Kaj dopustnikom svetujejo v mariborskih turističnih agencijah, kjer rešujejo katastrofično leto: Razmere na Hrvaškem so idilične

Nina Ambrož Nina Ambrož
22.07.2020 05:00

Letošnja sezona poletnih dopustov bo zapisana Sloveniji, soglasno potrjujejo turistični delavci. Razlog so turistični boni, ki se izkazujejo za dobro vabo. Ljudje so vanjo ugriznili, želijo jih izkoristiti. Koristijo pa tudi ponudnikom storitev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Letos bodo najbrž vsi, ki bodo počitnice preživeli na hrvaški obali, imeli najlepše počitnice doslej.
Profimedia

Sindrom morja je močno zakoreninjen v slovenskih genih, popularni destinaciji sta še Hrvaška in Grčija, izpostavljajo v mariborskih turističnih agencijah, kjer rešujejo katastrofično leto in iščejo nove podjetniške ideje. Eksotične, daljne dežele so izginile z radarja.
A vandranju, oddihu se ni treba odpovedati. "Potujte zdravo in z glavo," je optimističen Miran Bende, direktor turistične agencije Galileo 3000. Histerija, panika sta odveč, meni, se bo pa "ves svet moral navaditi živeti z zaščitnimi maskami na obrazu in dezinfekcijskimi robčki".

Turistična agencija Galileo 3000
Sašo Bizjak

Več skrbi zaradi groženj delodajalcev

"Največje povpraševanje je po Obali, čeprav so se nekateri tamkajšnji hoteli odločili, da vrat ne odprejo, termah, Goriških brdih, Posočju …, kjer ni več na voljo vsega, kar si gostje zaželijo. A Slovenija ima še veliko lepih kotičkov," pravi Nataša Jeza Kotnik, vodja marketinga pri turistični agenciji Sonček, in omeni prestolnico. Kot razlog, zakaj prosperira Slovenija, navaja tudi to, da se Slovenci doma počutijo varneje. "Slednje je v primerjavi s praznimi plažami, na primer Hrvaške ali Grčije, lahko tudi drugače," pravi in najbrž cilja na nabito slovensko obalo.
"Povpraševanje po Hrvaški vztraja, saj večina obalnih krajev, ki jih tržimo, nima primerov okužb. Letos bodo najbrž vsi, ki bodo počitnice preživeli na hrvaški obali, imeli najlepše počitnice doslej. Razmere so idilične; skoraj prazne plaže, izredno gostoljubni domačini, čisti objekti in povsem počitniško vzdušje. S številnimi hotelirji smo se v primeru karantene dogovorili za možnost brezplačne odpovedi rezervacije celo na dan odhoda. Skrbi se bolj kot zaradi okužbe pojavljajo zaradi groženj delodajalcev, če bi potniki pristali v karanteni," pojasnjuje Nataša Jeza Kotnik.

Sonček rešujejo uspešna pretekla leta, ko so se trdno zasidrali na slovenskem trgu, v krizo so zajadrali v dobri poslovni kondiciji.
Sašo Bizjak

Grške lepote, ko je manj turistov

Sonček beleži številne goste, ki so si zaželeli Grčijo, z ljubljanskega letališča je čez poletje mogoče leteti na deset grških otrokov. Zanimanje za grške otoke izpostavljata tudi Miran Bende in Marko Strnad, vodja prodaje pri turistični agenciji Žnider's. "Grčija je varna in doživeti njene lepote, v času, ko je manj turistov, je posebno doživetje," je navdušen Bende.
Strnad opaža, da se povečanje števila koronskih okužb pri južnih sosedih pozna na rezervacijah. Odpovedi se kot lakmusov papir odzivajo na statistiko o širjenju koronskih okužb v posameznih državah in strah pred uvedbo karantene ob vračanju iz tako imenovanih rdečih, tveganih držav. "Za zdaj je najlažje potovati po Sloveniji, saj imamo zelo nizko raven okuženih in tudi strahu pred karanteno ni. Sosednje države Hrvaška, Italija, Avstrija, tudi Grčija so na kratek rok med boljšimi destinacijami, saj je vrnitev iz teh držav ob poslabšanju razmer lahko relativno hitra in enostavna," razmišlja Marko Strnad.

Turistična agencija Žnider's
Sašo Bizjak

Čez noč na ničli

Množične odpovedi aranžmajev, nerealizirani poleti, selitev gostov v druge hotele, prestavljanje aranžmajev, krepitev digitalnega, telefonskega poslovanja, napetosti, usklajevanja in različna tolmačenja (ukrepov) so postali stalnica in preizkušnja v panogi. "Čeprav smo bili v skoraj 30-letni zgodovini našega podjetja priča mnogim pretresom na trgu, si tako črnega scenarija, kot je letošnji, ko se je svet za nekaj mesecev dobesedno ustavil, nismo mogli niti predstavljati. Število turistov je čez noč padlo na nič," pove Nataša Jeza Kotnik. Doda, da je letos "delo bolj obsežno kot prejšnja leta. Zaradi turističnih bonov se srečujemo tudi s potniki, ki niso vešči potovanj in potrebujejo več posvečanja." Sonček rešujejo uspešna pretekla leta, ko so se s poganjanjem masovnega turizma trdno zasidrali na slovenskem trgu, v krizo so zajadrali v dobri poslovni kondiciji. Po podatkih Ajpesa poslujejo z dobičkom in okrog 40 milijoni evrov prihodkov letno.
Žnider's je manjša agencija, ima približno 1,3 milijona evrov prihodkov na leto in dobiček. "Izgubili smo velik del prihodka, zaposleni smo bili na čakanju. Nekateri so na čakanju še danes, saj se želimo izogniti odpuščanju," pravi Marko Strnad in prizna, da jim je država z uvedbo vrednotnic pomagala premostiti likvidnostne težave. Vendar je "kar nekaj denarja ostalo pri zunanjih ponudnikih (nastanitvenih objektih v tujini), ki ga bomo težko dobili nazaj, če sploh kdaj".

Obračanje k domačemu turistu

Enako se zelo verjetno obeta Galileu 3000, znanemu zlasti po kongresnem turizmu, ki zdaj praktično ne obstaja, in specialnih potovanjih za popotniške duše. Negotova ali že zradirana so jesenska potovanja po svetu, tudi na destinacije, ki so na tako imenovanem zelenem, varnem seznamu, recimo na Šrilanko in v Kazahstan, napoveduje Miran Bende. "Devetdeset odstotkov svojega letošnjega dela lahko vržem čez hrbet," ocenjuje direktor Galilea 3000, ki obrača okoli 2,5 milijona evrov prometa letno in posluje s plusom. Letos računa le na petino tega.
​Vendar Bende ne obupuje. "Prilagodili smo se tako, da oblikujemo specifične programe po Sloveniji, Madžarski in Avstriji, gurmanske, z manj ogledi mest, muzejev in več drugih zanimivosti. Razmišljamo o ekskluzivni turi v Benetke, o 'cukrčkih', druženjih na varen način. Pripravljamo novi portal Slovenija, od kod lepote tvoje, na katerem bomo promovirali tudi nastanitve. Ne samo letošnje leto, tudi leto 2021 se bo bolj obrnilo k domačemu turistu. A vse se lahko v prihodnjih dveh tednih spremeni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta