Po razkritju, da je župan Arsenovič pozitiven: V preteklih dneh je bil v stiku s poslanci, predstavniki islamske skupnosti, veleposlanikoma ...

Večina tistih, ki je bila z mariborskim županom v stikih, se je odločila za prostovoljno karanteno. Kaj so rizični stiki, pojasnjuje Aleksader Jus iz mariborskega zdravstvenega doma

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Ko se je mariborski župan Saša Arsenovič včeraj vozil iz Slovenj Gradca - tam je bil kot priča v tožbi Matjaža Štandekerja proti Bojanu Požaru, je izvedel, da je njegov oče pozitiven na okužbo s koronavirusom. Zato je še sam opravil hitri test, ki je pokazal, da je pozitiven tudi on. "Župan se je najverjetneje okužil na kosilu v ožjem družinskem krogu. Počuti se dobro in ostaja v karanteni na domu, od koder vse Mariborčanke in Mariborčane poziva k odgovornemu ravnanju in upoštevanju zaščitnih ukrepov," so na občini zapisali v sporočilu medijem.

Župan do nadaljnjega ostaja doma. Tisti sodelavci v kabinetu župana in mestni upravi, ki so bili v neposrednem stiku z županom, gredo z današnjim dnem prav tako v karanteno. Med njimi so podžupan Gregor Reichenberg in vodja kabineta župana Jelka Vrečko. Podžupan Samo Peter Medved, ki je koronavirus že prebolel, je opravil test na protitelesa. "Če bo ta pokazal, da jih ima, je podžupan zaščiten in bo prevzel nadomeščanje župana," so pojasnili na občini.

Štirje mariborski poslanci v karanteni

Ker je bilo družinsko kosilo v nedeljo in je župan v tem tednu na občini gostil precej sestankov, je vprašanje, ali so rizični tudi ti stiki. V ponedeljek se je Arsenovič srečal s poslanci Lidijo Divjak Mirnik (LMŠ), Francem Trčkom (SD), Andrejem Rajhom (SAB) in Dejanom Kalohom (SDS). "Takoj, ko smo izvedeli za informacijo, sem stopil v stik z ostalimi poslanci, ki smo bili na sestanku, in poklical generalno sekretarko državnega zbora, ki je kontaktirala NIJZ in dobila priporočilo, da naj zaradi inkubacijske dobe do ponedeljka vsi štirje poslanci ostanemo doma v karanteni. Verjetno pa sledi v ponedeljek testiranje," je povedal Franc Trček.

"Čeprav smo na sestanku držali razdaljo, nosili maske, nismo si podajali rok v pozdrav, je takšna odločitev smiselna, saj ne želim prevzeti potencialne odgovornosti za morebitne okužbe v državnem zboru. Želim ravnati odgovorno do sebe in drugih," je pojasnila poslanka Lidija Divjak Mirnik.

Kaj so rizični stiki

Še istega dne je v kabinetu župana potekalo tudi srečanje med vodstvom mariborske občine in vodstvom Islamske skupnosti v Sloveniji, ki so se ga udeležili tudi Nedžad Grabus, mufti Islamske skupnosti v Sloveniji, Nevzet Porić, generalni sekretar Mešihata Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji, Hilmo Avdič, predsednik Islamske Skupnosti Maribor, in Zinaid Mahmutagić, glavni imam v Mariboru. "Ko smo izvedeli, da je župan pozitiven, smo se odločili, da bomo samoiniciativno šli v karanteno zaradi odgovornosti do naših družin in cele širše skupnosti, in to ne glede na to, ali nas bodo iz NIJZ kontaktirali kot tesni stik ali ne," je povedal Mahmutagić.

V ponedeljek je v kabinetu župana potekalo srečanje med vodstvom Mestne občine Maribor in vodstvom Islamske skupnosti v Sloveniji.
MOM

V torek se je župan vljudnostno srečal z veleposlanikom Poljske v Sloveniji Krzysztofom Olendzkijem in veleposlanikom Ruske federacije Timurjem Eyvazovom.

O tem, kaj so rizični stiki, je za Večer sinoči še enkrat pojasnil Aleksander Jus, pomočnik direktorja mariborskega zdravstvenega doma. "Ti so takrat, ko so ljudje v neposrednem in nezaščitenem stiku z okuženim več kot 15 minut, če ob tem niso uporabljali mask in niso vzdrževali razdalje. Čeprav vsi pravijo, da so se na sestankih odgovorno obnašali, bodo preventivno nekaj dni v izolaciji, potem bo verjetno sledilo testiranje. To je odgovorno ravnanje in na tak način bi lahko končno prekinili črni niz naraščanja števil. Prostovoljna karantena je dobrodošla, četudi vseh stikov še NIJZ ni​ kontaktiral, dela imajo že tako ali tako prek glave glede na več kot 700 okuženih v državi. Na tak način, da gredo ljudje sami preventivno prostovoljno v karanteno, dokazujejo, da so zavezani k odgovornemu ravnanju, da se odgovorno obnašajo, ne pa da čakajo na telefonski klic NIJZ," razlaga Jus.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta