Obletnica požara, ki je uničil gostinski objekt: Stare Ribičije ne bo več, kaj pa nova

Gregor Grosman
20.04.2021 05:06
Danes minevajo štiri leta, odkar je pogorela Ribičija, priljubljeno zbirališče zabave željnih Mariborčanov in okoliških prebivalcev. O spominih in načrtih smo se pogovarjali z lastnikom Zlatkom Horvatom.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lastnik Ribičije Zlatko Horvat se danes ukvarja tudi z ekološkim kmetijstvom in jeleni ter košutami. 
Andrej Petelinšek
Pogorišče nekdanjega lokala Ribičija 
Igor Napast

Neposredno po požaru, 20. aprila 2017, je bil lastnik uničene Ribičije, priljubljenega zbirališča zabave željnih Mariborčanov in okoliških prebivalcev, poln volje in energije, da pogoreli objekt čim hitreje obnovi oziroma na novo postavi. "Takrat ni bilo vprašanja, ali bomo to storili ali ne," se spominja Zlatko Horvat. "Bili smo polni idej." A tako gladko, predvsem pa hitro, ni šlo.

Načrti obnove pred štirimi leti so bili veliki: od gostinskega vrta in otroškega igrišča do parkirišča za avtodome, nižje ob ribniku pa bi postavili celo objekte za glamping. V zvezi s tem je že bil v pogovorih z investitorji, pravi Horvat. Toda kmalu je še tako zagreta ekipa naletela na težave in omejitve, ki jih vse do danes niso uspeli odpraviti.

Andrej Petelinšek

Prva ponudba zavarovalnice ga je užalila

Zaključena je le zgodba z zavarovalnico, za katero Horvat pravi, da je bila zelo korektna. "Del tega, kar nam je zavarovalnica izplačala, smo investirali v Eko center," je pojasnil. Gre za bencinski servis z avtopralnico in pripadajočim barom, ki je obratoval že pred Ribičijo. Prva ponudba zavarovalnice ga je sicer užalila, priznava lastnik legendarnega lokala, a s končno rešitvijo, do katere je prišlo po skupnem sestanku, je bil zadovoljen. Kljub temu izpostavi, da bi, če bi se tedaj odločili za prenovo, morali za to vzeti zajeten kredit, da bi lahko ob prihrankih in zavarovalnini sploh postavili novi objekt.

S partnerico na nasprotnih bregovih

Z denarjem, ki je ostal, je Horvat odkupil nekaj dodatnih okoliških kmetijskih zemljišč, kjer namerava izvajati ekološko kmetijstvo. Želi si vzpostaviti nekaj naprednih pristopov, pri čemer se mora za odkup in preoblikovanje še uskladiti s skladom kmetijskih zemljišč. V bližini, kjer je sedaj igrišče, bi namreč rad postavil tudi nekaj rastlinjakov. "Lani, ko smo videli, da še ne bomo imeli urejene papirologije, smo uredili zelenico, posadili lipe in očistili okolico, da ni več čutiti, da gre za pogorišče. Pripravili smo košček majhne plaže za kopanje in sončenje, ampak to nikakor ni Ribičija, kot smo jo poznali," razlaga Horvat.

Grupa Vigor je vedno napolnila plesišče.

Zakaj še niste nič naredili, ga pogosto sprašujejo prijatelji in znanci. Na vprašanje, ali je nova Ribičija še na čakanju ali je projekt že pokopan, Horvat odgovarja, da sta glede tega vprašanja s partnerico Mojco Oprešnik na nasprotnih bregovih. "Želim si in prepričan sem, da bi del gostinsko-turističnega objekta še nastal. Še bolj pa, da bi bila vsako leto kakšna obletnica. Če pa bi me vprašali, ali bomo ponovili čase stare Ribičije, pa je odgovor, da zagotovo ne." Za to preprosto ni več primeren čas.

Spomini naj ostanejo spomini

Zlatko Horvat in Mojca Oprešnik na koncertu Severine na Eko centru
Andrej Petelinšek

Njegova življenjska sopotnica je bolj naklonjena temu, da spomini ostanejo spomini. Ne želi si živeti z eno nogo v preteklosti. "Ribičija je ime, ki ga ne bo nič nadomestilo v Sloveniji. Vedno bo nekje odmevala, vsak se je bo spomnil. Prostor ostaja v naši lasti, imamo naslednike, mlajšo generacijo, ki bo obnovo, če bo želela, lažje izpeljala." Če bi se sin kdaj v prihodnosti odločil nadaljevati zgodbo, bi mu oba brez pomisleka priskočila na pomoč. A sedaj je čas, da se posvetita družini, saj ju otrok osem let praktično ni imel, sta enotna, Mojca pa se v isti sapi spominja neprespanih vikendov in jutranjih pic s sodelavci po naporni noči. Kakšno leto in pol po požaru je začela ugotavljati, da prej nista imela časa niti zase, kaj šele za bližnje. Če je bilo nekoč normalno, da ne spi od petka do nedelje, je danes drugače.

Čakata pravi trenutek

Horvata so priprave na včerajšnje odprtje vrtov gostinskih lokalov nekoliko spomnile na vikende, ko so v Ribičiji pričakovali obisk kakšnega izvajalca. A besedo, ki jo je dal že lani, namerava držati. "Zagotovo bomo, kakor hitro bodo pogoji to omogočali, organizirali open-air obletnico," obljublja.

Polno plesišče diskoteke Ribičija konec marca 2011 
Igor Napast

​Lanski koncert sta načrtovala prirediti bolj v objemu narave. A sta prišli korona in prepoved druženja množic. "Hočem to narediti in to bom naredil! Enkrat se bo že poklopilo," je odločen sogovornik in tu mu pritrdi tudi partnerica, prepričana, da so ljudje željni pravih zabav. "Ribičijo mnogi še vedno pogrešajo. Tam so se imeli fajn. Marsikdo je poročen zaradi Ribičije, marsikdo se je ločil, pa je danes srečnejši. Marsikoga brez Ribičije sploh ne bi bilo," še pove Horvat.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta