Novo vodstvo PD Ruše: Prvič ženska na čelu tega planinskega društva v 120-letni zgodovini

Špela Pokeržnik
11.06.2022 03:00

Na zadnjem občnem zboru Planinskega društva Ruše je bila za predsednico z veliko večino glasov potrjena Lidija Valenčak, ​že polnih 55 let članica tega društva.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lidija Valenčak ima že 40 let vodniški izpit kategorije A.
Olga Malec

"Gore in planine obožujem v vseh oblikah, poleti in pozimi," pripoveduje Valenčakova, ki je po opravljenem vodniškem izpitu kategorije A za letne in zimske razmere že sredi sedemdesetih let prejela vodniški cepin za največ vodenih izletov v slovenske gore. V društvu jo opisujejo kot občudovanja in spoštovanja vredno, saj je ob vseh društvenih aktivnostih še skrbna mama invalidni hčerki in ljubeča babica dvema vnukoma.

Po trinajstih letih je Valenčakova na predsedniški funkciji nasledila Iztoka Urlavba, ki je v društvu zdaj podpredsednik. "Zavedam se, da sem stopila v velike čevlje, tudi zato, ker je v vsej 120-letni zgodovini društva predsedniško mesto pripadalo moškim. Morda sem še toliko bolj počaščena in vesela, saj bom kot prva ženska prevzela vajeti in društvo vodila po novih poteh, mimo novih markacij do višav, od koder sega najlepši pogled na obzorje sveta," pove Lidija Valenčak, ki bo funkcijo opravljala štiri leta.

Pomembna pridobitev na Arehu

Članice in člani društva dosedanjemu predsedniku Urlavbu namenjajo veliko zahvalo za uspešno in predano vodenje planinskega društva. Za dolgoletno prizadevno vodenje na področju planinstva je v preteklosti že prejel priznanje ruškega župana. Epidemija koronavirusa je lani preprečila praznovanje njihove 120. obletnice. So pa zadnje desetletje zaznamovali številni tradicionalni pohodi, prireditve, planinski izleti in tekmovanja v orientaciji, kjer so ekipe Planinskega društva Ruše dosegale najvišja mesta. Ponosni so tudi na prireditve Gradnja pohorskih bajt in planinskih koč iz snega, ki so jih organizirali v zimskem času. V času Urlavbovega mandata je bila obnovljena tudi Čandrova koča, saj je bilo društvo uspešno na razpisu za nepovratna evropska sredstva. Zelo pomembna pridobitev za občino in društvo pa je tudi nova čistilna naprava na območju Areha, zgrajena pred dvema letoma.

V zadnjem obdobju je delovanje društva zaznamovalo tudi požrtvovalno delo markacistov, ki so pri odpravljanju posledic vodnih ujm, neurij in žledolomov opravili obsežna dela na planinski poteh in mostovih. Po neurju v letu 2012 so s pomočjo tehnične službe za planinske poti pri PZS uspeli obnoviti tudi most nad slapom Mali Šumik, ki pa žal ni dolgo krasil planinske poti ob Lobnici, saj ga je pred tremi leti poškodovalo neurje in ga je treba ponovno obnoviti.

Ruška koča je svoja vrata odprla ta mesec.
Sašo Bizjak

Ruška koča z novim najemnikom

Najstarejša planinska postojanka Planinskega društva Ruše je Ruška koča (1250 metrov nadmorske višine), od koder se razprostira razgled na jugovzhodni del Pohorja proti Šmartnemu na Pohorju, na Boč, Donačko goro in Medvednico. Dolgih 35 let je za kočo skrbel Maksimiljan Klančnik, ki je poskrbel za številne uspešne projekte in dogodke, kot sta tradicionalni Pohorski pisker in Areške nedelje, predvsem pa je iz Ruške koče vedno dišalo po domači planinski kulinariki.

Zaradi njegove upokojitve je objekt po 35 letih aprila dobil novega najemnika Vlada Hecla. "Lahko bi dejal, da sem se povzpel 200 metrov nadmorske višine višje k Arehu, torej s Koče koče ob zgornji postaji Pohorske vzpenjače do Ruške koče. Prepričan sem, da bomo z društvom spletli dolgotrajno in uspešno medsebojno sodelovanje," je dejal novi najemnik Ruške koče.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta