KD Studenci najvišje priznanje mestne četrti

Nada Holc
29.04.2023 05:00

Kulturno društvo Studenci je ob prazniku Mestne četrti Studenci prejelo zlato perico za ohranjanje kulturne dediščine in zavidljivih 100 let delovanja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rozika Ogorevc, aktualna predsednica KD Studenci, z znakom zlate perice
Nada Holc

Na letošnji osrednji proslavi ob prazniku mestne četrti Studenci so bila podeljena priznanja zaslužnim krajanom. Najvišje, zlati znak perice, je prejelo tudi Kulturno društvo Studenci za 100 let svojega delovanja.

Ob bogatem programu, ki so ga izvedli člani studenških društev in učenci okoliških šol, je predsednik sveta MČ Studenci Janez Šauperl v svojem govoru med drugim pojasnil, zakaj MČ praznuje svoj praznik 7. aprila. Namreč na ta dan leta 1919 so na studenški šoli prvič začeli poučevati v slovenskem jeziku. V tem, da so temu pripisovali tako velik pomen, je precej simbolike. Jezik, omika in kultura so nekaj, kar nas določa, zaradi česar smo narod, ki se je skozi zgodovino boril za svoj obstoj in preživel. To lahko povežemo tudi s KD Studenci. Za moto tega leta, ko praznujejo okroglo obletnico, so si izbrali misel: 100 let - kultura nas plemeniti.

Že od ustanovitve davnega leta 1923 so se krajani radi vključevali v društvo in njegove sekcije. Takrat, na začetku, so to bili pevski zbori, dramske sekcije in različne skupine: ročnodelska, plesna, tamburaška, folklorna, šahovska in še kakšna. Zakaj? Da so se lahko kulturno udejstvovali - da so lahko peli, igrali, plesali in na ta način bogatili sebe in tiste, ki so jih s svojimi nastopi razveseljevali. Kultura jih je plemenitila.

Tudi danes je namen isti, vendar so se s časom interesi spreminjali. Novi člani ustanavljajo nove sekcije po svojem okusu in potrebah. Tudi oni najdejo smisel v umetniškem ustvarjanju, potrjevanju svojih talentov in medsebojnem druženju. Danes v društvu ljubiteljsko slikajo in svoja dela razstavljajo, kiparijo, se ukvarjajo z lutkarstvom in recitirajo. Kot ljubitelji lepe slovenske besede berejo, pišejo zgodbe in pesmi ter jih izdajajo. Tudi težkemu času korone ni uspelo v celoti okrniti njihovega delovanja. Današnja moderna tehnologija jim je omogočila, da so se povezali na literarnih delavnicah na daljavo in po spletu objavljali, kar so slikali ali kiparili v času, ko so bila srečanja v živo onemogočena.

Kulturno društvo s svojimi kulturnimi nastopi, likovnimi razstavami, literarnimi izdelki in tudi s sodelovanjem z drugimi studenškimi društvi prinaša dragocen prispevek h kulturi v okolju, v katerem živijo. To jim uspeva kljub temu, da na Studencih ni kulturnega doma oziroma dvorane, ki bi omogočala večje, številčnejše obiske krajanov. Dogodkov, ki so jih za skupno dobro pripravili skozi čas, ni mogoče prešteti. Njihov prispevek je hkrati prispevek h kakovosti življenja v mesti četrti pa tudi k socialni povezanosti družbe. Tako na primer z recitali in slikarskimi delavnicami omogočajo stanovalcem Doma pod gorco socialni stik z zunanjim svetom.

Ni samoumevno, da neko društvo toliko časa obstane, saj je na svoji poti moralo prebroditi tudi krizne čase. Delo v društvu namreč temelji na prostovoljstvu. Da se kulturno-umetniško izročilo ohranja in razvija še naprej, je zasluga zagnanih posameznikov, vodij sekcij pa tudi članov. Tako aktivno in številčno društvo, ki šteje več kot sto članov, pa zahteva predvsem dobro vodenje, ki je v rokah vsakokratnega predsednika oziroma predsednice. Letošnje visoko priznanje MČ Studenci društvu je hkrati priznanje sedanji predsednici Roziki Ogorevc, ki že dobrih sedem let s svojo energijo, prizadevnostjo, koordiniranjem različnih dejavnosti in veliko odgovornostjo vodi in poganja društvo naprej.

Predstavniki MČ so nagradili še tri krajanke za njihovo aktivno delo v studenških društvih in mestni četrti: Nevenko Kavčič z znakom zlate perice, Danico Zlatar z znakom srebrne perice in Jano Hartman Krajnc z znakom bronaste perice. Vse tri so tudi članice KD Studenci.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta