Ob odkritju Maistrove grobnice v Mariboru: Da bo ta kip ostal na slovenski zemlji

Tako je sklenil svoj govor ob odkritju prenovljene Maistrove grobnice na pobreškem pokopališču v navzočnosti predsednika Boruta Pahorja mariborski župan Aleksander Saša Arsenovič

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vence k obnovljeni grobnici generala Rudolfa Maistra so položili mariborski župan Saša Arsenovič, predsednik republike Borut Pahor in predsednica Zveze društev generala Maistra Lučka Lazarev Šerbec. 
Andrej Petelinšek

Zveza društev generala Maistra je bila vabiteljica na državno slovesnost na pobreškem pokopališču v Mariboru, kjer so odkrili v navzočnosti častne straže Slovenske vojske prenovljeno grobnico generala Rudolfa Maistra Vojanova. Predsednik države Borut Pahor je prvi položil venec ob zvokih trobilnega kvarteta Policijskega orkestra in to prav na dan, kot je dejal povezovalec programa Stane Kocutar, ko so minila 103 leta od Maistrovega postroja mariborskega polka.

Pod svojim poveljstvom je imel vsega 77 vojakov, sedem častnikov in vidno ganjen je bil nad strumno podobo 2000 mož v popolni bojni opremi. Prva slovenska vojska je s svojo srčnostjo in vojaško močjo zagotavljala, da bo Maribor pripadel novi državi Slovencev, Hrvatov in Srbov. Medtem pa so v ozadju štiri vojne skupine čakale na ukaz, ki je prišel v zgodnjem jutru naslednjega dne, ko so razorožili enote nemško-avstrijske mestne varnostne straže. Pesnik Janez Menart leta 1987 ob odkritju Maistrovega spomenika v Mariboru ni brez pomena napisal teh verzov: "Ti prvikrat junaško kri k zastavi slave si pozval in prvikrat, kar svet stoji, pod njo slovensko vojsko zbral, da prvikrat je za teboj šla v boj zares za narod svoj."

Generalov vnuk Borut Maister (desno) se je posebej zahvalil najzaslužnejšemu za novo grobnico, glavnemu promotorju projekta Alešu Arihu. 
Andrej Petelinšek

Stopimo kot družba skupaj

Slavnostna govornica mag. Lučka Lazarev Šerbec, predsednica Zveze društev generala Maistra, je spomnila na Maistrovo zadnjo pot pred 87 leti in na prav toliko let truda, da bi dobil grobnico, vredno svojega imena. Domovinsko društvo generala Rudolfa Maistra Maribor pod vodstvom Aleša Ariha je skupaj z zvezo začelo obnovo grobnice. Z arhitektom Ivom Goropevškom in generalovim vnukom Borutom Maistrom so grobnico dokončali. Finančno so projekt podprli Ministrstvo za obrambo RS, Zveza društev generala Maistra, Domovinsko društvo generala Rudolfa Maistra Maribor, družina Maister in Mestna občina Maribor.

Slavnostna govornica mag. Lučka Lazarev Šerbec je spomnila na Maistrovo zadnjo pot pred 87 leti in na prav toliko let truda, da bi dobil grobnico, vredno svojega imena. 
Andrej Petelinšek

Mariborski župan Saša Arsenovič je opozoril na državniško zavezo, ki so jo mnogi čutili do dostojne Maistrove grobnice. Izrazil je zadovoljstvo, da je to dejanje, ki ne razdvaja in polarizira kot mnoga druga danes v podobno težavnem času, kot je bil Maistrov, ko bijemo bitko z nevidnim sovražnikom, ki nas prav tako razdvaja, kot nas je pred 70 leti. Imamo eno samo možnost, je dejal, ali stopimo na stran sovražnika ali stopimo kot družba skupaj in se borimo proti nevidnemu sovražniku. "Današnjo veliko gesto razumem tudi kot spodbudo, da na enak način povezovalno delujemo še naprej in pričakujem, da se bo država zavedla, da je treba enakomerno poskrbeti za vse dele države. Da bo ta kip tukaj ostal na slovenski zemlji," je dejal Arsenovič.

Ideja o grobnici z dolgo brado

Generalov vnuk Borut Maister, ki je bil vseskozi aktivno vključen v prenovo Maistrove grobnice, ki je tudi njihova družinska grobnica, je se je v svojem nagovoru posebej zahvalil "najzaslužnejšemu za novo grobnico, predlagatelju, organizatorju, prvi osebi prenove, glavnemu promotorju projekta, Alešu Arihu. Brez njega projekta ne bi niti začeli in še manj končali," je dejal Maister. Tudi predsednik Pahor je po slovesnosti pristopil posebej k njemu. In edini je bil na slovesnosti deležen aplavza. Njegov slavnostni govor ob grobnici bo jutri, ko slovesnost organizira Domovinsko društvo generala Rudolfa Maistra Maribor, katerega predsednik je.

Andrej Petelinšek

Najstarejši še živeči član družine Maister je opozoril na "idejo o grobnici z dolgo brado". Glavne pomisleke je imel v zvezi s tem, da so v grobnici poleg slavnega dedka pokopani tudi drugi člani Maistrove družine. "K sreči nad našo ad hoc skupino za Maistrovo grobnico - Aleš Arih, Ivo Goropevšek in jaz - ni bilo nobene po političnem ključu imenovane komisije in smo vse dileme razrešili sami strpno. Dejstvo, da sem lahko tvorno sodeloval pri prenovi zadnjega počivališča dedka in moje družine, je največja nagrada zame," je sklenil Maistrov vnuk.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta