Nekoč ignorantsko vodstvo vendarle popustilo: V mariborski tovarni sukancev A&E Europe so si delavci končno izborili višjo plačo

Nina Ambrož
31.03.2021 17:00
Sindikat in vodstvo mariborske tovarne sukancev A&E Europe sta podpisala kolektivno pogodbo, ki določa osnovno plačo tisoč evrov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Delavci A&E Europe, ki ima proizvodnjo v Melju, so pozimi na pomoč klicali Janšo, Pahorja in Počivalška. Uspelo jim je s pomočjo sindikata. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Delavcem mariborskega podjetja A&E Europe, ki izdeluje sukance in je v lasti ameriške družbe American & Efird Global, je ob pomoči Konfederacije slovenskih sindikatov vendarle uspelo. Potem ko so delavci strnili vrsto, nastopili složno ter decembra in januarja izpeljali dve stavki, je dotlej nekomunikativno, ignorantsko vodstvo, ki je več let ohranjalo bedno stanje in klavrne plače (za nekatere le 500 evrov bruto), vendarle popustilo in se začelo vsaj pogovarjati. Po prepričevanjih in pogajanjih so zdaj dosegli podpis podjetniške kolektivne pogodbe in s tem tudi višje osnovne plače.

 

​Minimalna plača je že nadstandard

V skupni izjavi za javnost Jürgen Drescher, direktor A&E Europe, in David Ažnoh, podpredsednik Konfederacije slovenskih sindikatov (KSS), sporočata, da je po pogajanjih, ki so trajala tri mesece, A&E Europe dobil prvo podjetniško kolektivno pogodbo v zgodovini podjetja. "V kvalitetnem socialnem dialogu med sindikatom KSS in delodajalcem je uspelo zaposlenim zagotoviti, da se je osnovna plača najnižjega tarifnega razreda izenačila z zakonom določeno minimalno plačo, ki znaša 1024,24 evra. Na tako določeno plačo se bodo po novem vezali tudi dodatki (za popoldansko, nočno in nedeljsko ter praznično delo). Spremenile se bodo plače tudi ostalim tarifnim razredom, skladno z razmerji med tarifnimi razredi, ki predstavljajo težavnost dela oziroma delovnega mesta." Učinke bodo zaposleni opazili pri aprilski plači, ki jo bodo prejeli v maju.

Direktor in sindikalist menita, da je podjetniška kolektivna pogodba nadstandardna. Ažnoh pojasnjuje, da zato, ker so dosegli nadstandardni znesek za izhodiščno plačo - torej dobrih tisoč evrov -, ki sicer v panogi znaša več kot polovico manj oziroma borih 433 evrov. "Podjetje A&E Europe bo za plače dajalo 360.000 evrov več kot prej," je povedal sindikalist. Poleg višjih plač so za delavce, ki delajo v nočnih izmenah, izborili ugodnejše izkoriščanje dopusta, kot je veljalo prej.

 

​Privlačnejši delodajalec in motivirani delavci

"Podpis te pogodbe pomeni, da je podjetje postalo bolj privlačen ponudnik na trgu dela, hkrati pa bodo delavci bolj motivirani in pripadni podjetju, saj so pogoji, ki so ustvarjeni, zdaj boljši od večine okoliških zaposlovalcev. Tako urejeno podjetje bo v prihodnosti zlahka pridobivalo delovno silo in postalo še uspešnejše," še zapišeta Drescher in Ažnoh. Zaupanje med poslovodstvom in sindikatom je vzpostavljeno, s tem pa tudi temelji za sodelovanje in korist obeh strani.

A to še ne pomeni, da je vse vzorno. Vse stavkovne zahteve še niso izpolnjene in pogajanja se nadaljujejo. Zatika se pri podpisu pogodbe o delovanju sveta delavcev. Po poročanju sindikata, ki povzema besede delavcev (okrog 150 jih je), je stanje v mariborski tovarni sukancev stabilno. Proizvodnja teče gladko, naročila so, obseg dela je enak kot pred koronsko epidemijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta