Policijska uprava Maribor pritrjuje občanom: Število vlomov v vozila se je povečalo

Miha Dajčman Miha Dajčman
13.06.2020 01:00

Bralci so nas opozorili, da je bilo v zadnjem obdobju v Mariboru precej primerov vlomov v avtomobile. Policijska statistika je to potrdila, so pa policisti že tudi izsledili storilca. In kako napadalce odvrniti od vlomov?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zadnji vlomi so bili zelo podobni, in sicer z lomljenjem stekla na vratih vozila.
Uroš Šoštarič

V zadnjem obdobju smo v Mariboru zasledili večje število vlomov v avtomobile. "Na parkirišču pred vrtcem smo pustili avtomobil, tam so stala tudi druga vozila. Partnerka je torbico pustila na sovoznikovem sedežu, avtomobil je bil zaklenjen, na zadnjih sedežih je sedel pes. Ko se je po dveh minutah partnerka vrnila k vozilu, je opazila razbito okno," primer iz okolice Mestnega parka, ko se je par odpravil po otroka v vrtec, opisuje Uroš Šoštarič. Tat je odnesel žensko torbico z vsemi dokumenti, vse kartice in nekaj gotovine, telefon, ki je bil na vidnem mestu, je ostal nedotaknjen. "Trgovinske kartice, stare račune in fotografije iz denarnice smo naslednji dan raztresene pobirali ob nabrežju enega od ribnikov. Dokumentov, bančnih kartic ali prazne denarnice pa nismo našli," nam je še zaupal Šoštarič, ki je vlom prijavil tudi na policijo.​

Uroš Šoštarič

V zadnjem mesecu kar 18 vlomov v vozila

Ker smo zasledili še nekaj podobnih primerov, smo Policijsko upravo Maribor vprašali, ali se je število vlomov v vozila in velikih tatvin v Mariboru povečalo. Sporočili so nam, da so v prvih petih mesecih letošnjega leta na območju Maribora obravnavali 506 kaznivih dejanj velikih tatvin, v istem obdobju lanskega leta pa 387. Pri tem so prevladovali vlomi v objekte (stanovanjske hiše, stanovanja, lokale, poslovne prostore, kioske in parkomate), v zadnjem obdobju pa se je izrazito povečalo število vlomov v vozila, so potrdili v PU Maribor.
Največ vlomov v vozila so obravnavali policisti PP Maribor I, ki ima sedež v Vošnjakovi ulici. Medtem ko so v prvih štirih mesecih tega leta obravnavali 14 tovrstnih kaznivih dejanj, so samo od 11. maja do 10. junija (torej v obdobju zadnjih 30 dni) obravnavali kar 18 vlomov. Od 1. aprila do 11. junija pa je bilo dvanajst vlomov v vozila tudi na območju PP Maribor II, in sicer osem vlomov na Taboru in štirje na Pobrežju.

Storilca že izsledili in pridržali

"Vlomi v vozila so bili pretežno izvršeni na območju mesta Maribor, v popoldanskem času, med 12. in 20. uro. Način storitve je bil praktično v vseh primerih enak, in sicer z lomljenjem stekla na vratih vozila, s čimer so si storilci nato omogočili vstop v vozilo. Predmeti, ki jih storilci odtujijo, so ročne torbe, nahrbtniki, denarnice in podobno," so nam vlome v vozila opisali v PU Maribor.

Policija svetuje

Ali so dejanja povezana, je še prezgodaj trditi. Na Policijski upravi Maribor pa ljudi opozarjajo, kako napadalce odvrniti od vlomov, saj so vidni predmeti v vozilu dobra vaba za tatove: "Ko vozilo zapustimo, torbic, kovčkov, plaščev ne puščamo na policah, sedežih vozila ali drugih vidnih mestih, temveč jih spravimo v prtljažnik vozila. Prav tako na vidnih mestih v vozilu oziroma v predalih ne puščamo denarnic, telefonov, zlatnine, gotovine, kreditnih kartic ali drugih vrednejših papirjev."
​Tudi predmeti v vrečkah in torbicah, ki sicer niso dragoceni, so lahko vaba za storilca. "Z vlomom povzročena materialna škoda bo v tem primeru večja, kot pa je vrednost odtujenih predmetov. Zelo pomembno je tudi, da v vozilu nikoli ne puščamo kontaktnih ključev oziroma da vozilo vedno zaklenemo, tudi če bomo le za kratek čas skočili v trgovino ali v vrtec po otroka," še pravijo mariborski policisti, ki lastnikom vozil priporočajo uporabo varovalnih naprav.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta