(ODZIV) Župan Arsenovič: Občina mora namesto države zagotoviti 27 milijonov evrov. Posledice povsod

mbk
20.06.2023 09:22

Mariborski župan Saša Arsenovič odgovarja sindikatu Sviz in sindikalni konfederaciji Glosa-Zasuk. Odziv v nadaljevanju objavljamo v celoti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Spoštovani predstavniki sindikatov SVIZ, GLOSA in ZASUK,

prejeli smo vaše javno pismo o načrtovanih rezih na področju kulture, mladine in športa. Zanje smo se bili na Mestni občini Maribor primorani odločiti zaradi tehtnih razlogov, ki smo jih v minulih dneh tudi jasno komunicirali.

Na situacijo smo opozarjali že več mesecev, na zadnji seji Mestnega sveta, ki je potekala 8. junija 2023 pa podali natančne razloge, kakor tudi ukrepe, ki jih je vodstvo občine skupaj s strokovnimi službami moralo sprejeti. Sledili so sestanki z direktorji javnih kulturnih zavodov, športnimi društvi, izvajalci programov na področju kulture in mladine, zavedajoč se, da je direktna komunikacija in pojasnitev ukrepov le tem nujna. Vaša bojazen, da bo zaradi sprejetih ukrepov prizadeta širša javnost in prebivalstvo, je utemeljena.

Potrebno pa je ugotoviti, da je zaradi nepravičnega financiranja izvajanja obveznih zakonskih nalog, urejenega z Zakonom o financiranju občin, Mestna občina Maribor (in posledično njeni občani), prizadeta že od leta 2006 naprej. Za leto 2023 je znesek podfinanciranosti ocenjen že na 27 mio €. To je letni znesek, ki ga mora namesto države zagotoviti mestna občina. V tem problemu se razkriva odgovor na vprašanje zakaj Mestna občina Maribor ni sposobna zadovoljevati potreb svojih občanov enako dobro, kot jih občine, ki niso podfinancirane. Niso zgolj kultura, šport, mladina in sociala tista področja, ki zaradi nepravičnega financiranja obveznih nalog čutijo posledice, ampak lahko to ugotovimo za čisto vsa področja, ki jih pokriva Mestna občina Maribor. Zato iskreno upamo in verjamemo, da bo Vlada Republike Slovenije tokrat prisluhnila našim težavam in spremenila trenutno nepravičen sistem financiranja občin. Ne prosimo za nobeno pomoč, pričakujemo zgolj enakopravnost, da ima tisti, ki je rojen v Mariboru, enake možnosti, kot tisti, ki je rojen v občini, ki ni podfinancirana.

Pri pripravi in izvrševanju proračuna si vseskozi prizadevamo za ekonomsko stabilnost, trajen ter stabilen razvoj občine. Žal smo zaradi že omenjene podfinanciranosti, draginje in zalaganja lastnih sredstev - še vedno namreč čakamo na sredstva EU in države iz naslova sofinanciranja že izvedenih projektov - primorani sprejeti določene ukrepe, da zagotovimo uravnoteženost med prihodki in izdatki ter nemoteno izvajanje obveznih zakonskih nalog.

(JAVNO PISMO) Maribora ne boste pustili na cedilu, premier Golob?

Eden izmed začasnih ukrepov, ki smo ga sprejeli, je tudi izvrševanje programov na področju športa, kulture, mladine in sociale v nižjem znesku, kot je bilo sprejeto s proračunom. V sled tega smo že oziroma še bomo po objavi javnih razpisov uspešnim prijaviteljem izdali začasne odločbe skladno z Zakonom o splošnem upravnem postopku, s katerimi smo oziroma še bomo razdelili od 60% do 80% planiranih sredstev. Poleg teh ukrepov smo zaustavili ne-nujne investicije oziroma jih upočasnili, k varčevalnim ukrepom pozvali vse javne zavode in vsa javna podjetja ter podaljšali plačilne roke.

Zagotovimo lahko, da nastalo situacijo rešujemo z vso resnostjo. Nedvomno se zavedamo pomena delovanja društev, organizacij, vseh izvajalcev kulturnih, mladinskih, športnih in socialnih programov. Naše mesto bogatijo, z določenimi programi pa celo zagotavljajo pogoje, da nekatere družbene strukture sploh preživijo. Za kar se jim iskreno zahvaljujemo.

Zato si toliko bolj prizadevamo zagotoviti še dodatne prihodke in nadaljujemo z aktivnostmi na državni ravni za odpravo problema podfinanciranosti. V mesecu septembru oziroma oktobru si bomo prizadevali izdati končne odločbe na področju športa, kulture, mladine in sociale v znesku kot je bil sprejet s proračunom. Ostajamo v tesnih stikih z vsemi izvajalci na predmetnih področjih s ciljem, da jih celovito informiramo o nastali situaciji, da temu primerno prilagodijo svoje aktivnosti ter s sporočilom, da bomo naredili vse, da se jeseni situacija stabilizira ter programi izvedejo v skladu z načrti.

Situacija je res zapletena. Smo pa trdno prepričani, da jo bomo ob postavitvi pravih prioritet, sprejemu pravilnih ukrepov ter skupnem delovanju tudi uspešno rešili.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta