KUL predlaga energetski dobropis, vlada pripravlja energetske vavčerje

Timotej Milanov Timotej Milanov
14.12.2021 15:01

Vlada se bo z energetsko krizo najprej spopadla z draginjskim dodatkom v višini 300 evrov, ki ga predvideva deseti protikoronski zakon.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Predlagatelji zakona opozarjajo tudi na podražitev daljinskega ogrevanja v nekateri slovenskih mestih. 

Sašo Bizjak

Stranke Koalicije ustavnega loka (Levica, LMŠ, SAB in SD) so v zakonodajni postopek vložile predlog zakona o začasnih ukrepih za preprečevanje energetske revščine. S predlaganim zakonom želijo zagotoviti 150 evrov energetskega dobropisa za 75 tisoč socialno najbolj ogroženih posameznikov in 40 evrov na otroka za prejemnike otroškega dodatka. Dobropis bi lahko unovčili pri nakupu energentov.

V predlogu zakona predlagatelji med drugim navajajo članek v Večeru, iz katerega izhaja, da bodo povprečni gospodinjski odjemalci letno plačali okoli 100 evrov več za elektriko. "Rastejo pa tudi druge cene energije: v Ljubljani bodo podražitve daljinskega ogrevanja za uporabnike višje za 20 odstotkov, še višje podražitve uvajata ponudnika v Mariboru in Trbovljah. Že vse leto se dražijo tudi kuriva in goriva, kar se je že odrazilo v bistveno povišanih maloprodajnih cenah, ki jih plačujejo potrošniki, tudi najbolj ranljivi, ki nimajo kratkoročnih zmožnosti prilagoditve svoje porabe ali rezerv, s katerimi bi lahko pokrili rastoče cene nujnih nakupov energentov za ogrevanje," so še zapisali v oceni stanja, zaradi katerega predlagajo omenjene ukrepe.

Predsednik vlade Janez Janša je po poročanju Slovenske tiskovne agencije glede tega v državnem zboru povedal, da bo vlada energetsko krizo najprej naslovila s tako imenovanim draginjskim dodatkom v višini 300 evrov, ki ga za upokojence in nekatere druge skupine predvideva deseti protikoronski zakon. Konec januarja pa bo po napovedih Janše vlada odločala tudi o posebnih energetskih vavčerjih, s katerimi bi po njegovih besedah zajeli skupno 60 tisoč upokojencev in prejemnikov socialnih prejemkov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.