Izjemna drevesa mariborskega Mestnega parka: Črni bor, večno drevo

ŠTR
17.05.2020 04:00

V Mariboru imamo par primerkov tega drevesa, ki so stara okoli 150 let, saj so še iz časa prvih zasaditev parka. Sicer pa v Šentjanžu nad Dravčami, v občini Vuzenica, raste mogočni rdeči bor, Dravčbaherjev bor, ki meri 18 metrov in je širok 3,5 metra. Drevo ima tudi velik simbolni pomen, z njim so povezani običaji, olja bora se uporabljajo tudi v zdravilstvu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Okoli 150 let je staro drevo v Mestnem parku.
Borut Ambrožič

V Sloveniji sta najpogostejša rdeči ali navadni bor (Pinus Sylvestris) in črni bor (Pinus nigra). Slednji je dobil ime po temni skorji, ki pri starejših drevesih globoko razpoka na podolgovate sivkaste ploskve. Drevesa te posebne sorte rastejo tudi v mariborskem Mestnem parku in sicer jih najdemo v vzhodnem in zahodnem delu. Gre za posamezna primerka, ki bi lahko po mnenju arboristke Tanje Grmovšek izvirala iz obdobja prvotne zasnove Mestnega parka po takratnih načrtih arhitekta dr. Feldbacherja. Mlajše primerke črnih borov pa najdemo na povezavi med starim delom parka in območjem Treh ribnikov ter v bližini najstarejšega kostanjevega drevoreda, kjer so bili zasajeni pred 40 leti. Ta drevesna vrsta je uvrščena tudi v knjižico Vodnik po izjemnih drevesnih vrstah mariborskih parkov, ki jo je izdalo Hortikulturno društvo Maribor.

Iglice so dolge tudi do petnajst centimetrov.
Borut Ambrožič
Hortikulturno društvo Maribor je nedavno poskrbelo za nove označevalne table na drevesih.
Borut Ambrožič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta