Kako v Mariboru kradejo bronaste pokrove kanalizacijskih jaškov

Barbara Bradač Barbara Bradač
09.12.2019 16:36

V središču Maribora so nepridipravi v zadnjih dnevih odnesli štiri pokrove kanalizacijskih jaškov z mestnim grbom in napisom Univerzitetno mesto Maribor.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Včeraj navsezgodaj so ukradli pokrov na vogalu Gosposke in Slovenske ulice. Že dopoldne so namestili drugega.
Sašo Bizjak

Nepridipravi po središču Maribora kradejo bronaste pokrove kanalizacijskih jaškov. Po glavnih mestnih ulicah so pred leti namestili 20 edinstvenih bronastih kanalizacijskih pokrovov z grbom mesta in napisom Univerzitetno mesto Maribor. Štiri te pokrove so v preteklih 14 dneh ukradli, kar ni preprosto, saj je teža pokrova med 50 in 80 kilogrami. Ob prodaji je za tak pokrov v tujini na trgu surovin možno dobiti okoli 200 evrov.

Pred leti je bilo v Mariboru nameščenih 20 edinstvenih bronastih kanalizacijskih pokrovov z grbom mesta in napisom Univerzitetno mesto Maribor.
Sašo Bizjak

Bronasti, lepi in zelo dragi

"Posebnost teh pokrovov je, da so bronasti, lepi in zelo dragi. Vsak ima dve posebni varovali. Ne moreš kar dvigniti pokrova in ga odnesti. Ob tem je en težak med 50 in 80 kilogrami," je pojasnil Dejan Tacer, vodja službe kanalizacija pri Nigradu. Tak pokrov stane 1180 evrov, z okvirjem vred 1500 evrov (brez DDV-ja). "Še sreča, da smo pri livarstvu, ki je izdelalo prve pokrove, našli originalno šablono, sicer bi izdelava stala še precej več," je dodal Tacer.

Sašo Bizjak

Apel očividcem, da obvestijo policijo​

"To ni samo vandalizem ali objestnost, to je načrtna in organizirana kraja, saj se v zadnjih desetih letih spomnim le ene kraje in enega poskusa kraje," domneva Tacer. Vse kraje so prijavljene policiji, o njih je obveščena tudi mariborska občina. "To je kraja lastnine mestne občine Maribor. Gre za skupno lastnino sredi mesta, zato poziv vsem očividcem, da naj o kraji takoj obvestijo policijo," sklene Tacer.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta