Tamara Šnofl, županja Kungote: Če bi bila Aleksandra Pivec moški ...

Miha Dajčman Miha Dajčman
11.09.2020 02:00

V Svečini in Kungoti je potekalo dvodnevno srečanje kluba slovenskih županj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Županje so se fotografirale tudi na posestvu Dreisiebnerjevih na Špičniku, od koder pogled seže na eno najbolj fotogeničnih panoram v Sloveniji, cesto med vinogradi v obliki srca.
Andrej Petelinšek

Na približno tri mesece se v občinah, ki jih vodijo ženske predstavnice v lokalni politiki, srečuje Klub županj. Izmenjujejo si informacije, spoznavajo dobre prakse vodenja občin, se družijo in izobražujejo. Še vedno jih je na vodilnem položaju veliko manj kot moških predstavnikov, le dobra desetina.
Od dvaindvajsetih županj se jih je vabilu županje občine Kungota Tamare Šnofl in Skupnosti občin Slovenije, del katere je Klub županj, odzvalo petnajst. Prvi dan dvodnevnega srečanja je gostiteljica udeleženkam predstavila medgeneracijski center, nato so se odpravile do apartmaja Tement na slovenski strani meje z Avstrijo, katerega lastnik je Avstrijec (podjetje je registrirano v Sloveniji) in kjer so županje tudi prespale. Sledil je ogled dobrih praks turističnih in gostinskih ponudnikov v Svečini in na Plaču. Fina oblačila in obutev so zamenjale za športno opremo in se podale na pot med vinogradi.

Navdušene nad lepotami Kungote

Prvi dan, ki je bil zaradi velikega števila ogledov in prehojenih metrov tudi napornejši, so zaključile s sproščanjem ob gongu ter druženjem in pogovorom o izkušnjah na področjih delovanja občin. Drugi dan je bil namenjen izobraževanju, sodelujoče so se družile z Emilijo Stojmenovo Duh. Govorile so o priložnostih digitalizacije za razvoj skupnosti, tudi na podeželju. "Preživele smo dva res koristna in prijetna dneva. Županje so bile navdušene nad lepotami občine Kungota, večina jih je bila tukaj prvič. Pravijo, da se bodo mnoge zasebno vrnile sem," je bila zadovoljna županja gostiteljica Tamara Šnofl.

To je bilo peto srečanje Kluba županj, ki je nastal leta 2014.
Andrej Petelinšek

"Dolgoročno ženske bolje opravljamo delo"

To je bilo peto srečanje Kluba županj, ki je nastal leta 2014 kot prostor medsebojne izmenjave izkušenj in podporne mreže žensk v lokalni politiki. Po besedah Šnoflove se niso izognile debati o ženskah v politiki: "Upamo, da bo čim več žensk v bodoče sodelovalo v slovenski politiki. Ta trend se spreminja navzgor, a je žensk, ki bi se odločile za sodelovanje v tej panogi, premalo. Upam, da se bodo tako mlajše kot izkušenejše opogumile."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta