasnjevati, da odzivov še ne more biti, ker ni minilo dovolj časa, je že odložil. (smeh)."

Veste, da je Sašo Hribar leta 2009 vodil Bob leta?

"Ne, ne. Tega pa res nisem vedel. Slišal sem, da je prireditev vodila Miša Molk, za Sašota pa ne. Poznam čase, ko je Bob leta vodil Tadej Toš. Velik oboževalec teh prireditev sem bil. Še zdaj znam na pamet kakšne dele njegovih nastopov. Ko je v trenirki prišel na oder in rekel: 'V imenu svih nas, koji volimo Adidas.' (v imenu vse nas, ki imamo radi Adidas, op. p.) To so legendarne stvari. Pa tudi Jurij Drevenšek je bil odličen."

Lani ste bili na odru Boba leta tudi vi, ko sta bila voditelja debitanta David Gorinšek in Maja Monrue. Kakšen je bil vaš krst na Bobu leta?

"Ej, ne bom pretiraval, če bom rekel, da je bil to zame najljubši nastop v življenju. Sicer jih nisem imel ne vem koliko, (smeh) ne morem reči, da nastopam že 30 let, ampak definitivno je bila publika v SNG Maribor najboljša. Sprejeli so me takoj, ko sem prišel na oder. Res takoj. In potem sem lahko počel vse, kar sem želel. Kupili so vse. Res najljubši nastop."

Kdaj ste se lani dogovorili, da boste prav vi presenečenje na odru?

"Lani je bil Bob leta 1. aprila. Dogovarjati smo se začeli kakšna dva meseca prej. Vprašali so me, če bi, če lahko naredim nekaj imitacij, sem rekel 'okej, superca'. Ekipi sem poslal oporne točke. To je bilo to. Nismo imeli niti ene skupne vaje. Prišel sem v Maribor. Pred nastopom sem povedal, kako bo šlo. Z Majo sva šla skozi intervju, ki ga je delala z mano kot Karlom Erjavcem. Rekel sem, dajmo impovizirati. Ostale stvari sem imel napisane, pri Erjavcu pa sem bil tako samozavesten, ker sem imel prvi vhod Janeza Janšo in je 'palil', da se potem sploh nisem več sekiral. Rekel sem si, da bo z Erjavcem tudi šlo. Takrat je zelo 'palil'. Letos se ga verjetno nihče več ne bi spomnil. A sploh veste, kdo je Karl Erjavec? On je bil minister, na r je govoril, manjšo govorno napako je imel."

Odlično je bila v publiki sprejeta tudi šala na račun premierja Roberta Goloba in njegove partnerice Tine Gaber.

"Ja. Spraševal sem se, če speljem povsem tako, kot sem si zapisal, ali malo prilagodim. Odločil sem se, da štartam, kot sem si zamislil, potem bom pa videl, kako bo reagirala publika. Ali gremo do konca ali ne. Sprejeli so vrhunsko, šel sem do konca in še dlje, kot bi rekel kakšen nogometaš."

In res je šlo za okus marsikoga vse do meje, vsekakor pa ne čez mejo dobrega okusa. Uspelo je. Kako se pri imitacijah odločite, kje je meja?

"Skušam se ne samocenzurirati, da bi že sam rekel, da je nekaj mejno. Tega ne delam. Pri tej šali z Robertom Golobom in Tino Gaber sem vedel, da je lahko publika ne bi sprejela. Raje grem do konca, pa se potem opravičim, če gre čez. A ne gre velikokrat. Imam načelo, da ne žalim. Najhuje je, da bi se sam začel ukvarjati s tem, če je nekaj preveč. Potem je konec, potem to ni satira, potem je brezveze."

Na Večeru ne poznamo scenarija za Bob leta ...

"Mislite, da ga jaz poznam?"

Slišali smo, da je bil lani Pozvek vsem všeč in da ga bo letos še več. Nekaj pa torej le veste.

"Lahko povem, da se 20. januarja srečamo v SNG Maribor. V kakšni vlogi, pa ne smem povedati. Obljubim pa, da bom dal vse od sebe. To pomeni, da če bom skrbel za ozvočenje, bodo glasbeniki imeli ravno prav odmeva. Če bom skrbel za luči, bodo nastopajoči vrhunsko osvetljeni. Če bom na odru počel še kaj drugega, bom tudi tam dal vse od sebe. Ne, ne bom pa gol hodil po odru."

V omenjenih oglasih za Bob leta so nastopili vaši liki. Maja Monrue jih je preizkušala kot sovoditelje. Je težje biti voditelj Boba leta ali voditelj po politični funkciji?

"Huh. Mislim, da je težje biti voditelj Boba leta. Ker vidim, kako se Maja trudi. Tega pri vodilnih politikih v državi ne vidim. Oboji pa nosijo neko odgovornost, vsaj morali bi jo. Okoli sebe moraš zbrati dobro ekipo, da stvar stoji. Na koncu v obeh vlogah ljudje odločajo, če ti je šlo ali ne. Če Maja letos ne bo dobra, je drugo leto morda ne bo na Bob. Če Robert Golob ne bo dober, ga morda čez dve leti ne bo več v politiki."

Kdo od vaših likov pa bi bil dober voditelj Boba leta? Kdo med temi liki poskrbi za največji šov?

"Vem, da bi bil Marjan Šarec vrhunski voditelj Boba leta. Ker Marjan, če se sprosti, kar ni pogosto, ker je le minister, je noro duhovit. Vedno uživam, ko snemava skupaj. Werner bi si noro želel tega, da bi bil voditelj. Janša bi bil voditelj Boba leta, če bi vedel, da se o tem pogovarjajo tudi z Logarjem. Potem bi on prevzel to in rekel, da bo vodil on. Če bi bil uspešen? Ne vem. Lahko. Predlagam, da ljudje pridejo pogledat 20. januarja, da bodo videli, kdo bi bil najboljši, ker mislim, da se bodo sprobali na odru."

Pri 29 letih ste se preizkusili v številnih vlogah. Ste novinar, imitator, satirik, bili ste v lokalni politiki. Kaj je bilo težje?

"Sem mislil, da boste vprašali, kaj mi je bilo tega treba. (smeh) To se sam sprašujem. Potem si odgovorim, da ko je človek mlad, poskusi marsikaj. Nekateri poskusijo cigarete, eni kakšne druge droge, jaz sem se preizkusil v politiki za nekaj časa, pa sem videl, da to ni dobro. Je pa vse težko, če hočeš nekaj narediti stoodstotno. Če nekdo želi travo pokositi zelo dobro, na par milimetrov, je lahko tudi to zelo zahtevno."

Ste pa leta 2018 prevzeli odgovornost in odstopili kot občinski svetnik na Jesenicah. Temu vzoru bi lahko sledil marsikdo v slovenski politiki, ki ugotovi, da ta panoga ni zanj, a vseeno vztraja.

"Videl sem, da na tej poziciji k ničemur ne doprinesem. Na koncu se mi je dogajalo, kar se je tudi Sašu Hribarju, da materiala za seje sploh nisem odprl, da sem ga pogledal šele na seji. Potem pa se mi je počasi začela dogajati televizija, vse pogosteje tudi radio in rekel sem, da to ni zame, da je brezveze, da sem tam fikus, tistih 200 evrov sejnine mi prav nič ni 'nucalo'. Raje sem se posvetil televiziji, radiu in šovbiznisu."

Kot novinar na komercialni televiziji imate svojevrsten slog. Od kod navdih za satiro v televizijskem novinarstvu?

"Navdih dobim na Gregorčičevi (vladna palača, op. p.), tam ga je ogromno, tam so moje muze. Na Erjavčevi (predsedniška palača, op. p.) je tudi bilo včasih navdihujoče, zdaj je tam tega manj. Drugače pa sem pa zelo spremljal Denisa Sarkića, ki je delal Vesti. Imel je podobna vprašanja mojim, na novinarske konference je prišel s svojo temo in ne temo novinarske konference. Vprašal je, kar se mu je zahotelo, in politika spravil iz tira. Takšna vprašanja dobijo boljše odgovore in pokažejo celo več kot nek resen prispevek. Naj dam primer. Ko je šel Aleš Hojs s svojo mamo čez mejo in so ga vsi novinarji spraševali, kaj je kršil, je imel naučene odgovore. Povedal je vse. Ko sem prišel na vrsto, sem ga vprašal, če je bila mama jezna, ko sta se morala obrniti. No, tisto ga je znerviralo, padel je ven. Mene je pa res zanimalo, če je bila jezna. Rekel je, da pa tega ne bo govoril, pa sem dodal vprašanje, če torej ni bilo prijetno, pa je odvrnil, da je bil čudovit sončen dan. Šel sem preverit za tisti dan in videl, da ni bil sončen dan. Gospodič je bil malce v škripcih takrat. S takšnimi vprašanji prideš dlje."

Bob leta je mariborska prireditev. Koliko lokalnih tem pričakovati letos?

"Ful. Bil sem na nekaj vajah zraven. Lahko povem, da sem celo videl del scenarija. Veliko tem je na Maribor, na okolico Maribora. Sploh nisem vedel, da se vam tukaj toliko dogaja. Vedel sem, da se tukaj ne da nikjer parkirati, pa da imate brvi, ki delajo težave, pa da v eni od sosesk gojijo pujse. Slišal sem, da je v scenariju toliko stvari, da je treba vsebino celo metati ven. Na Maribor bo ogromno for."

Bo kaj na temo selitve Večera?

"Aha ... Lahko povem še, da se bo začelo prav s tem. Ta Bob leta je lahko tudi najkrajši v zgodovini."

Se torej splača priti na Bob leta?

"Seveda. Pridite pogledat, se nasmejat. Vsako leto do sedaj je bilo dobro, vrhunsko, tudi letos bo, ker se ekipa trudi. Jaz pa bom poskrbel, da bosta ozvočenje in luč prava. V nasprotju s predsednikom vlade ne bom veliko obljubljal. Obljubil bom le, da bo Bob leta boljši od oddaje Poglej in zadeni."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta