Mariborčani bodo vendarle lahko razbijali točo. Protitočno letalo zdaj lahko leti, a letališče obratuje le do 17. ure

Nina Ambrož Nina Ambrož
01.07.2021 16:31
Letalski center Maribor lahko do konca septembra izvaja zaščito pred točo, a ga duši neugoden in neživljenjski obratovalni čas.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Filip Tobias, predsednik Letalskega centra Maribor, pravi, da je protitočno letalo pripravljeno, pripravljeni so tudi piloti. Foto: Tadej REGENT
Tadej Regent

Ponavljajoči se zapleti s protitočno letalsko zaščito so kot nadaljevanka z dramatičnim lokom, ki traja že več let. Potem ko je agencija za civilno letalstvo Letalskemu centru Maribor prejšnji teden prepovedala izvajanje obrambe proti toči in je kazalo, da bi velik del Slovenije lahko ostal brez zaščite pred nevarnimi padavinami, se je vendarle zgodil preobrat. Protitočno letalo, s katerim pokrivajo okoli 70 občin, zdaj lahko leti, a je rešitev začasna in kratkoročna. Dovoljenje bo veljalo tri mesece oziroma do 30. septembra.

​Zaplet z dokumentacijo

"Prišlo je do zapleta z dokumentacijo letala, kar nikoli doslej ni bila težava, nenadoma pa je postala," je na današnji tiskovni konferenci na letališču v Skokah povedal Filip Tobias, predsednik Športnega društva Letalski center Maribor, sicer solastnik Turistične agencije Sonček. Z Darkom Kraljem, vodjo zaščite proti toči v Letalskem centru Maribor, se čudita nad birokracijo in papirologijo. "Namesto da bi dobili rok, da rešimo zadevo, nam je bila odvzeta licenca. Kasneje se je izkazalo, da možnost obstaja, in zdaj čudežno to licenco imamo," je pojasnil predsednik. Pomagalo je posredovanje ministra za kmetijstvo Jožeta Podgorška, ki je z vlado v sredo obiskal Podravje. Agencija se je odločila, da omogoči uporabo opreme za zaščito proti toči na letalu Cessna TU206B ob nujnih nepredvidenih okoliščinah.

Darko Kralj
Tadej Regent

Letalo je pripravljeno in ima plovnostni certifikat, že dva meseca so pripravljeni tudi piloti, je dejal Tobias. Čakajo le še uradni dopis ministrstva. Čas do konca septembra, do katerega velja licenca, po besedah predstavnikov Letalskega centra Maribor zadostuje za izvedbo letošnje pogodbe za protitočno zaščito, ki ima skupno vrednost okoli 300.000 evrov (tretjino prispeva kmetijsko ministrstvo, preostalo občine), in za ureditev dokumentacije, kakor želi agencija. Obetajo si nadaljnje podaljšanje dovoljenja.

​Prekratek obratovalni čas

Za Letalski center Maribor je velika težava tudi prekratek obratovalni čas, ki je vezan na Letališče Edvarda Rusjana, kjer njihovo letalo za protitočno zaščito vzleta in pristaja. "To je problem že deset let. Obratovalni čas letališča je od 9. do 17. ure. Toča se čez dan kuha, zvečer pa se zakuha in zelo pogosto pride po 17. uri ali celo po 20. uri. Radi bi se dogovorili, da bi lahko izven obratovalnega časa sami prevzeli letališče," je dejal predsednik. Poudaril je še: "Ko bo grozila toča, bomo morali odleteti drugam in počakati, ali bo potrebna akcija ali ne."

S cessno TU206B bodo lahko razbijali in preganjali točo. Foto: Tadej REGENT
Tadej Regent

Ideje, da bi mariborsko protitočno letalo (po 17. uri) moralo vzletati iz Cerkvenjaka ali s Ptuja, od koder se potem ne more vrniti, so precej absurdne in neživljenjske. "V Cerkvenjaku je le vzletišče, na Ptuju pa ni hangarja, da bi parkirali letalo, in pilot bi moral celo noč ostati v letalu," je omenil Filip Tobias. Omejitev na zapiranje letališča popoldne je neugodna tudi za člane društva, ki bi po službi radi uživali v svojem letalskem hobiju, a v kratkem času to težko uspejo. Ob tem je pozval državno družbo DRI, ki upravlja mariborsko letališče, naj privoli v rešitev, ki je bila v veljavi pred letom 2012 in je omogočala ugodnejši obratovalni čas ter sobivanje obeh letališč. Opozoril je, da sosledje neugodnih terminov, dogodkov in zapletov duši Letalski center Maribor in ga lahko popelje v propad.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta