Kdo so najbolj zaslužne medicinske sestre v regiji letos?

Jana Juvan Jana Juvan
14.01.2024 16:00

Obeležili so 100-letnico izobraževanja medicinskih sester na Slovenskem in podelili najvišja priznanja Društva medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Maribor

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Od leve: Ksenija Pirš, predsednica društva, Danica Sirk, predstojnica organizacijske enote Patronažno varstvo Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor, Cvetka Krel, prof. dr. Danica Železnik, doc. dr. Mojca Dobnik, Sonja Vogrin, Milena Frankič, predsednica Komisije za priznanja pri društvu
Tatjana

Društvo medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Maribor je znova podelilo častne nazive in priznanja najbolj zaslužnim na področju zdravstvene nege v regiji.

Tokratna slovesnost je potekala v luči obeležitve 100-letnice izobraževanja medicinskih sester na Slovenskem. Prav v Mariboru so na tem področju bili storjeni pomembni prvi koraki predvsem na podiplomskem študiju - mariborska fakulteta je prva vpisovala na magistrski študij, kasneje pa je pri njih doktorirala prva doktorica zdravstvene nege v Sloveniji. 

Tudi zato so v strokovnem regijskem združenju, ki obeželuje že 76 let organiziranega delovanja, podelilo priznanje in zahvalo obema izobraževalnima ustanovama v regiji, Srednji zdravstveni in kozmetični šoli Maribor in Fakulteti za zdravstvene vede UM.

Dekanica slednje, dr. Mateja Lorber, je ob tem izpostavila pomen izobraževanja in vseživljenjskega učenja, "ki sta nedvomno najpomembnejša za zagotavljanje osebnega in profesionalnega razvoja posameznika in dokazano vplivata na kakovost našega življenja."

Izobraževanje sester se je začelo po vojni

Ob 100 obletnici izobraževanja medicinskih sester so izdali tudi zgodovinsko monografijo z naslovom Zdravstvena nega in izobraževanje medicinskih sester v Mariboru, ki so jo napisale Marjeta Kokoš, Silva Vuga, Milena Frankič, dr. Jadranka Stričević in Tanja Glavič.

Začetki šolanja medicinskih sester v Mariboru so sicer tesno povezani z redovništvom, so še spomnili v društvu. V povojnem času, ko so ustanovili Srednjo šolo za medicinske sestre v Mariboru, so bile potrebe po izobraževanju tega kadra seveda velike. "Zaradi težkih povojnih razmer in slabe zdravstvene prosvetljenosti so medicinske sestre s svojim delom, organizacijo predavanj in usposabljanj dosegale zavidljive uspehe. Zatrle so marsikatere bolezni in izboljšale higienske razmere prebivalstva. S tečaji o negi in pravilni prehrani dojenčkov je padala njihova umrljivost. Bile so pobudnice in organizatorice laične nege bolnikov s tuberkulozo, reševale so njihove socialne probleme, prav tako so sodelovale pri organiziranju rejniške službe," so še zapisali. 

Patronažna služba prejela srebrni znak

Na petkovi svečanosti, ki je tradicionalno potekala v mariborski kadetnici, so podelili tudi priznanja srebrni znak, ki ga društvo podeljuje za strokovni razvoj in dosežke na področju zdravstvene in babiške nege, za krepitev vloge in pomena dela zaposlenih, za ohranjanje in razvijanje profesionalnih in dobrih medsebojnih odnosov med sodelavci v negovalnem in zdravstvenem timu ter za pripadnost poklicni skupini in poklicno solidarnost ter aktivno delovanje v regijskem strokovnem društvu.

Priznanja so prejele dr. Mojca Dobnik, Suzana Drevenšek, Cvetka Krel, Sonja Vogrin in tim patronažnih medicinskih sester Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor.

Ekipa patronažnih medicinskih sester Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor
Zd Mb
Danica Železnik 
Sašo Bizjak

Letos pa je društvo znova podelilo tudi najvišje priznanje za življenjsko delo. Častna članica društva je tako postala dr. Danica Železnik. Priznanje so ji izrekli, kot so zapisali, za posebne dosežke na strokovnem področju zdravstvene nege, tako v kliničnem okolju kot na akademskem področju, za poseben prispevek k razvoju strokovnih področij zdravstvene nege in drugih zdravstvenih poklicev, za krepitev vloge in pomena dela zaposlenih v zdravstveni negi ter prepoznavnost profesije v zdravstvenem sistemu in širšem družbenem okolju, tako v Sloveniji, kot v tujini ter za skrb za stanovsko sodelovanje, povezovanje in pripadnost zaposlenih ter aktivno delovanje v regijskem strokovnem društvu.

Pogovor z nagrajenko bo objavljen v ponedeljkovem Večeru. 

"V društvu globoko spoštujemo prizadevanja in predano delo vseh, zato prejemnicam priznanj in vsem, ki so prispevali k razvoju izobraževanja v zdravstveni in babiški negi v Mariboru iskreno čestitamo. Še naprej se bomo stanovsko povezovali in sledili svojemu poslanstvu - neprekinjenemu vseživljenjskemu učenju ter odličnemu sodelovanju z izobraževalnimi, zdravstvenimi, socialnimi in posebnimi socialno varstvenimi zavodi v regiji," je na slovesnosti povedala predsednica društva, Ksenija Pirš.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta