(POKLICNA MATURA) Če želijo, dobijo zaposlitev takoj

Barbara Bradač Barbara Bradač
08.07.2019 17:55

Kako so z rezultati poklicne mature zadovoljni na nekaterih mariborskih srednjih šolah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
​Na Srednji ekonomski šoli in gimnaziji Maribor je poklicno maturo opravilo 98 odstotkov dijakov.
Arhiv šole

Medtem ko bodo dijaki z rezultati splošne mature seznanjeni v četrtek, so si lahko dijaki, ki so letos opravljali poklicno maturo, že oddahnili. V petek so že lahko začeli brezskrbne poletne počitnice.
Boljši uspeh kot lani so dosegli dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Maribor, kjer je letos 130 od 139 dijakov, ki so opravljali poklicno maturo, postalo gastronomsko-turističnih tehnikov in gastronomskih tehnikov. Na šoli so z rezultati zelo zadovoljni, tudi zato, ker imajo tri zlate maturante in po več letih tudi enega diamantnega. "Če bi želeli, bi ti dijaki dobili zaposlitev takoj, saj jih delodajalci iščejo, predvsem tiste, ki imajo med šolanjem poudarek na gastronomiji," pravi ravnatelj Dušan Erjavec, ki opaža, da ni več plačilo tisto, ki mlade odvrne od vstopa na trg dela po zaključku srednje šole. "Kakorkoli vzamemo, je to težak poklic. Takrat ko drugi počivajo, v turizmu najbolj delajo," meni ravnatelj in doda, da mladi tudi pogosto premalo poznajo to delo, preden se zanj odločijo.

Pomembno je strokovno znanje

Poklicna matura res ni mačji kašelj, je jasna Katja Rek, ravnateljica Srednje zdravstvene in kozmetične šole Maribor. "Znanje iz stroke je pri tej maturi poglavitnega pomena in na to se prepogosto pozablja. Morda naši dijaki res nimajo toliko splošnega znanja, obvladajo pa druge pomembne veščine, zato pravimo, da smo mi šola za življenje, da si bodo znali pomagati sami ali pa drugim. Naši dijaki se namreč s praktičnim poukom v bolnišnici srečajo že s 16 leti in so tam soočeni s težkimi izkušnjami, zaradi tega pogosto tudi hitreje dozorijo. Dijaki zdravstvene nege opravljajo četrti predmet iz negovalne intervencije v bolnišnici in potem imajo še ustni izpit," opiše ravnateljica šole, zadovoljna s skoraj 99-odstotno uspešnostjo na letošnji poklicni maturi, s sedmimi zlatimi maturanti in dvema diamantnima.

Dosegli največ, kar so lahko

Le eden od 156 dijakov Srednje elektro-računalniške šole Maribor, ki so letos opravljali poklicno maturo, ni bil uspešen. Ravnateljica Irena Srša Žnidarič je z rezultati tehnikov računalništva in elektrotehnikov zelo zadovoljna. "Morda se dijaki še ne zavedajo, kako velik dosežek je to. S tem spričevalom so v življenju do zdaj dosegli največ, kar so lahko. Naj te svoje dokumente hranijo resnično skrbno, ker bo še minilo nekaj let, preden bodo diplomirali, če so se odločili za nadaljnjo študijsko pot, ali da bodo na svoji karierni poklicni poti dosegli kaj pomembnejšega," ponazori Srša Žnidaričeva pomemben dosežek dijakov, ki lahko po opravljeni poklicni maturi nadaljujejo šolanje, hkrati pa so ustrezno usposobljeni za neposredno delo v svoji stroki. "Verjetno smo včasih res v družbi malo krivični do njih, ampak tudi ti dijaki so bodoči intelektualci. Včasih govorimo le o gimnazijcih kot bodočih intelektualcih, ampak to ne drži," pravi ravnateljica.
Ponovno so bili izjemno uspešni tudi maturanti Gimnazije in srednje kemijske šole Ruše, in sicer v programih farmacevtski tehnik in kemijski tehnik. "Rezultati so nas izjemno razveselili. Poklicno maturo je opravljalo 64 dijakov, kar 14 je zlatih maturantov, od teh pet diamantnih. Skupno so bili 98,4-odstotno uspešni," je ponosen na maturante ravnatelj Samo Robič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta