Iščejo rešitve za pogoreli Dom na Osankarici. Bo tukaj ena od enot Centra šolskih in obšolskih dejavnosti?

Tomaž Ajd
27.04.2021 05:00
Najemnik bo začasno prodajal pijačo in hrano iz prikolice, ki so mu jo odstopili pri hotelu Jakec. Med tem je poslanka podala pobudo, da se tukaj uredi Center šolskih in obšolskih dejavnosti.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dom na Osankarici pred požarom
Andrej Petelinšek

Najemnik Doma na Osankarici Aleš Patekar se počasi postavlja na noge. V teh dneh stanuje pri starših v Gornji Radgoni, kjer razmišlja o nadaljnjih korakih. "S hotelom Jakec sem se dogovoril, da bom lahko na Osankarici postavil njihovo gostinsko prikolico in od petka do nedelje prodajal pijačo. Prostor pred pogorelim domom smo že očistili, urediti moramo še vodo in elektriko. Če bo vreme lepo, bomo obiskovalce Osankarice lahko pogostili že ta konec tedna," pravi Patekar in doda, da se bodo o tem, kako naprej, še dogovarjali.

Medtem pa je poslanka SD Bojana Muršič prejšnji teden na vlado naslovila pobudo, da bi država na lokaciji pogorelega Doma na Osankarici postavila nov dom Centra šolskih in obšolskih dejavnosti (CŠOD). Tako bi po tragični nesreči omogočili nov začetek. V predlogu je med drugim zapisala, da gre za pomembno zgodovinsko točko ter priljubljeno turistično in rekreacijsko točko, v stavbi, ki se drži doma, je muzejska zbirka Pohorskega bataljona. "Točka je izrednega pomena za skupnost s kulturnozgodovinskega, turističnega in rekreacijskega vidika," meni Muršičeva, ki sicer prihaja iz Ruš. Meni, da je lokacija ideala tudi za postavitev novega CŠOD za izvajanje vzgojno-izobraževalnih dejavnosti, ki so del programa osnovne šole, srednje- in visokošolskega izobraževanja s poudarkom na vključevanju ranljivih skupin ter za izvajanje stalnih projektov vključevanja mladih v raziskovalno delo, kot so tabori, poletne šole, mladinske raziskovalne skupine in podobno v obliki seminarjev, ekskurzij in predavanj ter drugih dejavnosti javnega zavoda CŠOD.

V požaru ni veliko ostalo od planinskega doma. 
Sašo Bizjak

Direktor CŠOD Branko Kumer je povedal, da so ga pred dvema dnevoma z ministrstva za šolstvo, znanost in šport seznanili s poslansko pobudo. Povedal je, da postopek umestitve nove lokacije pod njihovo okrilje poteka v tesnem sodelovanju s pristojnim ministrstvom za izobraževanje ter sprejetjem umestitve na vladi. CŠOD v postopku poda strokovno mnenje o možnih vsebinah ter osnovne podatke o prostorskih potrebah (nastanitev, kuhinja, skupni prostori, depoji, posebnosti, vsebinske možnosti, ciljne skupine itd).

CŠOD je javni zavod, ki ga je ustanovila Vlada RS za izvajanje vsebin izven šolskih prostorov (v naravi). Dejavnost izvajajo na 25 lokacijah (enotah oziroma domovih), ki so razpršene po celotni Sloveniji.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta