(FOTO) Od Ruške koče na Pohorju se po 35 letih poslavlja Maksimiljan Klančnik

Branka Bezjak Branka Bezjak
14.01.2022 02:00

Planinsko društvo Ruše išče novega najemnika za vodenje najstarejše planinske postojanke

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ruška koča in cerkev svetega Areha
 

Sašo Bizjak

S 1. aprilom se Maksimilijan Klančnik poslavlja od vodenja Ruške koče. Planinsko društvo Ruše, lastnik objektov, zato že išče novega najemnika. "Izpolnjujem pogoje za upokojitev in obenem imam dovolj, želim še imeti kaj od življenja," pravi Klančnik, ki je od leta 1986 upravljal to planinsko kočo in poslopje Čandrova koča s pripadajočimi zemljišči. Skupno je na voljo 80 postelj, obenem je v gostinskem delu ves čas na voljo bogata ponudba hrane. "Nasledniku želim, da ohrani ta nivo oziroma ga s svežimi idejami še izboljša, da koča ostane tako priljubljena, kot je sedaj," dodaja Klančnik. Vpeljal je tudi dogodke, ki so postali tradicionalni, denimo Pohorski pisker ali Ruška nedelja. "Upam, da se bo kaj od tega ohranilo, da čas koronavirusa ne bo predolg in bodo ti dogodki spet lepo obiskani."

Za to delo moraš biti rojen

Lanska zimska sezona, ko je bilo dolgo obdobje zaprtja, je bila tudi zanje težka, a so ob pomoči države in dobri poletni sezoni to nekako nadoknadili, dodaja Klančnik. Tudi sedaj so njihove sobe 100-odstotno zasedene zlasti na račun šolskih skupin, ki jih lani prav tako ni bilo. A ne glede na epidemijo se kot oskrbniki soočajo z mrtvimi obdobji v sezonah, ko je dnevno v blagajni le deset ali dvajset evrov. "Treba je vzeti v zakup, da s tem ne boš obogatel, lahko pa solidno živiš, če trdo delaš. Za to delo moraš biti rojen," še dodaja sedanji najemnik.

Maksimiljan Klančnik, predsednik društva gostincev Pohorja, si želi več sodelovanja.
Sašo Bizjak

Klančnik je tudi eden od soustanoviteljev in še vedno predsednik nadzornega odbora Društva gostincev Pohorja, kjer še namerava ostati aktiven. O oblikovanju strategije za razvoj Pohorja, pri čemer so sodelovali, pravi, da razen sestankov kakšnih konkretnih premikov še ni bilo. Meni, da je treba v prvi vrsti poskrbeti za cestno infrastrukturo, da lahko gostje prehajajo med različnimi znamenitostmi z Areha, kjer je ob nedelujočem hotelu Ruška koča še toliko bolj pomembna točka za obiskovalce.

Nekaj interesentov se je že oglasilo

Predsednika Planinskega društva Ruše Iztoka Urlavba ne skrbi, da ne bi našli novega najemnika. Prej to, da bodo težko izbrali. Nekaj interesentov se jim je že oglasilo, prijave na razpis prejemajo do konca januarja. Tudi v društvu želijo, da nivo ponudbe ostane na sedanji ravni in da najdejo dolgoročnega najemnika. "To ni klasična koča, ki ponuja eno enolončnico. Je stalno odprta, nudi kosila, penzionske obroke. Dobro je dostopna, zato je tudi obiskovalcev veliko. Vse to pomeni, da moraš imeti dobro ekipo v kuhinji in seveda v strežbi," pravi predsednik.

V nastanitvah je skupno na voljo 80 postelj

Sašo Bizjak

Ruška koča pred drugo svetovno vojno. Postavljena je bila leta 1907.

Kot lastniki nameravajo tudi še kaj vložiti v obnovo koče, kar pa brez subvencij oziroma razpisov ne gre, dodaja Urlavb. Zato upa, da bo ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo objavilo še kak razpis, na katerega se bo lažje prijaviti. Razpis za energetsko sanacijo planinskih koč je bil namreč po njegovih besedah tako zahteven, da bi potrebovali zunanje svetovalce za pripravo dokumentacije, je še povedal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta