Kako so se koroni prilagodila podjetja

Nina Ambrož Nina Ambrož
02.04.2020 19:49

Pošta, Henkel, Weiler, Impol in Tovarna olja Gea o proizvodnji v rokavicah in maskah, ki jih je težko zagotoviti, delu na razdalji in daljavo ter razmerah na trgu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Henklu Maribor, ki se je zaradi covida-19 začasno osredotočil na tekoča mila za roke, so uvedli več kot 30 dodatnih pravil.
Arhiv Henkla

Koronavirus je podjetja pahnil v prilagajanje, ponekod korenito spreminjanje delovnih procesov. Poostriti so morali varnostne razmere za zaščito zdravja delavcev in izdelkov. Sledenje priporočilom in restriktivnim vladnim ukrepom, ki se stopnjujejo iz dneva v dan, jih stiska. Takšen primer so recimo zaščitne maske, po nareku vlade nujne v zaprtih prostorih, četudi so težko dosegljive, iskane po celem svetu.
Poslovodstva naključno izbranih večjih podjetij iz Maribora in okolice smo povprašali, kako se spopadajo s situacijo in katere ukrepe so uvedli v poslovne procese. Nekateri so zavrnili, da bi povedali sploh karkoli. Tisti, ki so spregovorili, med drugim izražajo hvaležnost delavcem. Inšpektorji, ki kljub izredni situaciji nadzirajo teren, poročajo o kršitvah pravil. Vendar velja izpostaviti podatek, da zoper delodajalce beležijo manj prijav, kot je klicev na pomoč.

Pismonoše poskušajo pošiljke vročati brez osebnega stika in brez podpisa ob prevzemu pošiljke, opremljeni so z razkužili, zaščitnimi rokavicami in določeno količino mask.
Sašo Bizjak

Brez stika, s pregradami in razkužili

Pošta Slovenije s sedežem v Mariboru, ki ima 6000 zaposlenih, sledi vsem priporočenim ukrepom pristojnih institucij, pravijo. "Zaradi narave dela dostavljavcev, pismonoš in zaposlenih na okencih, voznikov, zaposlenih v obeh logističnih centrih (v Mariboru in Ljubljani) in pretovornih poštah, uvedba dela od doma ni mogoča." Piarovka Megi Jarc pojasnjuje, da od doma delajo najbolj ranljivi in 200 strokovnih uslužbencev. Odpuščali niso. Na začasnem čakanju na delo je 376 ljudi - 79 zaposlenih iz strokovnih služb in 297 zaposlenih iz prometa.
Pismonoše poskušajo pošiljke vročati brez osebnega stika in brez podpisa ob prevzemu pošiljke, opremljeni so z razkužili, zaščitnimi rokavicami in določeno količino mask. Vendar se pri dobavi teh, kot je znano, zatika. Prilagodili, skrajšali so delovne čase. Omejili so vstop strankam v pošte in gibanje zaposlenih po logističnih centrih, v kadilnicah in jedilnici. "Zagotovili smo razdalje med delovnimi mesti (1,5 do dva metra) ali postavili fizične ovire (pleksi, kartonske pregrade) in delavce opremili z zaščitnimi sredstvi," dodaja Jarčeva. Odpovedali so vse službene poti v tujino, odložili načrtovane dogodke, izobraževanja in organizirali delo na daljavo (sestanke, videokonference). Dodatno zračijo, čistijo in razkužujejo poštne prostore, logistična centra in notranjost vozil. Poštnih pošiljk ne čistijo, ker "trenutno še ni znano, kako dolgo lahko virus SARS-CoV-2 preživi na površinah", se sklicujejo na Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Proizvodnjo usmerili v aktualne izdelke - mila

V Henklu Maribor, proizvajalcu kozmetičnih izdelkov, ki se je zaradi covida-19 začasno osredotočil na tekoča mila za roke, so uvedli več kot 30 dodatnih pravil. "Najpomembnejše je preprečevanje osebnih stikov med zaposlenimi," poudarja direktor Christof Vollstedt. Postavili so (pleksi) pregrade. Zaposleni nosijo maske, rokavice in kape, kar je bil higienski standard že prej, vse prostore, opremo in infrastrukturo dodatno, večkrat dnevno razkužujejo.
"V jedilnici smo omejili število stolov in prilagodili sedežni red. S talnimi oznakami smo nakazali priporočljivo gibanje zaposlenih. To velja tudi za kadilnico, v kateri smo omejili maksimalno število ljudi. Ukrepe redno preverja tudi naš pooblaščeni doktor medicine dela Lovše in odgovarja na vprašanja zaposlenih. Ukinili smo vsa fizična srečanja, sestanke in čim večjemu številu zaposlenih omogočili delo od doma ter jim dali potrebno IT-opremo. Števila zaposlenih ne spreminjamo," pove direktor. Skupno jih v Henklu dela 700, študentom, ki so bili sicer redno vpeti v delovne procese, so se odpovedali. Obiskovalci podjetja si morajo razkužiti roke, izpolniti vprašalnik o zdravstvenem stanju in vstopiti smejo le tisti, ki nimajo značilnih simptomov okužbe.
Tekoča mila za umivanje rok in kreme za nego rok so v tem času izdelki, po katerih se najbolj povprašuje, a zaprtje meja in težave v oskrbovalni verigi močno vplivajo na Henklovo proizvodnjo.

Henkel Maribor
Arhiv Henkla

Zaposlenim vsak dan merijo telesno temperaturo

V aluminijskem gigantu, skupini Impol iz Slovenske Bistrice z 2300 zaposlenimi, se naslanjajo na smernice Svetovne zdravstvene organizacije. Koronsko tveganje obvladujejo tako, da zaposlenim dnevno merijo telesno temperaturo in pri delu uporabljajo zaščitna sredstva. "Vsem zaposlenim smo razdelili maske, vsi prostori so opremljeni s sredstvi za razkuževanje, delovne prostore in garderobe redno razkužujemo pri vsaki menjavi izmene, odpovedani so vsa službena potovanja in malica v skupnih prostorih," našteva piarovka Nina Potočnik.
"Sestanki se izvajajo s pomočjo elektronskih konferenc, interni sestanki potekajo v omejenem obsegu oseb in na razdalji meter in pol med ljudmi. Obiski v skupini Impol so omejeni na področje transporta in nujne poslovne transakcije. Za vse obiskovalce veljajo poostrena pravila za preprečevanje okužb. Zaposleni, ki jim narava dela to dopušča, delajo od doma. Impol ni nikogar odpustil ali poslal na čakanje na dom," zatrjujejo. Niti ne beležijo potrjenega primera okužbe s koronavirusom.
Obseg naročil je na zadovoljivem nivoju, ocenjujejo. Največ težav imajo v segmentu avtomobilske industrije, kjer prihaja do zamikov. Povpraševanje po izdelkih, ki so namenjeni prehrambni in farmacevtski industriji, narašča.

Prešli na peturni delovnik

Mariborski Weiler Abrasives, proizvajalec umetnih brusov in tehničnih tkanin, je zaradi zagotavljanja varnosti v času epidemije prešel na peturni delovnik. V enourni pavzi med izmenama razkužijo prostore, je za Slovensko tiskovno agencijo dejal predsednik uprave Jože Kaligara. Weiler na treh lokacijah, v Mariboru, Zrečah in Ločah, zaposluje okoli 840 ljudi, nihče ni na čakanju. Naročil imajo precej, in če bi bile razmere običajne, bi lahko delali s polnimi obrati in nekoliko nad načrti.
Igor Hustič, direktor Tovarne olja Gea iz Slovenske Bistrice, je pavšalno odvrnil, da so v podjetju "prilagodili vse poslovne procese vsem priporočilom, ki so bila podana s strani ustreznih institucij z namenom varovanja zdravja zaposlenih in zaščite proizvodov". Kako teče proizvodnja v tovarni, ki zaposluje nekaj čez 90 ljudi, proizvaja pa zlasti rastlinska olja za balkanski trg in Evropo, in kaj se dogaja na trgu, Hustič ni želel predstaviti. Prodajalna ob oljarni dela kot običajno, vsak dan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta