Štiriletni Matija je uspešno prestal operacijo v ZDA in po njej fizioterapevtke učil šteti slovensko

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
30.07.2020 05:00

Po uspešni operaciji pri dr. Parku v ZDA in dvotedenski samoizolaciji štiriletni Matija zdaj nadaljuje fizioterapije v Soči

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matijeva starša ne obžalujeta odločitve za operacijo.
Sašo Bizjak

Štiriletni Matija, ki ga je v začetku junija v St. Louisu v ZDA operiral otroški nevrokirurg dr. Park, se je s starši, očetom Martinom Potočnikom in mamo Tino Grmek, že vrnil v Slovenijo in po štirinajstdnevni samoizolaciji minuli ponedeljek nadaljeval fizioterapije na Inštitutu za rehabilitacijo Soča. Dobrovoljnemu dečku ni videti, da je prestal zahteven poseg na hrbtenjači, ki mu bo, skupaj s fizioterapijami, omogočil, da bo lahko hodil brez ovir. Doslej je zaradi cerebralne paralize z opornicami sicer hodil sam, a po prstih in z nogami navznoter.

Še pol leta mora nositi opornice

Matija bo v Soči preživel štiri do šest tednov; vsak dan ima eno uro fizioterapij. Nato bo šest mesecev na fizioterapijah trikrat tedensko, kasneje dvakrat tedensko in po letu dni enkrat tedensko, poleg tega dr. Park po letu dni priporoča še mnogo gibanja in najraznovrstnejše športne aktivnosti. Matijevo zdravljenje naj bi se zaključilo po treh letih.

Opornice, ki jih Matija nosi čez dan, so skrite v posebej zanj izdelanih čevljih.
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

Preostanek denarja otrokom s cerebralno paralizo

Kako pa je bilo v ZDA? "Bila je dobra izkušnja. Operacija je uspela še bolje od pričakovanj, saj Matija niti ni potreboval druge, ortopedske operacije. V bolnišnici so bili vsi od zdravnikov do medicinskih sester, fizioterapevtov in drugih zelo prijazni. Matija je fizioterapevtke prav vzljubil - naučil jih je šteti do deset v slovenščini in one njega angleško; vse so se zmenili, čeprav Matija ne govori angleško," sta dejala starša, Matija pa je preštel do deset.

Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta