Mladinski dom Maribor: Nadomeščajo jim dom in postavljajo okvire, ki jih doma nimajo

Branka Bezjak Branka Bezjak
22.06.2020 06:01

Sto mladostnikov tačas biva v šestnajstih enotah vzgojno-varstvenega zavoda. Tja so nameščeni bodisi ker njihovo matično okolje ni bilo varno zanje, bodisi starši nismo spopadanja z vsemi izzivi vzgoje. Da bi jim popestrili počitnice, zlasti tistim, ki poleti ne morejo bivati pri svojih družinah, jih želijo peljati na Kolpo. Denarja za to pa ni, zato pripravlja ultra tekač Robert Kereži dobrodelni 24-urni vzpon na Pohorje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pri vztrajanju selitve mladostnice v Slivnico so naredili strokovno napako, čemur je pritrdilo tudi sodišče. 
Sašo Bizjak
Po šoli je treba narediti domačo nalogo.
Sašo Bizjak

Tudi v vzgojno-varstvenem zavodu Mladinski dom Maribor se po trimesečnih ukrepih ob epidemiji koronavirusa življenje vrača v stare tirnice. Zmotno je sicer prepričanje, da so bili v tem času zaprti, izpostavlja ravnatelj Peter Ambrožič, nasprotno. Četudi je bilo manj otrok - saj so bili tisti, za katere se je ocenilo, da bodo varni in da bodo zmogli učne obveznosti pri svojih matičnih družinah -, so zaposleni prav tako delali z njimi na daljavo, ob otrocih, ki so pri njih ostali.

Mercedes bo fotografirala

"Samo naš poldnevni program, kamor lahko mladi pridejo ob popoldnevih, je bil zaprt. A je bila vzgojiteljica prav tako v stiku z njimi na daljavo. Pomagala je pri učnih težavah, pobegih od doma ...," dodaja Ambrožič. "Pravi heroji so ti, ki so ostali tukaj devet tednov," meni vzgojiteljica v slivniški vzgojni skupini Mojca Pušenjak o času, ko je vladala karantena, ko niso bili dovoljeni družabni stiki, ko se ni smelo praktično nikamor. V Slivnici pri Mariboru imajo svoj nadomestni dom tri skupine s po desetimi otroki oziroma mladostniki.

Postavljajo jim okvire

Kako pa sicer poteka njihov vsakdan? Teja je v Slivnici slabi dve leti. Obiskuje srednjo prometno šolo, smer tehnik varovanja, in ko ima pouk (zdaj se srednješolci šolajo še na daljavo), vstane že ob petih, da se uredi, pospravi sobo in pride pravočasno v šolo, pove.

V slivniški enoti biva 30 mladostnikov.
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta