Nasveti mojstrice slaščičarstva pri peki potice

Branka Bezjak
19.04.2019 14:45

Darinka Gostenčnik je udeleženke delavnic v Pokrajinskem muzeju Maribor tokrat učila peči slaščice iz kvašenega testa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Šest vrst potic je nastalo na tokratni delavnici.
Branka Bezjak

Dva dneva pred veliko nočjo je že skrajni čas, da gospodinje začnejo priprave na peko potice, svetuje priznana slaščičarka, pedagoginja in avtorica učbenikov o slaščičarstvu Darinka Gostenčnik. Priprave in nato tudi sama peka namreč terjajo svoj čas. Tudi Gostenčnikova sama je pri pripravi potice zmeraj nekoliko na trnih, je tolažila udeleženke tokratne delavnice Sladkarije gospe Darinke v Grajski kavarni Pokrajinskega muzeja Maribor. Veliko jih je namreč dejalo, da jim ta peka pomeni velik neizpolnjen izziv. Gospa Darinka je seveda po toliko letih prakse tako vešča peke potice, da z lahkoto predaja znanje naprej, je tudi članica komisije pri ocenjevanju potic na razstavi Dobrote slovenskih kmetij, sodelovala je prav tako pri zaščiti potice.
"Ženske so si nadele belo ruto in bel predpasnik ter se lotile peke potice. To je bil namreč poseben praznik, saj se je potica pekla kvečjemu trikrat na leto," je povedala uvodoma. Ključno je, da so sestavine tople, da potice predolgo ne mesimo, da je prostor, v katerem delamo, topel. "Če nam gre kaj po zlu, rečemo, da je kriva moka, toda kruha ne naredi moka, ampak roka," je dejala v šali. Seveda je pomembno tudi, kakšno moko uporabimo, sama še zmeraj prisega na Intesovo oziroma sedaj Žitovo. Razmerje med težo testa in nadeva naj bo v razmerju ena proti ena, da nadev preveč ne obteži testa, še svetuje Gostenčnikova. 
Potem ko je gospa Darinka ob pripravi razlagala, kako se naredijo mini potičke pa orehova potica in buhteljni oziroma vzhajanci, so se udeleženke razdelile v skupine, vsaka od teh je pripravila eno vrsto potice. Po skoraj šestih urah so tako s ponosom opazovale orehovo potico in mini potičke, čokoladno s kokosom, pehtranovo, makovo in še ajdovo potico s suhim sadjem ter buhteljne. Ne le opazovale, tudi jedle seveda. Opremljene z veliko teorije in nasveti, so udeleženke dejale, da se bodo lažje opogumile peči potico tudi doma. V muzeju pa z gospo Darinko že snujejo majsko delavnico, ko bo na vrsti priprava "šamrol" in še česa slastnega.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta