Kako bodo danes praznovali gledališki jubilej v Pekrah?

kr
06.10.2023 05:00

Leta 1953 so ustanovili DPD Svoboda Pekre, ki letos praznuje sedemdesetletnico kot Kulturno društvo Pekre Limbuš. Jubilej bodo s kulturno prireditvijo praznovali danes ob 18. uri.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pekrski gledališčniki so odigrali tudi Poroko čistilke Marije.
Kulturno društvo Pekre Limbuš

Leta 1952 so domačini v Pekrah zgradili kulturni dom z gledališko in kino dvorano. Leto kasneje so ustanovili DPD Svoboda Pekre, ki letos praznuje sedemdesetletnico kot Kulturno društvo Pekre Limbuš.

Dve desetletji po ustanovitvi se je društvo, kakor se je dogajalo v tistem času zaradi pojava televizije tudi drugim društvom, upehalo in dom je začel propadati. S pomočjo občine (župana Borisa Soviča in direktorja uprave Francija Pivca) so ga obnovili in zbrali nekdanje in nove igralce in pevce. Le umetniškega vodje ni bilo. Pa je tedanji predsednik Jože Černelc pregovoril dramatika in dramaturga Toneta Partljiča, da je pognal pekrsko gledališče – komedijo. Doslej so izvedli 17 premier, zvečine Partljičeve komedije, a tudi Molièra, Möderdorferja, Syngea … Na njihovih proslavah ob slovenskem kulturnem prazniku so nastopali Polde Bibič, Štefka Drolc, Ivanka Mežan, Milena Zupančič in druga velika imena slovenskega gledališča.

Če k temu prištejmo še Festival komedije, lahko rečemo, da so Pekre "prestolnica slovenske ljubiteljske kulture", pravi Partljič, ki je ob jubileju napisal knjigo Pekrska gledališka zgodba. Jubilej bodo s kulturno prireditvijo praznovali danes ob 18. uri. 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta