Niku so njegova dela navdih

Branka Bezjak Branka Bezjak
24.06.2023 05:30

Slikar Nik Anikis se predstavlja v KiBeli z deli, nastalimi na delavnicah v tujini in v domačem ateljeju

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ob svojih slikah, ki so nastale na delavnici na Nizozemskem.
Branka Bezjak

Pri rosnih petih letih se je odločil, da bo slikar, in družina mu je sanje pomagala uresničiti, je povedal priznani slikar Nik Anikis od odprtju svoje razstave Neo-Renesansa v mariborski KiBeli. Še do 1. julija bodo tam na ogled njegova dela, nastala na različnih delavnicah po svetu oziroma v njegovem domačem ateljeju. Zbrane na odprtju je z veseljem popeljal po razstavišču, obširno predstavil vsako od del in odgovarjal na vprašanja obiskovalcev, ki so jih zanimali njegovi motivi za posamezno sliko, pa tudi tehnike, način, kako in zakaj je katerega od motivov slikal.

"Blagoslovljen sem, da sem se lahko likovno izobraževal po vsem svetu in se učil od največjih živečih in zdaj žal že pokojnih umetnikov. Na srečo sem dobro opremljen za izražanje svojih vizij s tehnikami in pristopi starih mojstrov ter tako plujem na njihovih plečih. Tehnike, ki jih uporabljam, podpirajo izjemne generacije slikarjev z več kot šeststoletno tradicijo," razlaga umetnik, ki je zaključil dve akademiji. Od leta 2015 tudi sam svoja znanja predaja naprej. Uči tudi v tujini, v Sloveniji pa s svojo ekipo organizira slikarske in risarske delavnice ter poletne intenzivne slikarske masterclasse že več kot devet let. Od leta 2018 izvaja tudi risarske in slikarske tečaje za odrasle v Narodni galeriji.

"Šele ko se zaljubim v sliko in me popolnoma prevzame, vem, da sem sliko pripeljal na pravo pot," še razlaga in dodaja, da ko je slabe volje, žalosten, ne more slikati. Svoje vizije najraje izraža skozi upodobitev človeškega telesa v slikarskih tehnikah z oljnimi barvami, saj mu te omogočajo veliko možnosti gradnje podob in vizualnih učinkov. "Dela, ki jih ustvarjam, postanejo moj navdih in moji učitelji. Nenehno se naučim nekaj novega o sebi in o slikanju iz vsake slike, ki sem jo dokončal prej," pravi umetnik in še dodaja, da želi s s svojim delom prinesti lepoto, navdih in upanje v srca in misli ljudi, da jim polepša trenutek, dan ali celo življenje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta