Kandidatka Piratske stranke za mariborsko županjo Nina Beyokol: Mesto naj bo javni servis in ne gradbena platforma

Jon Knez Jon Knez
26.10.2022 19:00

Piratska stranka je predstavila kandidatko za mariborsko županjo Nino Beyokol, listo za mestni svet in program

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nina Beyokol
Andrej Petelinšek

Piratska stranka Slovenije je v Pekarni predstavila svojo kandidatko za županjo Maribora Nino Beyokol in listo za mestni svet, ki jo poleg kandidatke sestavljajo še Gašper Nitraljevski, piarovec stranke, podpredsednica stranke Petra Kovačec in Miha Kager. Letos je prvič, da se Pirati podajajo na lokalne volitve.

Beyokolova je pojasnila, da se je za kandidaturo odločila, saj so v stranki mnenja, da je treba ljudem ponuditi pravo progresivno politično alternativo. "Želimo se boriti proti trenutnemu establishmentu, ki na lokalni ravni deluje kot neka mafijska združba, v kateri je dovoljeno vse. Zavzemamo se za transparentnost, podatkovni altruizem. Imamo mlado listo in s tem bi radi zastopali Maribor ter mu ponudili novo vizijo. V mesto želimo vrniti sijaj, ki smo ga imeli v začetku devetdesetih in se je nato izgubil zaradi vseh ekonomsko-socialnih težav," je dejala uvodoma.

Andrej Petelinšek

Ključne točke programa so ureditev prometa, zavzemajo se za ekomobilnost v praksi in ureditev vsaj enega brezplačnega parkirišča v mestu. Izboljšali bi še rabo podatkov na občinski ravni, energetsko učinkovitost in spodbujali participacijo občanov pri odločanju, med drugim z lokalnimi referendumi. Delovanje občine bi naredili bolj transparentno, dvignili bi tudi stopnjo digitalizacije, da se občanom olajša dostop do vsega, kar potrebujejo: "Mesto vidimo kot javni servis in ne kot gradbeno platformo. Mesto smo ljudje - in ljudje morajo biti pred profitom. Mestu želimo dati vsebino in politiko približati ljudem."

Glede župana Saše Arsenoviča pravi, da ima pluse in minuse: "Minus je zagotovo njegovo nedopustno nasilno obnašanje, je pa uspešen poslovnež. Super je, kako je uredil Koroško cesto, mu pa manjka vsebina. Mesto vidi kot gradbeno platformo, kdaj deluje tudi preveč avtokratsko in nima posluha za druge pobude."

Od volitev Beyokolova pričakuje, da bi se fokus in perspektiva spremenila in da bi se začeli ukvarjati z vsebino in ne s tem, katero cesto je treba popraviti, je še dejala. 

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta