(ODZIVI) Moj Maribor: Po štajerski avtocesti do Ljubljane in obratno danes dnevno pelje do 45 tisoč vozil, leta 2030 jih bo že 63 tisoč

Državljansko pobudo 50 minut od Maribora do Ljubljane, ki opozarja na nesprejemljivost dolgotrajne poti med največjima mestoma v državi, sta podprli tudi mariborska občina in Lista kolesarjev in pešcev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hitreje v Ljubljano že, a zakaj tudi Ljubljana ne bi prišla v regijo?
Igor Napast

Državljansko pobudo 50 minut od Maribora do Ljubljane sta podprli tudi mariborska občina in Lista kolesarjev in pešcev. Kot je na tiskovni konferenci povedal predsednik slednje Josip Rotar, bi morala država delati predvsem na izboljšanju železniške povezave med mestoma, saj je sedanja trenutno daleč od standardov evropskih držav. Kot je dodal podžupan Samo Peter Medved, so pobudo že predstavili ministroma za infrastrukturo in okolje, Alenki Bratušek in Simonu Zajcu, kot tudi evropski komisarki za promet Violeti Bulc, na njihove nadaljnje korake pa še čakajo.
Kdaj bi lahko bila pobuda realizirana in koliko bi stala, v tem trenutku po besedah Rotarja še ni smiselno govoriti: "A o nujnosti uvedbe hitrega vlaka zgovorno govori statistika. Po štajerski avtocesti do Ljubljane in obratno danes dnevno pelje do 45 tisoč vozil, leta 2030 jih bo že 63 tisoč. Ne nazadnje tudi EU vedno več sredstev namenja trajnostni mobilnosti." Da bi bilo treba postopke umeščanja proge v prostor začeti čim prej, pa meni Medved: "Vsekakor bomo zahtevali, da se zaveze o medregijski železniški povezavi zapišejo v strateške dokumente države." Da je prav država tista, ki mora poskrbeti za brezhibno prometno povezanost Maribora, je poudarila tudi Mateja Ratej, prvopodpisana pod pobudo.
Pobuda 50 minut je požela veliko zanimanja med Mariborčani, nemalo je takih, ki se - če že ne dnevno - nekajkrat na teden vozijo v Ljubljano. Seveda si vsi želijo boljših povezav, a soglasni so tudi v tem, da je ob boljših povezavah nujna decentralizacija. Nekaj mnenj v naši facebook skupini Moj Maribor objavljamo tudi v tisku.

Kristina Alice: "Da v današnjem času ni dobre in hitre železniške povezave med večjimi slovenskimi mesti, je neverjetno. Varnost in produktivnost bi se povečala in dnevne migracije bi potekale brez večjega napora. Tukaj sploh ni kaj razmišljati, vlak naj zamenja osebna vozila, v katerih se vozijo/vozimo po ena oseba, onesnažujemo okolje in v avtomobile vlagamo preveč denarja; kar pa dobimo v zamenjavo, so skurjeni živci in po možnosti tudi kakšna nesreča."

Nina Berlan: "Problem z vlakom je tudi ta, da poleg pomanjkanja vlakov v času največjih tranzicij po zakonu (baje) ni možno mimo obstoječih postaj voziti hitreje kot 60 km/h. Tako je pot, dolga le 50 minut, znanstvena fantastika ..."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta