O pritiskih, anonimnih virih in ovaduhih na mariborski Filozofski fakulteti

Ana Lah
13.12.2021 20:00

Na akademskem zboru so začeli razreševati napeto dogajanje na fakulteti, ki jo vodi dr. Darko Friš.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Darko Friš in Maša Jazbec pred začetkom akademskega zbora Foto: Andrej PETELINŠEK

Andrej Petelinsek

Potem ko smo poročali o pritiskih, ki jih izvaja dekan Darko Friš na sindikalista Simona Zupana in Marijo Javornik, se je napeto vzdušje na mariborski filozofski fakulteti še zaostrilo. Predsednik akademskega zbora fakultete Anton Ravnikar je danes sklical akademski zbor, ki je trajal dobre štiri ure.

Kritika mora temeljiti na dokazljivih dejstvih

Prvi je besedo dobil dekan Darko Friš, ki je zaposlenim že pred današnjim zborom poslal pismo, v katerem je pojasnil svojo plat zgodbe. Dejal je, da se visokošolska učitelja skrivata pod plaščem sindikata, in na udeležence zbora naslovil retorična vprašanja, ali sta Zupan in Javornikova v konfliktnih situacijah nastopala kot visokošolska učitelja ali kot sindikalista.

Zdravko Kačič in Darko Friš

Andrej Petelinsek

"V argumentiranem dialogu so mnenja različna," je začel rektor Univerze v Mariboru Zdravko Kačič in dodal, da "kritika mora temeljiti na dokazljivih dejstvih". Rekel je, da naj se zaposleni v primeru težav obrnejo nanj in da so pritiski nesprejemljivi. Opisal je svoje stališče do konfliktne situacije, ko naj bi se Javornikova neprimerno vedla do strokovne delavke in naj ne bi upoštevala pravil. Nato je prešel na primer Zupana in njegovega nagovora pred kolokvijem, ko je Zupan izpostavil neprimerno vedenje prodekanice za študentske zadeve Maše Jazbec. Kačič je prepričan, da je profesor Zupan nastopal s pozicije moči in ravnal neprimerno. Dotaknil se je tudi drugega primera Zupana, ki je vprašal pristojne, ali lahko razpiše pet izpitnih rokov za enega študenta, ki ni imel vpisanih ocen pri petih predmetih. Rektor meni, da je do kršitev prišlo, saj pri dveh izpitih ni predvideno sprotno preverjanje znanja, in dodal, da česa takšnega v svoji karieri še ni doživel.

Govora sindikalistov je pospremil aplavz

Javornikova je dejala, da je sindikat poskušal na miren način in z dialogom razrešiti konflikte, a neuspešno. Obregnila se je ob rektorjevo pripombo, da takšne prakse glede izpitnih rokov še ni doživel. Spomnila je na sejo senata FF maja letos, kjer naj bi obravnavali podoben primer študentke, ki naj bi bila pri Darku Frišu opravila dva izpita, ni pa imela vpisanih ocen. A ni bilo nobenih postopkov. Podrobno je opisala tudi dogodek, zaradi katerega je prejela opomin pred odpovedjo. Kot je dejala, je prišlo do konflikta v kadrovski službi, ki se je razrešil z opravičilom delavki. Obtožbe, da naj bi se skrajno neprimerno vedla in delavko ustrahovala, Javornikova ostro zanika. Po tem dogodku se je zvrstil niz kazenskih ovadb. "Začenjam razumeti, zakaj naj bi stiske ostale za zaprtimi zvočno izoliranimi vrati pisarn in zakaj je molk v dekanskem mandatu Darka Friša zlato. Razumem vas, ker se bojim tudi sama," je sklenila Marija Javornik.

Simon Zupan in Marija Javornik Foto: Andrej PETELINŠEK

Andrej Petelinsek

Simon Zupan je predstavil svojo plat in jo podkrepil s sporočili študentov iz zaprte facebook skupine. Govora obeh sindikalistov je pospremil aplavz, medtem ko ga niso bili deležni člani in podporniki vodstva filozofske fakultete.

Zadevo naj razišče nekdo neodvisen

Dekan Friš se je v repliki obregnil ob sindikalno delovanje. Zanikal je očitke, da bi bilo njegovo kopičenje funkcij sporno. Povedal je, da ga je sindikalist pozval k odstopu. Na dokaze, ki jih je predložil sindikalist Zupan, in anonimne vire, ki jih je izpostavila profesorica Katja Košir, je dejal, da v demokraciji anonimni viri ne bi smeli biti verodostojen dokaz, sporočila iz zaprte skupine pa prav tako ne. Tistega, ki je to posredoval, je Friš označil za ovaduha.

Svojo plat je predstavila tudi prodekanica Maša Jazbec, ki je bila nad odnosom Zupana šokirana. Pripomnila je, da se je počutila izpostavljeno. Govorniški oder je zapustila v joku. Na zboru se je oglasilo več zaposlenih, med drugim tudi Bojan Musil z oddelka za psihologijo, ki je izrazil podporo kolegici Katji Košir, ki je potrdila pričanja anonimnih virov o pritiskih Maše Jazbec na študente. Prepričan je, da bi zadevo moral raziskati nekdo neodvisen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta