Kdo so mladi slovenski biologi, ki so se iz Astane vrnili s štirimi medaljami

Barbara Bradač Barbara Bradač
15.07.2024 13:32

Slovenska ekipa je na mednarodni biološki olimpijadi v Kazahstanu dosegla izjemen uspeh, med dobitniki medalj tudi dijaka II. gimnazije Maribor in dijak Srednje šole Slovenska Bistrica.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vsi so osvojili medalje: Miha Ferlinc, Mateja Nastran, Špela Polutnik in Svit Stramšak.
Zveza za tehnično kulturo Slovenije

Drugi teden julija se je v Astani, glavnem mestu Kazahstana, zbralo 286 mladih biologov iz 81 držav na mednarodni biološki olimpijadi. Pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) so Slovenijo zastopali dijakinja Špela Polutnik (II. gimnazija Maribor) in dijaki Svit Stramšak (Srednja šola Slovenska Bistrica), Miha Ferlinc (II. gimnazija Maribor) ter Matej Nastran (Gimnazija Škofja Loka). Slovenska ekipa je dosegla izjemen uspeh, so sporočili: prav vsi so se v domovino vrnili z medaljami. Špela Polutnik in Svit Stramšak sta si svojim znanjem priborila bronasto medaljo, Matej Nastran in Miha Ferlinc pa srebrno.

Zveza za tehnično kulturo Slovenije

"Na olimpijadi so tekmovalci v dveh različnih tekmovalnih dnevih morali opraviti skupno šesturni praktični preizkus in šesturni teoretični preizkus. Na praktičnem preizkusu, ki je trajal štirikrat po uro in pol, so se olimpijci ukvarjali z biokemijo, molekularno biologijo, bioinformatiko ter živalsko anatomijo in fiziologijo. Spopadali so se s sekcijo ovčjega očesa, čiščenjem proteinov in DNA ter računalniško analizo bioloških zaporedij. Teoretične naloge, ki so trajale dvakrat po tri ure in vsakič s po 50 vprašanji, pa so obsegale vsa pomembnejša področja biologije in so posegala že globoko v univerzitetni kurikulum. Med preostalimi dnevi so spoznavali moderno Astano, nomadsko kulturo Kazahstancev in svoj čas preživljali z vrstniki s celega sveta," so tekmovanje opisali pri Zvezi za tehnično kulturo Slovenije, kjer se zahvaljujejo asistentom in profesorjem Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, ki so sodelovali pri pripravah dijakov.

Svit Stramšak
Srednja šola Slovenska Bistrica

Ponosni so na vse dijake. Svit Stramšak je maja letos postal državni prvak v znanju biologije v Sloveniji in si s tem priboril mesto v ožjem izboru štirih najboljših tekmovalcev. Tudi na tem izboru je zmagal ter tako postal eden od štirih, ki so zastopali Slovenijo na mednarodni olimpijadi (IBO). "Svita je biologija zanimala vsa leta šolanja in na tem področju je vedno dosegal najvišje rezultate. Uvrstitev na IBO je posebej velik uspeh za Svita, saj se je v tem času še pripravljal na splošno maturo, na kateri je prav tako izkazal svoj izredni talent, znanje in vztrajnost, saj je postal zlati maturant. Svoje znanje biologije namerava še naprej izpopolnjevati, saj je izbral smer biologije na Biotehniški fakulteti v Ljubljani," je povedala Vera Cunk Manić, mentorica bioloških vsebin na Srednji šoli Slovenska Bistrica.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta