Tudi v mariborskih domovih za starejše menijo, da bi morali stanovalce, okužene z novim koronavirusom, umakniti iz doma

Tatjana Vrbnjak Tatjana Vrbnjak
31.07.2020 04:00

Siva cona je soba stanovalca, rdečo cono bodo zagotavljali v prostorih, namenjenih za druge dejavnosti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obiski v domovih so, a le ob predhodnem naročanju, in če se da, na prostem. Po priporočilu ministrstva za zdravje je za obiskovalce obvezna uporaba kirurške zaščitne maske, ne maske iz blaga. 
Andrej Petelinšek

Na velikanske težave pri vzpostavljanju con ob okužbi s koronavirusom opozarjajo tudi v mariborskih domovih za starejše. Glede sivih con, kjer stanovalci s sumom na okužbo čakajo na odvzem brisa in rezultate testa, večjih dilem ni - siva cona postane soba stanovalca. Glede rdečih con pa so težave, saj so domovi polno zasedeni in v ta namen spreminjajo prostore, ki so namenjeni drugim aktivnostim, potrebnim za kvalitetno življenje stanovalcev.

Rešitve na račun zdravih stanovalcev

Tudi v Domu starejših občanov Tezno druge možnosti kot za potrebe rdeče cone spremeniti prostore fizioterapije in delovne terapije, če bo to potrebno, ne bodo imeli. "A to pomeni, da bomo vsem zdravim stanovalcem, ki potrebujejo fizioterapijo in delovno terapijo, to odvzeli," pravi direktorica Jasna Cajnko in poudarja, da gredo rešitve, naj okuženi stanovalci ostanejo v domu, na račun zdravih stanovalcev, saj so v takem primeru prikrajšani za normalno bivanje. "Ne razumem, zakaj enake logike, kot velja za družino, ki živi v majhnem stanovanju in se okuženi član preseli, da ne bi okužil preostalih, ne želijo uvesti v domovih," pravi Cajnkova. Tudi strategije, ki so jo domovom obljubljali, še niso prejeli, opozarja pa prav tako na kadrovsko podhranjenost domov. "Se kdo vpraša, kako 21 zaposlenih v Hrastniku oskrbuje 120 stanovalcev? In da mora tamkajšnji direktor prositi druge domove, da pridejo na pomoč!"

Andrej Petelinšek

Za preselitev v dislocirano enoto

V Domu pod gorco bodo rdečo cono, če bo treba, v 24 urah uredili v svojem "športnem centru", večnamenskem prostoru, znotraj katerega je še en ločen prostor, pojasnjuje direktor Gregor Žigon. Tudi on zagovarja rešitev, naj se okužene stanovalce preseli iz doma. "Razumem, da nekdo, ki ne potrebuje zdravniške pomoči, ni za v bolnico, je pa, če je okužen s koronavirusom, za v dislocirano enoto, da se v domu okužba ne širi naprej. Ne vem, koliko domov bo še moralo skozi ta kaos, preden bodo naši strokovnjaki to spoznali," pravi resignirano.
Psihično je delo v domovih za starejše zdaj zelo naporno. Vsak sum na okužbo je stres. "Čakanje na rezultate brisov je izjemno stresno," pravi Žigon. Nad zaposlenimi tudi ves čas visi strah, da bi prinesli okužbo v dom. V vseh mariborskih domovih so zaposlene še posebej pozvali k odgovornemu ravnanju tudi zunaj delovnega časa.
Obiski v domovih so, a le ob predhodnem naročanju, in če se da, na prostem. "Vzpostavili smo poseben računalniški program, ki nam omogoča pregled nad številom obiskovalcev v domu," pravi Slavič in dodaja, da je lahko (tudi v večposteljni) sobi naenkrat le en obiskovalec, število obiskovalcev je prav tako omejeno po etažah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta