Mariborska domova za starejše od ponedeljka sprejemata tudi nove stanovalce. Kako pa je z obiski?

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
29.05.2020 18:45

V nekaterih domovih za starejše bodo s 1. junijem sprostili nekaj ukrepov. V Domu Danice Vogrinec in Sončnem domu bodo v ponedeljek začeli sprejemati nove stanovalce. Kako pa je z obiski?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Od ponedeljka bo mogoče Dom Danice Vogrinec obiskati tudi brez predhodne najave.
Andrej Petelinšek

Maribor je od četrtka tudi uradno območje brez okužbe s koronavirusom in previdnostni ukrepi se vse bolj rahljajo. Tudi v domovih za starejše. Prvi so se za to odločili v Domu Danice Vogrinec, kjer bodo v ponedeljek začeli sprejemati nove stanovalce, na obisk v dom pa bo odtlej mogoče tudi brez predhodne najave. Od ponedeljka bo torej mogoče v Dom Danice Vogrinec priti nenajavljeno vsak dan med 10. in 19. uro. Obiski so omejeni na dve zdravi osebi, ob pogoju, da je obiskovalec brez bolezenskih znakov najmanj zadnjih 14 dni - v nasprotnem primeru obisk ni mogoč.

Prostih imajo okoli 60 postelj

"Epidemija je s 1. junijem preklicana in stanovalci se lahko prosto gibajo in jih ni več mogoče zadrževati v domskem okolju. Če želijo, lahko odidejo domov k svojcem, sploh kamorkoli. Lahko se torej zunaj doma srečajo s svojci in zato menimo, da ostali ukrepi niso več učinkoviti," pojasnjuje odločitev za odprtje doma direktor Doma Danice Vogrinec Marko Slavič. Na sprostitev ukrepov so se temeljito pripravili, naredili posebne protokole ravnanja, pripravili natančna navodila za obiskovalce. Stanovalcem pa - preventivno ravnanje je še vedno nujno - priporočajo, da se zadržujejo le na območju doma, in jim do nadaljnjega odsvetujejo obisk nakupovalnih središč, trgovin, kavarn in drugih prostorov, kjer se zadržuje več ljudi.

Sivih con ne morejo imeti

​V drugih domovih pa se za spremembe še niso odločili. "Še vedno je v veljavi navodilo ministrstva, ki domovom ob sprejemih nalaga vzpostavitev sivih in drugih con, te pa pri nas zaradi strukture bivanjskih prostorov ne moremo imeti," razlaga direktorica Doma starejših občanov Tezno Jasna Cajnko in dodaja, da zato čakajo na pisno spremembo navodil. Neuradno naj bi sicer domovi, ki ne bi mogli zagotavljati sive cone, s sprejemi začeli 8. junija.

Glede obiskov v Domu pod gorco ostaja v veljavi sedanji režim.
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta