Mariborski fotografi z drugačnimi pogledi na gostovanju

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
21.05.2022 06:00

Člani mariborskega fotokluba v teh mesecih razstavljajo tudi v tujini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Maja Prgomet, predsednica
Miha Kacafura

Fotoklub Maribor je eden bolj aktivnih v Sloveniji. V njem so tudi v obdobju epidemije koronavirusa z nekaterimi omejitvami pripravljali razstave in izobraževalne teme preko spleta. Pa vendar se je tudi njih dotaknilo družbeno distanciranje, kar so beležili fotografsko. Nastala je kolekcija barvnih in črno-belih fotografij pod naslovom Drugačni pogledi, s katero te dni gostujejo v tujini.

Razstavljali v Deutschlandbergu

"Pomen fizičnega bivanja in telesne bližine je v zadnjih dveh letih spoznala celotna družba. Z razglasitvijo pandemije so po vsem svetu uvedli ukrepe, ki so od ljudi zahtevali do takrat nepojmljive oblike osamitve (zaprtje vzgojno-izobraževalnih in kulturnih ustanov, trgovin in lokalov, prepoved druženja in gibanja …). Človekovo telo je postalo anonimno - brez duše, namenjeno izkoriščevanju. Že v antiki so sužnji veljali za govoreče orodje, a je človek v procesu nujen za ustvarjanje dobička. Zato je sistem že zgodaj začel skrbeti za čim daljšo delovno sposobnost. V 19. stoletju se začne pospešen razvoj medicine, ki na trgu zadovoljuje potrebe sposobnosti vključitve v delovne procese. Najnovejši izraz za omejevanje telesnega stika je postala fraza družbeno distanciranje," so zapisali k pričujoči razstavi, ko je 28 članov mariborskega fotokluba od 10. marca do 3. aprila z razstavo Drugačni pogledi gostovalo v Mestni galeriji Deutschlandsberg v Avstriji. Slavnostni govornik na otvoritvi je bil Erich Nauschnig, razstavo je odprl župan Deutschlandsberga Josef Wallner, mariborski klub je predstavil podpredsednik Gerhard Angleitner.

Podpredsednik
Branimir Ritonja

Razstavljajo še v Splitu

Od 9. maja do 1. junija pa z razstavo gostujejo v Splitu pri enem najstarejših fotoklubov, ki je bil ustanovljen leta 1911. Drugačni pogledi so razstavljeni v Galeriji Fotokluba Split, kjer že 70 let kontinuirano pripravljajo izključno fotografske razstave. Razstavo je odprla predsednica kluba Maja Prgomet, v imenu Fotokluba Maribor je prisotne nagovoril predsednik Branimir Ritonja. "Plodno sodelovanje s klubom iz Deutschlandsberga in vodjo mestne galerije Erichom Nauschnigom sega v sredino osemdesetih let prejšnjega stoletja, a je v zadnjih letih žal zamrlo in ga skušamo obuditi. Sodelovanje s splitskim fotoklubom pa se šele začnea z izmenjavo razstav med kluboma. Za prihodnje leto načrtujemo v Mariboru dve njihovi razstavi - klubsko in samostojno razstavo predsednice Prgometove z naslovom One niso stale," pa o mednarodnem sodelovanju pove Ritonja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta