Ob mednarodnem dnevu starejših v Mariboru: Reševanje nasilja nad starejšimi ni prioriteta

Barbara Bradač Barbara Bradač
01.10.2023 16:40

Vedno več je dogodkov, pojavov, nasilja nad starejšimi. Starejši pogrešajo sogovornika na mariborski občini, so izpostavili v svetu za starejše

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Ugotavljamo, da je pri starejših še veliko možnosti za izboljšave," je dejala predsednica mariborskega sveta za starejše Metka Roksandić.
Andrej Petelinšek

Svet za starejše Mestne občine Maribor je ob dnevu starejših v prostorih Totega DCA pripravil prvo praznovanje in druženje starejših občank in občanov. Prišlo jih je več kot 50 in za prvič je bila predsednica mariborskega sveta za starejše Metka Roksandić zadovoljna. Populacija v mestu se stara, danes je starejših v Mariboru okoli 23 odstotkov. "Mi sledimo temu, da mora biti mesto prijazno vsem, tako mladim, srednji generaciji in starejšim - in ugotavljamo, da je pri starejših še veliko možnosti za izboljšave, pa ne z vidika predlogov, ki jih dajemo, ampak udejanjanja predlogov," je povedala predsednica Roksandićeva. Omenila je, da so županovo posvetovalno telo, a župana na sejah sveta še niso videli, pa meni, da to ni bil problem, dokler je mesto imelo podžupanjo Alenko Iskra, ki je bila pristojna tudi za starejše, zdaj pa, tako Roksandićeva, so ostali brez sogovornika: "Problem je, da ni podžupana ali podžupanje za družbene dejavnosti, da bi preko tega lažje udejanjali pobude in predloge. In ker tega od novih volitev ni, imamo težavo. Ne pridemo z idejami naprej."

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Roksandić izpostavlja dve pobudi, ki so ju že predstavili v tednu evropske mobilnosti in s katerima bi radi prodrli. Želeli bi, da jim občina prisluhne in omogoči sofinanciranje vgradnje dvigal v stanovanjske stavbe, kot je omogočila sofinanciranje prenov fasad v starem mestnem jedru. "Za to je volja ali pripravljenost tudi župana, ki je izjavil, da je bolje vgrajevati dvigala, da ostanejo ljudje doma, kot graditi domove za starejše. Velika večina, 90 odstotkov starejših, ostaja doma - in vedno več je takšnih, ki nam sporočajo, da iz 4. nadstropja preprosto ne morejo več iti po stopnicah. Če si zaklenjen v stanovanju, je to nekaj groznega," je povedala in dodala, da se zaveda, da finančne razmere občine niso rožnate, a da bodo naredili vse, zagotovili vse faze in osvestili ljudi, da bodo vedeli, kaj morajo narediti, če in ko do tega pride.

Že tri leta pa se v Mariboru ukvarjajo tudi s problemom pomanjkanja klopi ob poteh, dajejo pobude, a predsednica sveta meni, da se ni naredilo veliko. Pravi, da veliko starejših potrebuje vsakih nekaj sto metrov klop ob poti, da si lahko med hojo malo odpočijejo.

Na srečanju v Mariboru je spregovorila tudi predsednica Sindikata upokojencev Slovenije Francka Ćetković.
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Na srečanju v Mariboru je spregovorila tudi predsednica Sindikata upokojencev Slovenije Francka Ćetković in predstavila izjavo tega sindikata ob svetovnem dnevu starejših, v kateri opozarjajo na nasilje nad starejšimi in diskriminacijo. "Vedno več je dogodkov, pojavov, nasilja nad starejšimi. Na žalost tudi v Mariboru, o dogajanju v Domu Danice Vogrinec lahko beremo v medijih. Upamo, da bodo to razčistili in prišli do pravih ugotovitev. Čeprav je veliko tudi mednarodnih, evropskih deklaracij o nasilju nad starejšimi, pa pri tem največkrat tudi ostane. Ni postopkov in načinov, kako bi to preprečevali. Menimo, da bi morali v vsakem zavodu, organizaciji, inštituciji, kjer se ukvarjajo s starejšimi, imeti z mlajšimi ustrezne dogovore, protokole, kako takoj reagirati ob pojavu nasilja nad mladimi ali starejšimi - in mi to zahtevamo v tem sporočilu," je povedala Francka Ćetković. Nagovorili bodo pristojna ministrstva, da se sprejmejo ustrezni predpisi in da se organizacije zavežejo k sprejemu ustreznih protokolov ter da takoj reagirajo. Predvsem pa nagovarjajo družbo, "da vsi skupaj naredimo nekaj več, da se borimo proti nasilju".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta