(ODZIV) Energetski vavčerji v Mariboru: Auer ocenjuje, da gre za največje ponižanje občanov v zgodovini mesta

Barbara Bradač Barbara Bradač
15.12.2021 14:17

Za energetski vavčer bodo lahko zaprosili samo socialno ogroženi občani. Vloge bodo sprejemali na Karitasu in Rdečem križu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Občani bodo morali dokazati, da se jim je povečal strošek za plačilo energentov, bodisi za plin, elektriko, drva.

Sašo Bizjak

V začetku decembra so mariborski mestni svetniki podprli 30-odstotno subvencijo variabilnega dela cene ogrevanja za november in december za vse, ki jih ogreva Energetika Maribor. Za to bo iz proračuna občine namenjenih 650 tisoč evrov. Na četrtkovi seji pa bodo svetniki odločali o obliki pomoči za ostale Mariborčane, ki jih je prav tako prizadel dvig cen energentov. Vodstvo občine bo predlagalo pomoč v višini 15 evrov na občana, a le za tiste v socialni stiski. Kriterije bo določila humanitarna komisija občine, razdeljevali se bodo preko Rdečega križa in Nadškofijske karitas. Za energetske vavčerje bodo v proračunu zagotovili 200 tisoč evrov. Do vavčerja pa ne bodo upravičeni odjemalci Energetike, ki prejmejo subvencionirano položnico.

Arsenovič: Župan je odgovoren za vsako položnico

"Želimo zajeti čim več tistih, ki so pomoči potrebni in jim je dvig energentov pokvaril božične praznike in januar. Glede na to, da se napovedujejo dvigi cen energentov tudi v prihodnjem letu, bo možno zaprositi za ta enkratni vavčer do konca marca. Izvedba do konca aprila," je pojasnil mariborski župan Saša Arsenovič. Po njegovih besedah do vavčerjev ne bodo upravičeni le prejemniki denarne pomoči, ampak tudi upokojenci z nižjimi pokojninami, samohranilke in samohranilci oziroma vsi, ki so na socialnem robu. Humanitarna komisija, ki bo odločala o upravičenosti podelitve vavčerjev, je sestavljena iz predstavnikov mariborske občine, Centra za socialno delo Maribor, Rdečega križa Maribor in Nadškofijske karitas Maribor.

Na četrtkovi seji bodo mestni svetniki odločali o obliki pomoči za ostale Mariborčane, ki jih je prav tako prizadel dvig cen energentov.

Igor Napast

"Upam, da bodo svetniki potrdili predlog in bomo pomagali še tistim, ki niso priključeni na Energetiko, ki se jim je nesorazmerno v primerjavi s preostalo Slovenijo dvignila cena, zaradi česar smo šli v subvencijo," je povedal župan in poudaril, da so ponovno pridobili mnenje računskega sodišča, ki je potrdilo, da so pri subvenciji položnice Energetike naredili prav: "Popust Energetike bi bil nezakonit." Dodal je še, da ni prekoračil pooblastil, saj na podlagi odloka lahko pridobiva informacije tudi hčerinskih podjetij, ne samo Javnega holdinga Maribor "in je to logično, ker je župan odgovoren za vse, tudi za vsako položnico".

Občan bo moral podati vlogo sam

Na občini so izračunali, da bodo za energetske vavčerje potrebovali okoli 180 tisoč evrov, ob predpostavki, da bi bilo 12 tisoč upravičencev. Z amandmajem želijo sicer v proračunu zagotoviti 200 tisoč evrov. "Energetski vavčer bi se izvajal kot oblika pomoči za najšibkejše občane," je dejala Mateja Cekić, vodja občinskega urada za finance. "Vsak občan, ki bo izkazal materialno ogroženost po določenih kriterijih, ki jih bo komisija opredelila in ki bo dokazal, da se mu je povečal strošek za plačilo energentov, bodisi za plin, elektriko, drva, bo lahko dal vlogo. Po odločitvi humanitarne komisije bodo se bo posamezniku pomagalo pri plačilu položnice. Lahko pa tudi, če bo več takšnih primerov, se bo zbrala ponudba za nakup drv in se bo pomagalo materialno," je postopek opisala Cekičeva.

Vloge bodo sprejemali na Karitasu in Rdečem križu. Občan bo moral podati vlogo sam, prav tako pa so na terenu na najšibkejše pozorni tudi pri humanitarnih organizacijah in Centru za socialno delo, ki bodo tudi predlagali upravičence. "Zasledovali smo, da na najhitrejši in najenostavnejši način ljudje pridejo do neke pomoči," je sklenila Cekičeva.

Auer: sklep župana bodo vrgli nekomu v glavo

Na županov predlog so se že odzvali v Listi za pravičnost in razvoj. Predsednik liste Stojan Auer je poudaril, da predloga ne bodo podprli, saj gre po njegovem za največje ponižanje občanov v zgodovini Maribora. "Za 15 evrov boš moral v dolgo vrsto na Karitas ali Rdeči križ in potem boš čakal, ali bo komisija odobrila predlog. Za 15 evrov! Mislim, da si številni tega ne bodo dovolili in bodo sklep župana vrgli nekomu v glavo, morda celo njemu," je bil oster Auer.

Stojan Auer in Primož Juhart

Andrej Petelinšek

V LPR so zato oblikovali svoj predlog: da mestna uprava preuči možnost, da iz proračuna občine vsakemu gospodinjstvu v Mestni občini Maribor podeli vavčer v višini 50 evrov za posamezno gospodinjstvo. Odjemalcem Energetike, ki bodo dobili subvencijo, pa se ta sorazmerno poračuna. "Ta rešitev je bolj pravična do vseh občanov, upam samo, da bo župan dal naš predlog na glasovanje, pa se naj mestni svet odloči, katera je boljša," je še dejal Auer.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta