Kdo vozi kosilo na dom in kako? V rokavicah in brez stika

Nina Ambrož Nina Ambrož
17.03.2020 17:58

Koronavirus je mariborske gostince potisnil v drugačne oblike dela - hrano so začeli dostavljati na dom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek
Tako, z masko in razkužilom za roke, je bil včeraj opremljen dostavljalec pic v Mariboru. 
Sašo Bizjak

Nekateri gostinci so se zaradi cunamija, ki ga je v gostinstvu povzročil novi koronavirus, na hitro reorganizirali in začeli hrano dostavljati na dom. Prevzem hrane pred restavracijo ali tako imenovani take away, ki so ga v ponedeljek nekateri še prakticirali, ni dovoljen. Vladni odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev to prepoveduje, so pristojni včeraj dodatno razjasnili. Gostinci se navodil strogo držijo in skrbijo za higieno, zatrjujejo tisti, s katerimi smo govorili. Ljudem, ki morejo kuhati doma ali so v službi na običajnih delovnih mestih, želijo ponuditi servis, pravijo, a da na ta način izpada prejšnjega standardnega prihodka ne bodo nadoknadili. Povpraševanje po pripravljenih obrokih v dveh dneh, odkar so gostinski lokali zaprti in vlada omejeno gibanje ljudi, v Mariboru še ni pretirano, je pa precej večje. Pričakovati je, da bo v prihodnjih dneh najbrž še naraslo. Dostava hrane je aktualna. Morda se bo takšnega posla lotil še kdo ali ga bo kdo opustil, če ne bo rentabilen. 

Naročila sprejemajo po telefonu ali po spletu

Dom pod gorco, dom za starejše, ki je sicer zaprt za obiskovalce, ponuja dostavo obrokov na dom. Direktor Gregor Žigon je povedal, da "dostava poteka normalno. Ljudje lahko naročijo hrano po telefonu." Pri tem ni nobenih posebnih pogojev ali omejitev, "lahko jo naročijo vsi ne glede na starost. Plačilo poteka preko položnice, mesečno, in se plača preko transakcijskega računa."

Luka Sagadin v eni uri opravi povprečno štiri dostave in prekolesari med 10 in 15 kilometri.
Andrej Petelinšek

Najbolj pomembna je brezstičnost

Igor Radulović, šef in solastnik steak hiše na Lentu Jack & Joe, ki dostavlja predvsem burgerje in solate po središču Maribora in okolici, tudi do Limbuša, Miklavža na Dravskem polju ali drugod, pove, da imajo tudi njihovi dostavljavci rokavice za enkratno uporabo, ponudijo jih tudi strankam. Dostavljavec odloži paket s hrano na varnostni razdalji vsaj dva metra ali več, na stopnice ali pred prag. Tudi POS-terminal za plačilo odložijo na varnostni razdalji. Ekipa je zdesetkana, v kuhinji delata po dva zaposlena, po dva sta v dostavi, delo poteka dvoizmensko. "Na čakanje smo morali poslati večino od skoraj 35 zaposlenih," pravi šef restavracije Jack & Joe. "Odziv strank je kar dober, vendar se s tem ne bomo izognili gospodarski škodi. Promet in obseg dela sta nižja za 90 odstotkov. Gre pa tudi za psihološki moment, da v dobri veri delamo za ljudi," sklene Radulović. Dobava mesa je nemotena, druge surovine imajo na zalogi.

Andrej Petelinšek

Na terenu s posodicama za plačilo in vračilo drobiža

Boštjan Lesjak, najemnik restavracije s hitro prehrano Želva, tudi lastnik BKTV, opiše, kako poteka predaja hrane na terenu: "Ko pripeljemo hrano, damo zraven dve posodici, ki ju je mogoče zapreti. Naročnik da v eno posodico denar, če znesek ni točen, damo mi v drugo posodico vračilo - izključno drobiž, kovance, ki smo jih razkužili. Na ta način preprečujemo stik z denarjem, med ljudmi in možnost okužbe." V Želvini kuhinji dela en kuhar, "če bi delala dva, bi že lahko bilo rizično," meni šef Želve. "Kuhar vstopa pri enem vhodu, dostavljavec pri drugem vhodu." Aktivna je polovica sicer petčlanske ekipe zaposlenih, med njimi tudi študenta. "Lahko so se odločili sami, kdo bo v teh razmerah delal in kdo ne. Nihče še ni na čakanju ali borzi," Lesjak pojasni, da bodo delali, "dokler se bodo delavci počutili varne. Surovine smo naročili že prejšnji teden, ko smo se odločali za dostavo na dom. Dobavitelji zagotavljajo, da problemov ni."

Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta