Kaj vse lahko počnete na Evropski noči raziskovalcev v Mariboru

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
24.09.2024 02:00

Univerza v Mariboru ta petek prireja Evropsko noč raziskovalcev, s katero želi družbi približati znanost.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Številne aktivnosti bodo znova potekale v Europarku.
Andrej Petelinšek

Ta petek, 27. septembra, se bo odvila Evropska noč raziskovalcev, ki sočasno poteka v 23 evropskih državah in 400 mestih ter poudarja pomembnost znanstvenih raziskav in inovacij za kakovost našega vsakdanjega življenja. Dogodek promovira Evropska unija, da bi znanost približala družbi ter povečala zanimanje mladih za znanost. V Sloveniji Evropsko noč raziskovalcev v šestih krajih pripravljata konzorcija Univerze v Mariboru in Univerze v Ljubljani. 

(FOTO) Čeprav je Zlato lisico izgubil, Maribor še vedno snuje rezervno progo

Nadnaslov dogajanja, ki poteka na več prizoriščih v Mariboru, je Lažne novice in teorije zarote? Opolnomočimo (se za) znanost. "Tradicionalno je v nakupovalnem središču Europark, kjer se bo hkrati odvijala množica aktivnosti, pri katerih bodo lahko sodelovali občani in obiskovalci," je napovedal Dean Korošak, prorektor za znanstvenoraziskovalno dejavnost Univerze v Mariboru. Tam se bodo predstavile fakultete mariborske univerze, ki med 9. in 21. uro pripravljajo eksperimente, delavnice, razstave in predstavitve, pa tudi koncert Big Bang Banda v sestavi raziskovalcev.

Andrej Petelinšek

Mariborska občina za obnovo Mestnega parka načrtuje še dva milijona evrov. Kaj namerava urediti?

Druga lokacija je Minoritska cerkev, kjer bo program med 13. in 21. uro, vključno z znanstvenim slamom, na katerem bodo nastopajoči laično občinstvo poskušali prepričati s pripovedmi o svojem raziskovalnem delu, in ogledom dokumentarnega filma o konkretnem primeru lažne znanosti in njegovih posledicah. Med 8.30 in 14. uro se bo dogajalo še na rektoratu. Strokovnjaki bodo govorili o strategijah za krepitev sodelovanja med raziskovalnimi institucijami in gospodarstvom. Program je dostopen na povezavi ern.um.si. 

(VIDEO in FOTO) V Mariboru že diši po kostanju: Koliko stane merica in kje je nova prodajna lokacija?

Projekt Evropska noč raziskovalcev se bo nadaljeval še vse leto z obiski znanstvenikov in raziskovalcev v vrtcih in šolah ter v sklopu številnih dogodkov kampanj ozaveščanja.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta