Iz Štajerca: Poleti gre že na osme paralimpijske igre

Tomaž Ajd Tomaž Ajd
20.02.2020 04:57

Franc Pinter iz Slovenske Bistrice računa na uvrstitev celo med štiri najboljše strelce na letošnjih paralimpijskih igrah v Tokiu. Prav šport mu je po prometni nesreči, zaradi katere je pred štirimi desetletji pristal na invalidskem vozičku, vlil optimizem: "Pomembno je, da se ne smiliš samemu sebi, da najdeš izziv, kot sem ga jaz v športu."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

Letošnje poletje bo za Slovenjebistričana Franca Pinterja, za prijatelje Anča, nekaj posebnega. Saj se bo kot športnik invalid, vrhunski strelec, konec avgusta udeležil paralimpijskih iger v Tokiu. A to ne bodo njegove prve olimpijske izkušnje, temveč že osme. S paralimpijskih iger je prinesel že več medalj v streljanju, in sicer tri srebrne in eno bronasto. Kvoto za Tokio je izpolnil oktobra lani s šestim mestom na svetovnem prvenstvu v Sydneyju. Junija ga čaka še evropsko prvenstvo v Laškem, zaključni del priprav za paralimpijske igre pa bo opravil doma in z reprezentanco v Ljubljani. "Glede na mojo starost na treningih dosegam neverjetno dobre rezultate. S temi rezultati bi se lahko uvrstil med prve štiri, marsikaj bo seveda odvisno tudi od forme ostalih strelcev. Če bom še naprej delal s takšno vnemo, se bo tudi rezultat dvignil za kakšen krog. Cilj bo najprej, tako kot na vsakem tekmovanju, finale, v katerega se uvrsti najboljših osem. V finalu pa se je seveda vse odprto, možno je prav vse, tudi prvo mesto," o pričakovanjih za olimpijado pravi Pinter.

Na strelišču na svetovnem prvenstvu v Sydneyju
Osebni arhiv

Vse medalje imajo svojo vrednost

Izkušeni strelec, ki bo letos dopolnil 67 let, je srebrne medalje osvojil v Atlanti leta 1996, v Sydneyju leta 2000 in v Atenah leta 2004. V Pekingu leta 2008 je bil bronast. In katera od teh medalj mu je najbolj pri srcu? "Vse štiri imajo svojo vrednost, svoje emocije. Zagotovo mi je še posebej pri srcu prva iz Atlante, pa tudi zadnja iz Pekinga leta 2008 je nekaj posebnega. Tam je bilo zelo stresno, šele z odličnim zadnjim strelom sem se s šestega mesta prebil na tretje," odgovarja.

Šport ga je dvignil

Franc Pinter poudarja, da mu je ravno šport po prometni nesreči, zaradi katere je postal invalid, vlil optimizem, začel se je gibati in opravljati dnevne dejavnosti. "Prva tri leta po nesreči so bila res težka, nato pa me je šport začel dvigovati. Ker zame v Slovenski Bistrici ni bilo delovnega mesta, sem se preizkusil v številnih športnih panogah. Ko sem se kasneje bolj resno posvetil strelstvu, sem začel tudi razmišljati drugače. Ko delaš nekaj z dušo in telesom, to delaš tako, kot je treba. Na kateremkoli področju želiš doseči nekaj več, šport vedno pride prav," še razmišlja o pomenu športa. S streljanjem se ukvarja od leta 1982, ko so takrat še v Jugoslaviji prirejali male paralimpijske igre, resneje pa je začel streljati leta 1991. Takrat je bil tudi uspešen v kvalifikacijah za paralimpijske igre v Barceloni.

V Sydneyu pred spominsko ploščo, na kateri so napisana imena dobitnikov srebrnih paraolimpijskih medalj
Osebni arhiv

Pomembno je, da soustvarjaš

Kakšen pa je odnos lokalnega okolja in ljudi do invalidov? "Občina Slovenska Bistrica je dovzetna in gre v korak z nami. Projekt Občina po meri invalidov, v okviru katerega Zveza delovnih invalidov Slovenije občine spodbuja k načrtnemu odzivanju na posebne potrebe invalidov ter za njihovo socialno vključevanje, je zelo dober. Ta naziv ima tudi naša občina in veliko je bilo že narejenega. Marsikaj pa je odvisno tudi od nas invalidov, prav je, da se vključujemo in pomagamo izboljšati kakovost bivanja. Največja ovira so sicer še vedno pločniki. Poleg tega nekateri ljudje ne pomislijo, da nas ovirajo tudi s postavitvami korit in ureditvami podlag s kockami, denimo. Sicer se je veliko spremenilo na bolje, a nekateri ljudje še vedno parkirajo na mestih, ki so namenjena invalidom. To je pravzaprav rak rana. Žal je tempo življenja takšen, da nekateri ljudje sploh ne razmišljajo o tem, ampak želijo zgolj čim prej priti do vhodnih vrat trgovine," razmišlja Pinter.

Razglašen je bil tudi za naj špornika invalida v letu 2016. Nagrado mu je izročil Milan Kotnik.
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta