(INTERVJU) Mariborski župan Saša Arsenovič: Koronakriza je lahko tudi priložnost

Aljoša Peršak Aljoša Peršak
03.04.2020 18:01

"Kriza ne sme ogroziti demokracije. Demokracija pa ne sme ogroziti življenja," o vodilu v času epidemije razlaga Saša Arsenovič, župan Maribora, kjer že en teden ni nove okužbe s koronavirusom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dela se na Glavnem trgu in Koroški cesti kljub koronakrizi nadaljujejo. "Občina mora biti z vsemi svojimi resursi zgled in pokazati, da življenje gre naprej, da se gradi," je poudaril mariborski župan Saša Arsenovič.
Andrej Petelinšek

Gospod župan, časi so takšni, da se ob srečanjih najprej vprašamo po zdravju in počutju. Ste v redu?
"Sem zelo v redu. Vsi smo zdravi, upam, da tudi vaši."
Pa sodelavci, kako je podžupan Samo Peter Medved, ki se je okužil s koronavirusom?
"Podžupan je od četrtka negativen, tako da je zdaj eden tistih, ki so na najbolj varni strani, ker je že prekužen. Nisem ga videl že en mesec, je pa že aktiven in dela od doma, kar je zelo razveseljivo za preostali del ekipe."
Glede na nekatera druga žarišča v državi lahko ugotovimo, da jo je Maribor za zdaj še kar dobro odnesel. Okuženih ni veliko, domovi za starostnike so se okužbam izognili, tudi v UKC Maribor in v Zdravstvenem domu Maribor dobro obvladujejo krizne razmere. Čemu to pripisujete?
"Zadnji podatki, ki veljajo do četrtka, kažejo, da v Mariboru že en teden nimamo novega okuženega. Očitno vsi skupaj delamo zelo dobro. Tako mediji kot civilna zaščita, celoten zdravstveni sistem, krizni štab na MOM. Tokrat smo imeli izjemno srečo, da smo vsi ključni deležniki razmišljali enako, torej karantensko. Pravočasno smo sprejemali preventivne ukrepe. Na dnevni bazi smo iskali rešitve, kako čim bolj zajeziti širjenje koronavirusa, in si pri tem pomagali. Zdravstvenim delavcem smo recimo omogočili spanje v Hostlu Pekarna ali s pomočjo države v Domu Lizike Jančar. Zdravstveni delavci preventivno hodijo v domove za starejše in opravljajo preventivne teste. Vedno smo korak spredaj, najprej vsak po svoje in nato še povezano. To vse skupaj je dalo dober rezultat, kar se zdravstvenega stanja tiče, upam pa, da bomo kmalu podobno povezani, ko sledi še hujša tekma, to je tekma za ponoven zagon gospodarstva."

Saša Arsenovič: "Bi rad videl junaka, ki me bo tožil, da sem reševal življenja."
Andrej Petelinšek
Saša Arsenovič
Andrej Petelinšek
Saša Arsenovič
Andrej Petelinšek
Saša Arsenovič
Andrej Petelinšek
Saša Arsenovič
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta