Prva pogodbena pošta v Mariboru: Na pošto tudi po testenine in vino

Ana Lah
08.12.2020 02:00
Pošta Slovenije poslovalnice v Radvanju ni zaprla, jo je pa preoblikovala v pogodbeno pošto, kar je prvi takšen primer v Mariboru. In kaj bo v prostorih pošte ponujal zasebnik?
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poštno poslovalnico v Radvanju je prevzelo mariborsko družinsko podjetje Bruc. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Pošta Slovenije od leta 2012 zaradi upada poštnih storitev, pisemskih pošiljk in plačnih storitev zapira poslovalnice oziroma uvaja pogodbene pošte. Do konca preteklega leta je v Sloveniji vrata zaprlo 67 pošt, v Mariboru tri. Pogodbenih jih je trenutno 143, kar predstavlja okrog tretjino vseh pošt v Sloveniji, v Mariboru je takšna ena. "Od oktobra lani pa v tem letu pošt ne zapiramo in nadaljujemo preoblikovanje pošt v pogodbene pošte," je pojasnila tiskovna predstavnica Pošte Slovenija Megi Jarc.

Napoved zapiranja pošt je v preteklosti že povzročilo negodovanje med občani, tako so maja lani krajani Radvanja celo protestirali. Pri tem so opozorili predvsem na starejše ljudi, ki nimajo lastnega prevoza, in turiste, ki pridejo na Pohorje. Poslovalnice v Pohorski ulici potem niso zaprli, jo je pa Pošta preoblikovala v pogodbeno pošto, kar je prvi takšen primer v Mariboru.

Cene bodo prijazne

Včeraj je tako poštno poslovalnico v Radvanju prevzelo mariborsko družinsko podjetje Bruc, d.o.o. Direktor Rolando Vrecl nam je povedal, da bodo zraven poštnih storitev ponujali še lokalne pridelke in darilni program, ki bo zajemal izdelke z Meranovega, vrhunsko vino Vračko, domače testenine in prehranska dopolnila. "Ponujamo izdelke, ki jih sicer proizvajalci večinoma prodajajo preko spleta, ne pa v drugih trgovskih centrih. Cene bodo prijazne glede na kvaliteto," je obljubil Vrecl. "Želeli smo, da pošta ostane, hkrati pa se nam splača zraven odpreti še trgovino, da v celoti izkoristimo prostor," pojasni Vrecl. Obljublja daljši obratovalni čas, s čimer so zadovoljni tudi krajani. Za zdaj bodo zaposleni samo člani družine.

Predstavnik mestne četrti Radvanje Rajko Kotnik nam je povedal, da je bil njihov prvotni predlog, da bi prostore pošte prevzel Zavod za turizem Maribor, ki bi na tem mestu postavil Turistično-informacijski center Radvanje, zavrnjen. So pa bili krajani zadovoljni tudi z odprtjem pogodbene pošte. "Po pogovoru s pogodbenikom smo ugotovili, da bo njegova dejavnost zadoščala interesu krajanov, sprejemljiv bo tudi urnik, ponujal bo pa tudi druge izdelke," je komentiral Kotnik.

Da bi poštne poslovalnice ostale v lasti Pošte

​Od leta 2012 so v mestu Maribor zaprli tri pošte, v bližnji okolici pa so pošti Zgornja Korena in Bistrica ob Dravi preoblikovali v pismonoško pošto. "Na celotnem območju s poštno številko 2xxx, kjer je trenutno sto kontaktnih točk, je bilo v celotnem obdobju skupaj, torej od leta 2012, zaprtih oziroma preoblikovanih v pismonoško pošto 16 pošt," je še pojasnila Megi Jarc. Pogodbenik je lahko samostojni podjetnik, kmetijska zadruga, manjše podjetje, delniška družba ali pa občina. Partnerji se po dejavnostih ukvarjajo še s prodajo živil oziroma mešanega blaga, galanterije oziroma tehničnega blaga, računovodskim servisom, gostinsko dejavnostjo, turizmom ali bencinskim servisom, beremo na spletni strani Pošte Slovenije.

Maribor: nova pošta v Radvanju (foto: Igor Napast)
Igor Napast

Saša Gržinič, pooblaščenec Sindikata poštnih delavcev, pa nam je povedal, da si prizadevajo, da bi poštne poslovalnice ostale v lasti Pošte Slovenije. "Pogodbeniki ne nudijo vseh storitev, ki jih je prej ponujala pošta," je izpostavil Gržinič in dodal, da to predstavlja še posebno veliko težavo v ruralnih okoljih, ker so krajani vajeni opraviti več dejavnosti na pošti. Z uvajanjem pogodbenih pošt pa se otežuje delo tudi poštarjem, saj se morajo voziti dlje - s centralizacijo in privatizacijo poslovalnic se namreč zmanjšuje število prevzemnih mest. Pogodbenikom ni treba obdržati lastnega kadra, zato dolgoročno to pomeni tudi zmanjševanje števila zaposlenih, je še opozoril sindikalist.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta